Quantcast
Channel: hemma hos – Residence
Viewing all 307 articles
Browse latest View live

Unikt arkitektritat sommarhus i Norrtälje – se alla bilder

$
0
0

Det sitter som ett yxhugg i Roslagsbacken, stilfullt och vinklat i mixen av naturmark, sommarkåkar och vattenbryn. Det är lätt att tänka att någon har dragit dramatiska vinklar i datorn och snitsat till en häftig kåk, men här finns mer substans än bara arkitektoniska effekter. Jani Kristoffersen – som har ritat huset tillsammans med sin kollega
Andreas Ferm, som han driver arkitektkontoret Guise med – berättar om vädersteck, utsikter och tomtens speciella vinklar.

– Egentligen är byggnaden superkontextuell och fångar upp naturens riktningar som tas in i huset som genom ett filter och sätter avtryck.

Läs mer: Avskalad minimalism hemma hos Kings moderedaktör

Granträ i fasaden, behandlat med Organowood, ett svenskt patent som påskyndar oxideringen i trä, som då snabbt blir hårt och motståndskraftigt. Det är ett biomimetiskt material som härmar naturens egna processer. En vätska sugs in i träet. Både röt- och flamskyddat.

Granträ i fasaden, behandlat med Organowood, ett svenskt patent som påskyndar oxideringen i trä, som då snabbt blir hårt och motståndskraftigt. Det är ett biomimetiskt material som härmar naturens egna processer. En vätska sugs in i träet. Både röt- och flamskyddat.

Huset byggdes av lokala byggare, men INC (Guise’ systerföretag) har handlat upp allting, kök och fast inredning. Dinesen-golven är lagda snett i tomtens vinkling och fångar på det viset upp gränserna utanför och repeterar dem inåt. »Det gör jättemycket för golvet. Avsluten är råa och med attityd.« Fåtölj Eva av Bruno Mathsson. Kuddar, Axlings. Nedan: Bänk, George Nelson, Artek.

Huset byggdes av lokala byggare, men INC (Guise’ systerföretag) har handlat upp allting, kök och fast inredning. Dinesen-golven är lagda snett i tomtens vinkling och fångar på det viset upp gränserna utanför och repeterar dem inåt. Bänk, George Nelson, Artek.

Huset ritades som två delar, som försköts i längdled som bastanta skärbrädor. Glidningen ger ett smäckert uttyck åt ett annars ganska kraftigt hus. På de ytor som sköts fram skapades plats för fönster och inuti blev rummen en mix av vrår, hörnor och större rum. De boende kom till kontoret med drömmar om ett sommarhus, med allt det man önskar sig av semestrar: utsikter, vila, krypin, matlagning. Köket skulle ha utsikt över en ängsmark och ha egen entré. Det skulle finnas ett soligt och vindskyddat hörn, tvättstuga, två badrum, fyra sovrum och ett utsiktsrum. Fasaden skulle vara grå.Guise tog sig an utmaningen.

— Vi är duktiga på att brygga över mjuka och hårda värden. Beställaren kommer med tankar och bilder och vi ska översätta dem till något hårt och faktabaserat som ska kunna byggas, dessutom med många människor inblandade.

Läs mer: Kika in i Tove Janssons fantastiska studio i Helsingfors

Fåtölj Eva av Bruno Mathsson. Kuddar, Axlings.

Fåtölj Eva av Bruno Mathsson. Kuddar, Axlings.

Gipsväggar med reglar. Det är enklast och billigast. »Trä är en annan typ av kostnad.« Fåtölj Bau chair från Seletti, finns hos Fablab.

Gipsväggar med reglar. Det är enklast och billigast. »Trä är en annan typ av kostnad.« Fåtölj Bau chair från Seletti, finns hos Fablab.

guise15 kopia

Det är klokt byggt. I mitten står en stadig servicekärna med badrum, tvättstuga och kök, stammar, el och eldstad. Så byggdes husen förr, då allt samlades kring murstocken i centrum av kåkarna. Det är billigare att bygga på det viset. Huspriset ligger faktiskt under snittpriserna även i kataloghusvärlden.
Guise har sedan starten 2008 gått sina egna vägar, sökande något annat än standardmässiga lösningar kring hemmens öppenhet.

– Vi kämpar emot den typ av tomma planlösningar med ytor där inget fäster och där man inte kan bygga in hemligheter, säger Jani och visar en bild på The glass house, den amerikanske arkitekten Philip Johnsons låda från 1949, som är urtypen för glasade hem och synen på livet som ett perfektionsprojekt som kan visas upp i vitrin.

Treglasfönster med argongas. Golvvärme finns på båda planen. Soffa Ire.

Treglasfönster med argongas. Golvvärme finns på båda planen. Soffa Ire.

Ett hus fullt av möjligheter att skapa fina vrår. Den öppna spisen fick en härlig grön färg. Stol Asplund.

Ett hus fullt av möjligheter att skapa fina vrår. Den öppna spisen fick en härlig grön färg. Stol Asplund.

Guise hämtar mycket av sin inspiration från filmens sätt att leda handlingen framåt i sekvenser. På samma sätt vill de förhålla sig till rumsbildningar.

– Vi är intresserade av att sätta arkitektur i sammanhang. Annars är det lätt att det bara blir interna referenser, hus som inspirerar andra hus, säger Jani och berättar om 1700-talets panoptikonbyggnader – runda fängelser, där övervakningen formade arkitekturen.

Läs mer: Veckans inspirationshem: Makalös villa i internationell design

Platsbyggt kök i plywood och med granitskiva. Stolar vid matplatsen, Tip ton av Vitra.

Platsbyggt kök i plywood och med granitskiva. Stolar vid matplatsen, Tip ton av Vitra.

Den inbyggda bokhyllans vinklar följer husets vinklar. Varje streck drivs av en tanke.

Den inbyggda bokhyllans vinklar följer husets vinklar. Varje streck drivs av en tanke.

Guise

Guise_5

Guise

Består av Jani Kristoffersen
och Andreas Ferm, som
träffades på KTH i slutet av
90-talet. Guise har sedan
starten 2008 jobbat med hem,
kontor och miljöer i Sverige,
Europa, Kina och USA, bland
annat för Winkreative och
japanska Toto. De har också
gjort konstinstallationer och
butiker, bland annat för
modemärket Fifth avenue
shoe repair. Husarkitekter för
Fotografiska sedan 2010.

Texten är en bearbetad version av ett reportage som ursprungligen publicerats i Residence nummer 8. 

Läs mer: Kika in i Carl Eldhs magiska ateljé – en lantlig oas mitt stan

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook


Vackert kalkstenhus på Gotland från 1800-talet

$
0
0

I det här unika kalkstenshuset från slutet av 1800-talet hittar vi stora sällskapsytor och funktionella rum – perfekt för en stor familj. Villan har renoverats i fler omgångar men har ändå lyckats behålla sin traditionella charm. På gården finns mindre ruiner som vittnar om dess långa historia, som troligtvis går ända bak till 1600-talet.

stangany

Vi möts direkt av en välkomnande entré med dubbeldörrar in till en stor och ljus hall med gråmålade vackra golv. Trämöblerna ger dessutom en ombonad och naturnära känsla.

stanganny4

Huset har genomgående öppna ytor, djupa fönsternischer och mycket ljus.

stangany3

I vardagsrummet hittar vi vackra designdetaljer, furugolv och väggar i en av höstens stora färger; en varm gröngrå ton. Det vitlaserade taket  bryter av de varma inslagen och den stora kakelugnen lyfter ett annars ganska avskalat rum.

stangany1

I allrummet, närmast entrén är inredningen minimalistisk med trendiga glas- och keramikdetaljer och ett långt, härligt matbord från Emma Olbers i trä.Villan är dessutom snyggt stylad med mycket grönska.

stanganykruka

På övervåningen hittar vi ett av de fem sovrummen i huset där de svarta inslagen bryter av fint mot det ljusa.

stanganysovrum

Den välbevarade rundade trädörren in till ett av badrummen vittnar om husets historia.

stanganyovervaning

I den pittoreska trädgården finns en äldre ladugård med flera fruktträd som äpple, päron och plommon samt en härlig altan i söderläge.

stanganyexterior

Foto: Jörgen Kristiansson.

Läs mer: 

Veckans inspirationshem: Makalös villa i internationell design

Här är bostadsbolaget som ska utveckla Stockholms mest exklusiva hem

Veckans snyggaste hem: Nyrenoverat järnbruk från 1861

Kika in hemma hos modekungen Daniel Lindström

$
0
0

Rum 606. Kanske låter det som titeln på en skräckfilm, men för inbitna designnördar är associationerna allt annat än obehagliga. Den invigdes tankar förs till sjätte våningen i Radisson blu royal hotel i Köpenhamn – känt som världens första designhotell. Till rummet där Arne Jacobsens originalinredning med de ikoniska möblerna Svanen, Ägget och Droppen står orörd i all sin prakt. Där, i rum 606:s stilrena interiör i teak och turkost, föddes modeikonen Daniel Lindströms designintresse under tre intoxikerade dagar i slutet av 1990-talet.

– Jag arbetade med en tidning som hette Café sport och vi hade fått 10 000 kronor av vårt förlag för att åka på konferens. Chefredaktören Rikard Lind, som är otroligt kunnig och intresserad av dansk design, hade på något sätt koll på rummet även om hotellägarna själva inte hade haft förnuft att marknadsföra det. Han tog pengarna, det var mycket på den tiden, bokade rummet och sedan festade han, jag och Anders Nunstedt därinne i tre dygn.

Cykel från Bikeid, stol Tulip av Eero Saarinen och fotoprint av vännen Jesper Brandt.

Daniel Lindström bland sina design­klassiker, bord PK61 och fåtölj PK22, av Poul Kjærholm, sidobord Tulip av Eero Saarinen. Sammetsbox, ljus och parfymflaska, Perspective studios. Stora kruka, Granit. Matta, Knut mattor.

Väl hemkommen höll den nyfunna fascinationen för design i sig och Daniel hakade på Rikard till Auktionsverket, Bukowskis, Modernity och Jacksons.
– På den tiden brydde sig ingen om design och man nästan slängde bort klassiker av Verner Panton och Børje Mogensen – det var brittiska popband och fester på Skånegatan som gällde.

Inledningsvis observerade Daniel bara medan Rikard och vännen, tillika Residence gamla redaktionschef, Kjell Häglund ropade in den ena klassikern efter den andra.

– De var riktiga pionjärer. Det var galet – jag var med när de satt på auktioner och köpte hela pärmar med Olle Bærtlingblad för ingenting.

Det dröjde inte länge förrän han själv blev varm i kläderna, och när han och före detta frun Frida köpte deras första gemensamma lägenhet började Daniel lyxnesta med klassiker av Poul Kjærholm och Hans J Wegner. En del av fynden har han kvar än i dag.

Men det är inte design man associerar Daniel Lindström med utan mode förstås.

– Jag är ännu mer fascinerad av modebranschen. Att gå på en Pradavisning i Milano är som att stoppa fingrarna i ett eluttag för mig. Jag är så otroligt lyckligt lottad som får vara med och se alla dessa banbrytande kollektioner först av alla.

Serveringsvagn 901 av Alvar Aalto, golv­lampan Toio av Achille och Pier Giacomo Castiglioni och konstverk av Dawid. På vagnen kruka, skål och ask från Asplund.

Det höga läget, ljuset och den generösa terrassen var några av anledningarna till att Daniel köpte radhuset på ett tak vid Gärdet. Randig kudde Linum, övriga Garbo interiors. Filtar, Garbo interiors och Perspective studios. Växter, Taverna Brillo.

Genom åren har Daniel blivit synonym inte bara med magasinet Café som han i dag är creative director och modechef för, utan med mode rent generellt. Han känner alla i branschen, är med på alla viktiga events och är ständigt den som medierna vänder sig till när de vill ha ett utlåtande om herrmode. Det är en roll med stort inflytande och arbetsuppgifter många drömmer om. Därför är det överraskande när han berättar att ingen annan ville ha tjänsten när han fick den i slutet av 90-talet.

– Nej, de var så glada att de över huvud taget hittade någon som ville göra det! På den tiden var mode bara något man adderade till tidningen för att sälja annonser, det var inget som redaktörerna ville pyssla med.

I dag är Daniel med och planerar och utvecklar tidningens innehåll och känsla samt reser runt och bevakar modevisningar i hela världen.
Redaktionen som en gång var 13 man stor med flertalet skrivande redaktörer är nu slimmad till fem personer, och mode är i dag en respekterad del av tidningens identitet.

Journalistiken upptäckte han inte i ett dekadent hotellrum utan på en golfbana i Östersund som tonåring.

– Jag vet inte varför jag spelade just golf, det är inte direkt en stor sport i Jämtland – säsongen är inte särskilt lång.

Precis som med jobbet som moderedaktör fick Daniel sitt första uppdrag för att ingen annan vill ha det!

– Skribenterna på Östersundsposten ville bevaka alpina sporter och fotboll, inte golf och basket, och en dag fick jag frågan om inte jag skulle kunna tänka mig att göra det.

Hans mamma sa nej, för vid tillfället gick han bara i åttan och hon var rädd att det i slutändan skulle vara hon som fick skriva de där notiserna. Men så blev det inte, och Daniel blev så pass populär på redaktionen att han blev anställd dagen efter han gått klart gymnasiet. Sedan dess har han oavbrutet arbetat som journalist.

– Jag har aldrig gjort något annat, inte plockat disk, inte backpackat, inte pluggat. Utan jag har arbetat med media sedan jag  var 14 år.

Huset har en stor terrass och två balkonger. Fåtöljer, Fermob, kuddar, Linum. Stor kruka, Perspective studios. Övriga krukor och skålar, Granit. Blommor från Taverna Brillo. Bord av Reis Pettersson.

Det där att hoppa på något nytt innan det har blivit varje mans dröm verkar vara ett stående tema i Daniels liv. Till exempel flyttade han och hans dåvarande fru Frida till den södra delen av Gärdet för tio år sedan. Området som då mest bestod av kontorshus är i dag en spännande ny stadsdel med intressanta arkitektoniska element. Inte minst Daniels eget boende – ett radhus på taket av en av de byggnaderna.

I stället för en trädgård har huset en stor terrass och två balkonger, alla med sol hela dagen. Och där med Gärdet som utsikt och Djurgården som bakgård har Daniel verkligen hittat hem.

– I det här samhället vi lever i med social media och allt vad det innebär kan man lätt bli avundsjuk på andra, men just när det kommer till boende är jag helt tillfreds – jag vet att jag vill bo just här. Som det känns nu så vill jag aldrig flytta.

Det höga läget med utsikt ända bort till NK-klockan åt ena hållet, ljuset från tre väderstreck och det faktum att det finns plats för alla tre barn nämner han som bidragande faktorer till att han trivs så bra men framför allt är det läget.

– Jag har tre barn och ingen bil. Allt vi behöver finns här, tänk – jag har Sveriges finaste park precis runt hörnet.

Just Djurgården har blivit en viktig del av hans vardag. De ljusa månaderna cyklar han gärna dit både morgon och kväll för att njuta av när solen går upp och ner vid Rosendals trädgårdar. Däremellan hinner han även klämma in en och annan löparrunda längs med vattnet.

– Det kan låta konstigt men jag har nästan blivit besatt, det är som att naturen på Djurgården drar mig dit, som om den var magnetisk. När jag skilde mig för tre år sedan och mådde som allra sämst var det där jag hämtade kraft. Jag är så otroligt tacksam över att ha haft ett hem jag kände mig trygg i och en plats där jag kunde samla mig. När allt annat krisade så visste jag att åtminstone en del av livet var i ordning.

När Daniel precis köpt huset anlitade han Thomas Eriksson arkitekter för en platsbyggd bokhylla fyllda med fotoböcker, magasin och små accessoarer. Kontorsstol ur Sjuan-serien av Arne Jacobsen.

Arbetshörna i bokhyllan. Fodral från Louis Vuitton och en av de många fotoböckerna ur Daniels samling, denna av fotografen och
modedesignern Hedi Slimane.

Man kan förstå att han känner sig lugn i hemmet. För att komma till ytterdörren tar man hissen högst upp i den äldre fastigheten vars tak huset står på. Väl uppe öppnar man en dörr och  går över trallen till porten. Här  uppe är luften friskare och ljuden dovare. Inne i hemmet är den ljusgrå färgskalan mjukt rogivande.

Memphis- vaser av Ettore Sottsass för Bisotti, Flos- lampa Parentesi, mässingkruka Skultuna.

Matsalsgrupp av Børje Mogensen, takkrona Sputnik från Domino antik och konstverk av Malin Gabriella Nordin och Andreas Ackerup. Keramikobjekt Surrea av Wilhelm Kåge. Kruka av Hanna Wessman och ljus- stakar Folkform och Asplund. Mattan är från Knut mattor.

Den undre våningen är ett enda stort sällskapsrum med arbetsdel i ena änden, kök i mitten och matrum och vardagsrum på andra sidan. En våning upp ligger sovrummen och ett litet familjerum där barnen kan titta på tv. Men det är på den undre våningen som designintresset syns tydligast. Där finns hans Poul Kjærholm-fåtöljer, Børje Mogensens matgrupp, Memphiskeramik, Tulip-bordet och mycket mer. Och vid hans lilla skrivbord står Arne Jacobsens Sjuan-fåtölj med rullben och lädersits. En blinkning till hur det hela startade den där dagen för länge sedan.

Det lugna sovrummet ligger på andra våningen och har en egen balkong. Konst Lukas Göthman och Ewa-Marie Rundquist. Sängkläder från Magniberg och klädhängare från Domino antik.

Daniel med barnen John, snart 6 år, Anna 10 år och Klara 13. När familjen flyttade in var John precis född.

Daniel Lindström

Bor: I ett 125 kvm stort radhus från 2010 på
ett hustak vid Gärdet.

Familj: Klara 13, Anna 10 och John snart 6 år.

Gör: Creative director och modechef för Café.

Läs också:

Kika in Elle-redaktörens renoveringsprojekt i Djursholm

Titta in i Anitha Schulmans funkistrea på Östermalm

Hemma hos modedrottningen Nathalie Schuterman

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

12 snygga inredningsdetaljer från Dusty Decos hem

$
0
0

Trerummaren på Fryxellsgatan bjuder på en snygg bistrokänsla som andas New York, samtidigt som klassiska material, diskreta – men samtidigt utmärkande – färgtoner skapar ett lugn.

Sovrummet är harmoniskt inrett, går i gråskala och för tankarna till ett lyxigt och inspirerande hotellrum. Allt toppas slutligen med unika och personliga inredningsdetaljer, som blivit lite av ett signum för Edin Memic Kjellvertz och Lina Kjellvertz, grundare, samt delägare, till inredningsbutiken Dusty Deco i Stockholm.

Inredarparet säljer nu sin lägenhet i det charmiga 20-talshuset på Östermalm och det är en sann inredningsdröm.

Här är 12 knep du kan inspireras av från deras hem.

Foto: Henrik Nero för Ekenstam/mäklare: Thomas Herzog

1. Halvkaklat och mörkmålade väggar skapar en fin kontrast.

2. Kombinera klassiska material med moderna och personliga inslag – varför inte i form av fotokonst?

3. Genom att skippa de traditionella sittmöblerna i köket får ditt hem en större öppen och social yta.

4. En bistroinspirerad och vägghängd sittbänk med tillhörande bord är både snyggt och yteffektivt.

5. En ljus bas skapar rymd och låter unika inredningsdetaljer ta plats.

6. Böljande tyger, varma metaller och en stämningsfull färgskala ger sovrummet en lyxig hotellfeeling.

7. En glasvägg i industristil är ett smart alternativ till en dörr – förutom att det är riktigt tjusigt släpper den igenom mer ljus.

8. Ett barnrum behöver inte vara barnsligt. En enkel och neutral bas är en bra grund, addera därefter lekfulla detaljer.

Läs också: 6 inspirerande sätt att inreda ett barnrum

9. Glöm inte bort belysningen och välj gärna lampor i olika stilar. I ett stort rum behövs flera ljuskällor för att göra det mysigt.

Läs också: Guide: Så väljer du rätt belysning för hemmet – rum för rum

10. Blanda olika typer av sittmöbler i vardagsrummet – allt handlar inte bara om soffa och fåtölj.

11. Ett stilrent kakel framhäver övrig inredning på ett fint sätt.

Läs också: Så skapar du lyxig spa-känsla i badrummet

12. Oavsett om du har en balkong, terrass, altan eller uteplats är sittbänkar en smidig lösning.

Fler bilder och mer information om lägenheten hittar du här.

Läs också: 11 härliga uterum att inspireras av i sommar

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Tv-profilens fina funkislya till salu – kika in

$
0
0

Tv-profilen Klara Svensson, som bland annat driver podcasten Trettio plus trevar tillsammans med Sofi Fahrman och Tove Norström, säljer nu sin lägenhet på Frejgatan i Stockholm.

Den charmiga trerummaren intill Vanadislunden går i en ljus och skandinavisk färgskala, så när som på sovrummet som är målat i dramatiskt svart.

Foto: Fredric Boukari Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto

Huset ritades 1939 och trots att bostaden är helrenoverad har den kvar en stor del av sin funkischarm.

Bostaden genomsyras av smarta förvaringslösningar, som smälter in i den vita basen.

Barnrummet är inget undantag och är smakfullt inrett med lekfulla detaljer.

Fler bilder och mer information om lägenheten hittar du här.

Läs mer: 
Titta in i Anitha Schulmans funkistrea på Östermalm

Kika in i stjärnarkitektens funkislya på Kungsholmen

Arkitekten Mattias Stenbergs funkisdröm

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Konstnärens ateljévåning till salu – med magisk utsikt över Stockholm

$
0
0

Oslofödda konstnären Peter Dahl flyttade till Bromma när han bara var fem år och är mest känd för sin expressiva realistiska stil med klara färger.

Under flera decennier hade han sin ateljé på Sigurd Rings gata i Aspudden, vilket inte är särskilt konstigt.

På fjärde våningen – med utsikt bland annat över Vinterviken, Gröndal, Stora Essingen och Bromma – kunde han både inspireras av stadssiluetten, samtidigt som det stora studiorummet släppte in maximalt med ljus.

Foto: Fredric Boukari Styling: Åsa Copparstad för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto

Läs också: Tv-profilens fina funkislya till salu

Ateljén är sedermera omgjord till bostadsrätt och ligger nu ute till försäljning.

Bostaden på tre rum och kök är uppdelad på 70 kvadratmeter, men känns betydligt större på grund av takhöjden, som mäter fyra meter på sina håll, det enorma ateljéfönstret i det öppna kombinerade köket/vardagsrummet, samt takfönstren.

En stor del av inredningen är anpassad efter ytorna och exempelvis köket är byggt i vinkel och följer den stegrande takhöjden.

Läs också: 7 smarta sätt att inreda hallen – förvaringsexpertens bästa tips

Alla de tillägg som gjorts i bostaden är väl genomtänkta för att passa in i den ursprungliga arkitekturen.

Mer information och fler bilder hittar du här.

Läs också: Skapa en inspirerande garderob – 11 snygga tips

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Kika in i Granitgrundarens vackra hem i Kapstaden

$
0
0

I den nya boken Vardagskonst, som lanserades i mitten av maj, porträtteras 20 inspirerande personer och deras berättelser som på olika sätt knyter an till Granits vision om att förenkla livet.

Det är forskaren, koreografen, poeten, ballerinan, trädgårdsmästarna och många fler som alla ger en unik inblick i deras hem och bjuder på inspiration av kreativa, annorlunda och personliga idéer för att skapa ordning i hemmet.

I boken finns också en DIY-sektion med inspirerande vardagstips som gör livet lite enklare.

Vi får också en exklusiv inblick i Granits ena grundare, Anett Jormeus, liv.

– Bilderna i boken är från mina hem i Stockholm och Kapstaden. Jag har alltid Granit i bakhuvudet vid alla inköp eller byggnationer genom åren till mina hem, och tänker ”det här kan vi sälja på Granit!, säger Anett och fortsätter:

–  Det är fantastiskt att varumärket som jag och Susanne Liljenberg startade utan en krona på fickan för 20 år sedan får fortsätta att förenkla livet för många kunder över långt utanför Sveriges gränser.

Spana in de vackra bilderna från Anetts hem i Kapstaden och Stockholm:

     

Foto: Samuel Unéus i boken Vardagskonst. 

Boken finns i Granits butiker från 18:e maj, även i butikerna i Norge, Finland och Tyskland och online.
 Pris: 279 konor.

Läs också:

Konstnärens ateljévåning till salu – med magisk utsikt över Stockholm 

12 snygga inredningsdetaljer från Dusty Deco-grundarens hem

Vackert kalkstenshus på Gotland från 1800-talet 

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Titta in i regissörens vackra sommarhus på Dalarö

$
0
0

Det började redan i unga år. Kalles föräldrar reste mycket genom Europa med sina tre barn. På somrarna rullade bilen från Sverige ner till Medelhavet och Kalle släpptes loss i länder som Italien, Frankrike, England.

– Jag fick vara självständig tidigt. Mamma och pappa kollade av om jag kunde några viktiga fraser, vad jag hette och var jag bodde och sedan fick jag dra iväg.Och mamman hade alltid med sig en kompaktkamera med filmrullar i. En kväll fick jag låna kameran och brände av en hel rulle på min lillebror Mattis i motljus. Jag tyckte att det blev så fint. Det fick jag såklart skäll för. Det var nog då intresset för fotografi började.

I villan hemma i Lund fick Kalle så småningom inreda ett mörkrum i källaren där han experimenterade med olika stilar. När han var 16 ställde han ut bilder på ett kafé. In kom en konstsamlare som köpte alla.

– ’Vad vill du ha’, frågade han. Jag tog 150 kronor per kopia och tyckte att jag gjorde en väldigt bra deal, skrattar Kalle.

Runt sängen bildar bokhyllan ett stort stilleben med fotoböcker och olika fynd.

Bokhyllan i sovrummet har Kalle byggt själv.

Kalle Gustafsson är en av Sveriges mest etablerade modefotografer som jobbat med stora mode- och reklamkunder genom åren. Han beskrivs ofta som en mästerlig historieberättare med en tidlös nostalgikänsla.

– Säkert influerad av mina föräldrars fotoalbum från 60- och 70-talet. Jag köpte ett speciellt gul­filter till mitt objektiv, och fick fram detta varma ljus, samma som på mina föräldrars ungdomsfoton. I början blev det många jobb i den stilen. Numera jobbar jag lite annorlunda. Allt går i vågor.

Att Kalle är född historieberättare märks direkt. Det tog honom själv lite tid att upptäcka det. Men suget in i bildvärlden kom snabbt: Via motljusbilderna på lillebror i Venedig, utställningen i Lund, två utbildningar i Sydney och Paris, år av backpacking till Syd- och Centralamerika och Asien, assistentjobb för diverse fotografer  och sedan egna  jobb för stora kunder som H&M och Vogue. Karriären har snurrat fort och i mycket högt tempo, 300 resdagar om året är inget speciellt när man plåtar mode för stora varumärken. Kalles sambo Sara Bille, också hon fotograf, jobbade först som hans assistent, men har nu byggt en egen karriär.

– Det som låter lyxigt kan vara förödande jobbigt i längden. Att arbeta med den här typen av jobb betyder ju att man aldrig är ensam utan alltid omgiven av människor och det krävs mycket arrangemang och social kompetens. Jag kom till slut på att jag bara ville vara själv.

Favoritklippan med favorithunden, beageln Will, och en utsikt som får pulsen att gå ner ordentligt.

För några år sedan blev Kalle sjukskriven för utbrändhet, bara 29 år gammal.

– Jag hade varit utbränd ett tag men inte riktigt fattat vad det var som hände. När jag letade efter ett lantställe här ute på Dalarö visade ägaren till huset mig sin egen favoritplats, en klippa här nedanför där man har en otrolig utsikt över vattnet. När jag stod där tog jag ett djupt andetag och kände helt plötsligt att det var evigheter sedan jag hade andats ut ordentligt.

Klippan är fortfarande favoritplats. Men Kalle har bytt hus. För tre år sedan köpte han en ny sommarstuga, byggd på 60-talet, också på Dalarö. När Residence hälsar på är det hösttung melankoli bland fritidshusen, terrassen är regnblöt och i det noggrant möblerade huset flödar en lika noggrant komponerad spellista av passande offseason-jazz.

I huset har Kalle skapat en speciell stämning med en egen färgsättning i blågråtoner och sin samling av företrädesvis danskt 50-talsdesign, men även en och annan Jean Prouvé och Pierre Jeanneret.

– Jag har alltid varit inredningsintresserad. Som barn ville jag bli arkitekt eller designer, eftersom jag älskade att rita av möbler och leta efter designprylar på loppisar. Men sedan kom kameran in i mitt liv.

Arbetshörnan ligger i utbyggnaden. Bord och stol V av Pierre Jeanneret , säljs via Kalles Galerie Maison Première.

I huset råder en säregen stämning av mogen inredning med grå väggar, antikviteter och mycket träkänsla. Kalle älskar trä. Lampor Triplex, soffa och fåtölj från & tradition, bord Jurg Bally, Bord S-Table, fåtölj Hans Brattrud. Fotografiet på väggen, Pelle Bergström.

Lampor Triplex, soffa och fåtölj från & tradition, bord Jurg Bally, Bord S-Table, fåtölj Hans Brattrud.

Ute i garaget finns det en hyvelbänk och verktyg, men även en blänkande svart veteranporsche cabriolet. Det är i den här typen av miljö man börjar prata om manliga förebilder.

– Min pappa hade älskat att se den här bilen, men han gick tyvärr bort i fjol. Han hann inte heller se huset.

Var han händig?

– Nej inte alls. Pappa hade nog femton olika jobb. Men han var aldrig händig. Men jag vill gärna vara det. Han jobbade som tomatodlare, reseledare i Italien och lastbilschafför …

– Han startade lite olika företag, han var rätt tidig på att importera mat från Italien. Hans syster bodde med sin familj i Toscana. Vi hälsade ofta på i min fasters fantastiska hus som låg högt upp på en av de toscanska kullarna utaför Florens. Kulturen, klimatet och arkitekturen bjöd på en estetisk värld som präglade Kalle.

Nej Hans pappa var inte händig, men Kalle var bra på slöjd, till och med riktigt bra. Kanske är det där som hans stora kärlek för trä bottnar.

– Jag gick estetisk linje och jag kommer ihåg hur jag valde att göra udda saker, som en brödrost i trä. Läraren tyckte att valet var extremt olämpligt och konstigt, en brödrost i trä.  Men jag gillade formen av de runda brödrostarna som fanns på 50-talet.

Den här tvärsäkra känslan att veta vad man vill göra och gå tvärtemot vad andra säger har drivit honom alltsedan dess. På fotoutbildningen i Paris där en av uppgifterna var att plåta hemlösa  – det var självklart hur det skulle
göras. Svartvitt, kornigt, dokumentärt –  plåtade Kalle kulört, modeinspirerat och med poser.

Och fick en enorm utskällning. Att plåta mänsklig tragedi i färg var inte okej.

– Men sedan var det någon lärare som tyckte att det såg fantastiskt ut. Någonstans där tändes mitt intresse för modefotografi.

I tillbyggnaden finns en dagbädd, arbetshörna och matbord.

Så småningom landar vi i historien om Chandigarh, den indiska moderniststaden som Le Corbusier ritade under 50-talet och som hans kusin, Pierre Jeanneret möblerade. Ett modernistiskt experiment som sedan fått förfalla. Jeanneret ritade bland annat stolar och skrivbord och dagbäddar till kontor, skolor och bibliotek.

Möblerna i teak och rotting ansågs efter ett tag förlegade. Indierna ville hellre ha modernt stålrör. Under slutet av 90-talet var det en del som undrade vad som hade hänt med staden och möblerna och reste dit och fann att de flesta möbler såldes som ved eller helt enkelt slängdes på gatorna.

Nu säljs de intakta möblerna för stora summor på gallerior och auktionshus runt om i i världen.

– En bekant till mig började prata om det här. Och jag fastnade såklart i Indiana Jones-historien, säger Kalle medan vi står och tittar på hans egna exemplar, en av Jeannerets V-stolar med skrivbord.

– Jag älskar egentligen skandinaviskt design mer, men det här gick inte att värja sig emot.

Dansk vintageteak är en av Kalles passioner. Glasväggen med metallsmide beställde Kalle hos en smed.

Passionen för designen och storyn har nu mynnat ut i ett eget galleri som ligger bredvid hans egen fotostudio i Stockholm. Galerie Maison Première ska fungera som ett galleri med olika utgångspunkter.

Just nu är Pierre Jeanneret en utgångspunkt, men det kommer att vara mycket andra utställningar inom fotografi, konst design och krea­tivitet.

– Det är lite galet att satsa på en verksamhet man inte fullt bemästrar, men där innehållets estetik och tänk är så drivande, säger Kalle.

Ja, och kanske också märkligt att man just skulle till och  sakta ner lite och det i stället slutar med att man startar ett galleri?

– Om ens hobby har blivit ens jobb, måste man ha en ny hobby. Och så där håller man på.

Kalle Gustafsson

Bor: I sekelskifteslägenhet på Kungsholmen och i fritidshus på Dalarö.

Gör: Jobbar som internationell anlitad modefotograf med kunder som Vogue och Paul Smith.

Driver: Det stockholmsbaserade Galerie Maison Première.

Läs också: 

Kika in i Granitgrundarens vackra hem i Kapstaden

Konstnärens ateljévåning med magisk utsikt är till salu

Kika in hemma hos modekungen Daniel Lindström

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook


Designern byggde sitt hem bland trädtopparna – kika in

$
0
0

Efter ett par år som lovande designer på Ralph Lauren i New York sa han upp sig för att kunna leva ett oberoende liv. Han flyttade hem till sina föräldrars mark vid Columbiafloden i Washington och började bygga på sitt nya hem: två trädkojor.

Vi kan tänka oss att han njuter rejält av solnedgångarna han kan se från den här vyn.

Till sin hjälp hade Foster flera vänner som hjälpte honom att bygga trädkojorna.

tradkoja 4

Resultatet blev ju minst sagt bra.

Från den ena kojan löper en hängbro till en plattform. Där tar sedan en stege vid ner till den andra kojan.

Förutom två trädkojor har Foster och hans vänner även byggt en hot tub och en liten badtunna.

Ingen tråkig plats att finna ro på.

De passade även på att bygga en skateboardramp att fördriva tiden i.

Läs mer om Foster och The Cinder Cone här.

Läs också:

Kika in i Granitgrundarnes vackra hem i Kapstaden 

Vackert kalkstenshus på Gotland från 1800-talet 

Det här arkitektritade huset på Gotland liknar ingenting du sett förut

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Nu kan du bo i en omgjord skola från 1900-talet

$
0
0

Med sin gamla charm, moderna prägel och fantastiska originaldetaljer – och en yta på hela 280 kvadratmeter – är den här skolan från 1913, utanför Klågerup i Svedala, en riktig dröm att få bo i. Och nu är den passande nog till salu.

Skolans ståtliga siluett och fasad helt i vacker rödslagen tegel ger ett mäktigt intryck och insidan gör inte heller någon besviken.

Foto: Erik Grönberg för Bjurfors/mäklare: Thierry Asso

Trots att fastigheten renoverats från skola till bostad har man valt att behålla de tidstypiska detaljerna som skänker hemmet en säregen charm.

Entrén kännetecknas bland annat av väggar klädda av bröstpanel och golvet är i granit, som funnits där sedan skolan byggdes.

Genom dubbeldörrar kommer man in i den före detta skolsalen, som numera fungerar som rymligt allrum, med sina 60 kvadratmeter.

Originalgolvet i trä har, precis som entrégolvet, hängt med sedan 1913. De vackra, många och höga fönstren öppnar upp och släpper in maximalt med ljus.

Köket inhyser många förvaringsmöjligheter och går i lantlig stil. Luckorna är modernt målade i ljusgrått, som bryts av med det schackrutiga golvet.

Den vitmålade trappan i original leder upp till ovanvåningen där man inrett ett sovrum och ett stort badrum.

Halva vindsvåningen är dock fortfarande oinredd, vilket öppnar upp för många möjligheter för köparen.

Fler bilder och mer information om skolan hittar du här

Läs också: 
Snyggast på Hemnet: Sekelskiftesdröm med unika detaljer
Övergiven 1800-talsgård till salu i Stockholm – för 5 miljoner
Kika in i gamla gjuteriet som omvandlades till ett drömhem

Hemma hos modedesignern Yvonne Kone i Köpenhamn

$
0
0

Den gamla arbetarstadsdelen Vesterbro i Köpenhamn är nummer fyra på tio-i-topp-listan över världens mest hipstriga kvarter när resesajten Thrillist själv får välja. Här bor många konstnärer och designer och här ligger inte minst foodiesarnas egen favoritgata Værnedamsvej, kantad av coola vinbarer, restauranger och matbutiker med handplockade råvaror och delikatesser.

För drygt tio år sen flyttade Yvonne Koné hit med sin familj. Stilikonen Yvonne gör skor och väskor i läder och accessoarer i kashmir under eget märke, maken Rasmus Juul är illustratör. Yvonnes färgkänsla är vida känd och har genererat 50 000 följare på hennes instagram, @yvonnekone.

Från sovrummet är det utgång till en liten balkong där man kan njuta av eftermiddagssolen. Rottingstol, Den Blå Avis.

I sovrummet har garderobsstommen från Ikea fått nya dörrar av en snickare.

Det enkelt möblerade sovrummet är neutralt färgsatt och har en futon- säng klädd i linnelakan från Society. Pläd, Geismars. Sänglampor Bellevue, designade av Arne Jacobsen.

Hennes butik som ligger i centrala Köpenhamn på Sandstræde är utflyktsmål och inspirationskälla för inredningsbloggare från hela Skandinavien. Det är inte så konstigt att Yvonne hade förmågan att se att det dolde sig en vacker skatt bakom lägenhetens flagnade tapeter, målade masonitgolv och igensatta fönster när de kikade in i kungsvåningen på 195 kvadratmeter för första gången. Det hade bott en dam där nästan ett helt liv och allt behövde göras om. Här skulle en familj med tre barn, Bror, 16, och Johanna och Hasse, 10, leva och trivas.

– Jag kände mig faktiskt hemma direkt. Vi stod inte själva för renoveringen men vi fick bestämma hur rummen skulle fördelas, att de fantastiska furugolven skulle tas fram och slipas. Eftersom golven var täckta med masonitplattor fastspikade med nubb, tog det många timmar att bara dra ut alla dessa, säger Yvonne.

Själva fastigheten är byggd 1910 av den art nouveau-inspirerade arkitekten Anton Rosen och har utsikt mot Vesterbros torv och den pampiga kupolen på Det Ny Teater, dit köpenhamnarna går för att se på föreställningar ända sedan teatern slog upp portarna 1908.

De vaserna i guld är arvegods och tillhör de saker som följt Yvonne i många år. Glasvas fyndad på Ebay.

Allt kan målas över. Men inte maken Rasmus däcksstol, design Børge Mogensen, som funnits i familjen i många år. Lampan VV Cinquanta designades av den italienska arkitekten Vittoriano Viganó 1951, och relanserades nyligen av den danska firman Astep. Den platsbyggda bokhyllan är gjord av Københavns Møbelsnedkeri.

Yvonne låter sig inte dikteras av trender vare sig i sitt jobb som mode­skapare eller när det kommer till inredning. I stället är det vardagens behov och att erbjuda ett socialt hem som styr. En platsbyggd bänk att krypa upp i och ett stort, fyrkantigt bord att samlas många runt är tecken på det. Tyngdpunkten ligger på att skapa en känsla som hela familjen känner sig hemma i, och inställningen att ett hem är en plats där livet levs är den viktigaste parametern för Yvonnes inredningsfilosofi.

Köket var ursprungligen två rum, och det lilla fönstret mot gården var täckt. I dag finns det plats för hela familjen runt bordet som gjorts av en snickare. Spraymålade stolar, Den Blå Avis. Kruka, Rabens saloner och kannan på bordet, Ilse Crawford för Ikea.

Det gamla skåpet har målats rostrött och matchar gardinerna i sovrummet.

Som många kreativa själar har hon en perfektionistisk hjärnhalva, hej disciplin och hårt arbete. Den andra halvan står för kaos och otålighet.

– Minst en gång om året målar vi om. Det ger mig en känsla av nystart, det är som att stå vid en ren duk och börja måla en tavla. Jag bryr mig inte heller så mycket om saker, jag är nog rätt osentimental och när jag gör om hemma ser jag det mycket som ett utbyte av saker i stället för konsumtion. Jag säljer något och hittar något nytt, säger hon.

Hyllan på väggen är ett hemmabygge.

Badrummet är enkelt med vitt kakel på väggarna och schackrutigt klinkergolv. Vagnen har Yvonne fyndat i en vintageaffär.

Dessutom vill hon och Rasmus bo i ett hem som lever och perfektionisten i henne har helt enkelt fått lära sig att det ibland blir väldigt stökigt och rörigt med tre barn.

– Bortsett från vår inbyggda bokhylla och Rasmus däckstol, byter vi även ut möbler eller tar hit en snickare som hjälper oss med enkla, inbyggda lösningar. Jag gillar idén att allt går, och att ingenting är så viktigt att det inte kan ersättas. Jag har bara ett fåtal saker med affektionsvärde, prylar som har följt mig under många år. Jag är inte på något sätt en samlare, vilket nog syns i vårt hem«, säger Yvonne, som är särskilt nöjd med den stora inbyggda bokhyllan i vardagsrummet eftersom det är ett enkelt sätt att förvara allt från vaser till böcker och barnens teckningar och spel.

Den lilla hallen är målad i terra­kottafärg. Pall från Elfenbenskusten, mask av konstnären Marianne Eriksen Scott-Hansen.

Det är inte bara där hemma det målas om, även hennes butik på Stora Strandstræde i centrala Köpenhamn får sig en ansiktslyftning då och då.

– Det är ju så lätt att måla om. Och visst kan jag tycka om kritvita väggar i perioder, i andra vill jag ha färger, från mörkt blå till pasteller som är så ljusa att man nästan bara anar dem.

Yvonne berättar att hon brukar välja två till tre olika toner från färgkort och målar upp dem för att se hur de fungerar på en lite större yta. Därefter väljer hon den färg som känns bäst. Väggarnas speciella matta yta har skapats med silikatfärg från det australiensiska företaget Keim.

Silikatfärg består av kvartssand och pottaska med tillsats av oorganiskt färgpigment. Även om företaget har en egen färgskala blandar Yvonne alltid sina egna nyanser för att matcha sin egen unika estetisk. Enkelt, rent och nordiskt med en touch av något odefinierat afrikanskt är ledord för hennes stil, en stilmix som följt henne hela livet. Något som de afrikanska masker av papper, som skapats av konstnären Marianne Eriksen Scott-Hansen, för Yvonne Konés senaste kampanj, är goda exempel på.

– Den enda input hon fick av mig var att de skulle påminna om traditionella masker från Elfenbenskusten, där min pappa har sina rötter. Annars fick hon fria händer och resultatet blev en sammansmältning av två kulturer, något gammalt och något nytt, säger Yvonne.

– Inredningen berättar om vår estetik. Jag har en viss rastlöshet och då målar jag om, byter plats på möbler och vips skapas en helt ny atmosfär. Men tittar jag tillbaka på hur jag inrett de senaste tjugo åren finns det en tydlig linje i det, säger hon.

Yvonne Koné

Bor: I en kungsvåning i centrala Köpenhamn.
Gör: Accessoardesigner, främst väskor och skor, under det egna märket Yvonne Koné.

Missa ej hennes instagram @yvonnekone där hon bjuder på fantastisk färginspiration.

Läs också:

12 snygga inredningsdetaljer från Dusty Decos hem 

Regissörens vackra sommarhus på Dalarö

Kika in i Granit-grundarens vackra hus i Kapstaden

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gamla skolan blev ett drömhem – kika in

$
0
0

Med sin gamla charm, moderna prägel och fantastiska originaldetaljer – och en yta på hela 280 kvadratmeter – är den här skolan från 1913, utanför Klågerup i Svedala, en riktig dröm att få bo i. Och nu är den passande nog till salu.

Skolans ståtliga siluett och fasad helt i vacker rödslagen tegel ger ett mäktigt intryck och insidan gör inte heller någon besviken.

Foto: Erik Grönlund för Bjurfors/mäklare: Thierry Asso

Trots att fastigheten renoverats från skola till bostad har man valt att behålla de tidstypiska detaljerna som skänker hemmet en säregen charm.

Läs också: Ica-handlarna sadlade om – spana in deras nya bostäder

Entrén kännetecknas bland annat av väggar klädda av bröstpanel och golvet är i granit, som funnits där sedan skolan byggdes.

Genom dubbeldörrar kommer man in i den före detta skolsalen, som numera fungerar som rymligt allrum, med sina 60 kvadratmeter.

Originalgolvet i trä har, precis som entrégolvet, hängt med sedan 1913. De vackra, många och höga fönstren öppnar upp och släpper in maximalt med ljus.

Köket inhyser många förvaringsmöjligheter och går i lantlig stil. Luckorna är modernt målade i ljusgrått, som bryts av med det schackrutiga golvet.

Den vitmålade trappan i original leder upp till ovanvåningen där man inrett ett sovrum och ett stort badrum.

Halva vindsvåningen är dock fortfarande oinredd, vilket öppnar upp för många möjligheter för köparen.

Fler bilder och mer information om skolan hittar du här

Läs också: Kika in i gamla gjuteriet som omvandlades till ett drömhem

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Titta in i konstnären Carl Larssons före detta ateljé

$
0
0

Konstnären Carl Larssons före detta konstnärsateljé såldes nyligen och i och med försäljningen fick allmänheten chansen att kika in i den fantastiska vindsvåningen på Riddargatan 28 i centrala Stockholm. Lägenheten är i dag nyrenoverad och går helt i ekologiska och miljövänliga material.

Vindslägenheten är fylld av ljus tack vare sina stora fönsterpartier samt den generösa takhöjden på upp till fem meter. I våningen finns elva takfönster och fem stora ateljéfönster. Det finns även hiss ända in till den unika lägenheten.

Trerummaren, som är 115 kvadratmeter stor, har genomgående massiva trägolv, ljusa väggar, öppen spis och charmiga takbjälkar. Den tidigare ateljén har även en mysig privat altan på sex kvadratmeter.

Kika in i lägenheten nedan!


Det rymliga vardagsrummet badar i ljus tack vare ljusinsläppet från de stora fönsterpartierna och den generösa takhöjden.


Utgång till den privata altanen om sex kvadratmeter i söderläge.


Ett av våningens två sovrum.


Vindsvåningen har en egen ingång till hiss i fastigheten.

Foto: Henrik Nero Styling: Stylingbolaget Såld via: Siv Kraft

Läs också:

Titta in i regissörens vackra sommarhus på Dalarö

Kika in i Granitgrundarens vackra hem i Kapstaden

Kika in i Carl Eldhs magiska ateljé – en lantlig oas mitt stan

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Titta in hemma hos Residence chefredaktör Hanna Nova

$
0
0

Hur ser man ett hem med nya ögon? Ett hem man bott i som familj i många år, med invanda mönster om favoritsoffor, plats vid matbord och en möblering som växt fast på sin plats?

När familjen – jag, barnens far, våra två barn – flyttade till huset i Stockholmsförorten var jag fast besluten om att det skulle bli ett »lyckligt hus«. Det skulle bli ett sådant där hus som man mår bra av att vistas i, ett hus man bor i länge och som barnen växer upp i. Jag hade en bild av en förortsidyll; gemytligt häng med grannar, massor av allmänt sommargrill, pyssel i trädgården och vintrigt hemmamys av Instagramtyp.

Stolar Dux, matbord vintage, och matta från Layered, vedkorg från Eldvarm, lampa Double bubble av Eero Arnio.

Men det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Vi flyttade in dagen innan julafton, ställde möbler på högst provisorisk plats och listade renoveringsprojekt som skulle ske inom snar framtid. Det fanns en viss förhoppning. Men sedan hände ingenting mer, ingenting alls.

Möblerna stod kvar där de ställts från början, och badrummet förblev laxrosa med guldkant. Det enda som egentligen skedde var att jag och barnens far på vänskapligt vis separerade, och jag och barnen blev själva kvar i huset. Med alla möbler och alla invanda mönster. Och så gick tiden. Sex månader, ett år, två. En person hade flyttat ut, och vi andra levde kvar bland alla ting. Vi flyttade inte en pinal, allt stod kvar i stiltje.

Roterande boksnurra från Folkform, producerad av Svenskt tenn, stol av designstudenten Sizar Alexis. Glas från Kosta Bodas Sugar dandy-serie, designade av Åsa Jungnelius.

Piedestal av Matti Carlson. Keramik vintage.

Hur gör man ett hus till sitt eget? Hur vill man använda det och leva i det när man inte längre bor en hel familj i det?

Jag vaknade inte upp förrän varmvattenberedaren skapade ett grovt läckage i hallen, luftvärmepumpen la av och svartmögel upptäcktes i vindsutrymmet. Då insåg jag att det inte bara var det praktiska som behövde uppdateras – utan hela upplevelsen av de olika rummen. Det behövdes en radikal ommöblering och ett nytt sätt att röra sig i huset.

Problemet var bara att jag kan en hel del om soffor, bord och stolar, vem som har gjort dem och hur, har en fäbless för pallar och kan falla pladask för objekt som inte nödvändigtvis passar ihop med varandra. Helheten blir ofta sådär. Inredning är något jag njuter av hos andra, men aldrig får till själv.

Jag behövde helt enkelt en stylist som kunde stuva om allt, så att jag kunde se hemmet med nya ögon.

En av tidningens stylister kom till huset, ställde lite frågor och fick sedan fria händer. Thomas Lingsell är en stylist med stora gester. Han såg fönstren, arkitekturen och rymden och kunde konstatera att jag möblerat »lite fel«. Att jag »boxat in« rummet och borde »lyfta fram 70-talet«.

Mitt hus är ritat 1968 av den visionära arkitekten Radovan Halper och har formen av en svamp med smal stam och stor hatt upptill. Fönstren breder ut sig i varje rum och är ibland svåra att möblera runt.

Soffan Tiki designad av Andreas Engesvik för svenska Fogia. Betongpiedestal och tidningsvagn i grön marmor av Matti Carlson. Modifierat Karin-bord från Dux och matta från Layered.

Grön skomakarlampa Frama, väggfärg Jotun Lady minerals, Smooth white.

Piedestal och tidningsvagn i grön marmor av Matti Carlson. Keramik på piedestal från K H Würtz. Keramikskål av Höganäsgruppen.

Men Thomas Lingsell var säker på vad han ville åstadkomma. Möbler flyttades omkring, bytte plats, en soffa togs bort, han hittade saker han valde att lyfta fram, plockade bort annat. Det enda han adderade som inte fanns i huset tidigare var en stor vit ryamatta.

Plötsligt infann sig en helt annan känsla. Det jag inte klarat av på flera år tog ungefär 25 minuter. Sedan följde lite justeringar. Trots att jag är van att se en stylist i arbete under en fotografering är det helt annorlunda när det handlar om det egna hemmet. Beskyddarinstinkt infinner sig. »Nej, flytta inte den där.« »Och jo, den där står där för att …«

Man måste släppa taget om sina invanda mönster. För sedan kan man luta sig tillbaka och bara njuta.

Det finns naturligtvis en hel del kvar att göra i mitt hus. Men det händer ändå något bra när man får en ny utsikt från soffan, och man byter plats på matbordet och invanda sittplatser. I dagsläget har jag en icke renoverad hall och ett laxrosa badrum att ta hand om. Men jag har köpt mig lite tid med en ny utsikt.

Hanna Nova Beatrice

Bor:  med sina två barn i ett 70-talshus söder om Stockholm.

Gör: är chefredaktör för Residence och bookazinet My Residence.

Läs också:

Hanna listar: Veckans 14 främsta inredningsnyheter

Hemma hos modedesignern Yvonne Kone i Köpenhamn

Kika in i konstnären Carl Larssons före detta ateljé

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

De lämnade stan för lantlivet på Österlen – kika in

$
0
0

Det var på en sådan där perfekt sommardag som de bestämde sig. Magnus Wittbjer och Micha van Dinther semestrade i Magnus föräldrars franska sommarhus och njöt av att ledigt kunna förflytta sig mellan inne och ute bäst de ville. Att smyga ut barfota med morgonkaffet, öppna en tidning och sedan resa sig och fixa ett kallt glas mimosa. De kom fram till att detta var livskvalitet i sin renaste form.

– Vi trivdes väldigt bra i vår dåvarande lägenhet i Malmö men blev ändå ständigt rastlösa och nästan klättrade på väggarna. Vi hade inte ens en balkong och det där med att ’bara gå ner i parken’, det är ju aldrig lika lätt i praktiken.

Det klassiska, att ha två boenden, ett vardera för vardag och fritid, var ingenting som intresserade dem. Så trots att de båda är storstadsmänniskor sökte de nu ett permanent boende närmare naturen. Södra Skåne skulle innebära en lagom stor omställning i och med närheten till Malmö, där de bott och arbetat de senaste tio åren.

Micha är designskribent med bland andra Residence som uppdragsgivare, han är även Wallpapers ögon och öron i Skandinavien och har de senaste åren haft över 200 resdagar om året, både i jobbet och privat. Något som kommer naturligt för honom efter en uppväxt där han, hans nederländska föräldrar och hans tre syskon flyttade fram och tillbaka ett 30-tal gånger över hela världen.

Ett år Los Angeles, ett i Tokyo. För 16 år sedan bodde han i Stockholm och där träffade han Magnus som då arbetade med marknadsföring. Och även om de på många sätt är väldigt olika – Magnus är till exempel tokig i klassiska sportbilar – så har de ett brinnande intresse gemensamt, det för design och inredning.

Byrå, spegel och skrin av Magnus mormor och morfar. Matta Kasthall, lampa, Elarmatur Kosta.

När sovrumsgarderoben byggdes mätte Micha och Magnus var femte centimeter – de gamla väggarna är allt annat än raka. Knopplist, Blocket. Hamam-handduk från Frankrike.

När de här två esteterna nu skulle hitta ett nytt boende var de därför ute efter något unikt, helst i en nedtonat elegant stil.  Men räknade inte med att hitta något sådant utan stålsatte sig för den sannolika renovering de hade framför sig. En uppsjö av visningar och en handfull budgivningar senare hittade Micha ett hus till salu på Blocket.

– Det kanske låter klyschigt men jag visste direkt – det här huset var så nära drömmen vi någonsin skulle komma.

Därför var det med stor nervositet de gick på visning. De hade förlorat några budgivningar innan och denna gång misstänkte de att spekulanterna hade mer tillgångar.

– Hela uppfarten var full av dyra svarta bilar – det såg ut som begravningen av en maffialedare.

De vann.

– Det är otroligt. Först hade vi en etta på 36 kvadratmeter i Stockholm som vi sålde och kunde köpa en trea i Malmö för och sedan sålde vi den och, ja, här är vi nu.

Micha samlar som Magnus säger på »skrovlig brun keramik«.

I den ljusa entrén ligger en beigegrå kelimmatta på det uppvärmda golvet. Framför den tre piedestaler av Matti Carlson med vackra keramikobjekt ur Michas samling. Fåtölj How high the moon av Shiro Kuramata för Vitra.

Större delen av huset upptas av ett stort sällskapsrum och kök. Micha och Magnus fick bygga till köksön och sidoskåpet för att få mer plats. Luckorna Solitär är en utgången kollektion från Ikea, de nya bitarna hittades på Blocket. Pallar, Frama och industrilampor, Pefege. Handgjord skärbräda, Sløjd.

De tidigare ägarna har smakfullt renoverat huset som dessförinnan var oisolerat med  stampade jordgolv. Entrén var tidigare en port rakt igenom huset men där finns nu ett stort glasparti som släpper in ljus från morgon till kväll. Taket har isolerats och täckts med vitmålad träpanel. Golvet består av gjuten betong med inbyggd golvvärme.

Det råa och avskalade uttrycket fortsätter uppåt de putsade väggarna där dörr- och fönsterkarmar inte klätts in med profilerade lister utan lämnats nakna och rakryggade. I dag består bostadsdelen av två stora förråd, två sovrum, ett generöst badrum, ett kombinerat arbetsrum och bibliotek samt ett stort vardagsrum som mynnar ut i kök och matsal.

I vardagsrummet går taket ända upp i nock och det är en nästan sakral känsla som Magnus och Micha har mjukat upp med en stor kelim-matta, Ligne Rosets ikoniska Togo-soffa, stora auktionsfyndade urnor med gröna växter och ett vintage displaybord i mässing från Italien. Mitt i rummet finns en formgjuten trappa i betong som blir som en skulptur med sina raka hörn och sitt stadiga uttryck.

Lugnet, tystnaden och det vackra landskapet är den stora behållningen med deras nya boende. Här är de mycket mer i naturen.

– Jag har blivit otroligt intresserad av bondens år och kikar ständigt på vad de håller på med, säger Micha.

I matsalen samsas Ray och Charles Eames klassiska stolar med bordet från Dis. På bordet en skål från Terracotto, fat i trä och en keramikvas.

När paret flyttade in fick de gamla möblerna göra plats för nya, lite större pjäser som de klassiska skinnsofforna Togo från Ligne Roset och de auktionsfyndade urnorna. Läslampan Puck av Åke Hultgren. Kuddarna har Magnus syster gjort.

På bordet en rökelsehållare från Cinnamon projects och runt keramikobjekt av Bente Brosböl Hansen.

Gästrummet har en egen utgång till den vindskyddade uteplatsen och en garderob för parets många utländska gäster som gärna stannar några dagar. Allmogestolen är ett secondhandfynd, det lilla sidobordet finns att köpa på Typeo.se. Ljusstake, Village, pläd, Alfred.

Tre dagar i veckan arbetar paret inne i Malmö och vill de åka utomlands så ligger Köpenhamn bara en timme bort med bil. Resten av tiden spenderas hemma, och för att underlätta hemmamysandet öppnade de för ett år sedan webbutiken Typeo som säljer väl utvalda designobjekt.

Tanken med butiken är att erbjuda kunderna produkter med hög designgrad som de inte finner i var och varannan inredningsbutik. Ett av de första varumärken de representerade var Hasami porcelain, keramikvarumärket som exploderat i bloggosfären det senaste halvåret eftersom produkterna så bra sammanfattar alla årets trender: uppdaterat 70-tal, spännande strukturer, nedtonad lyx och naturskala.

I badrummet har de tidigare ägarna formgjutit ett handfat. Produkter från Frama och Aesop. Glasburkar, Granit.

På bordet en cylindervas med torkade kardvädd- stjälkar som Magnus plockat i närheten. Karaff från Granit, serveringskärl från Terracotto och Hasami porcelain, sfär i förstelnat trä.

Tomtens enda äppelträd ger frukt från tidig till sen höst eftersom två sorter ympats in. I den djupa fönsternischen finns displaykuber i glas och prydnadssfärer i förstelnat trä, båda Typeo.se. Konstverk, Eva Wittbjer.

Det märks att de har ett otroligt öga för design. Både på utbudet i webbbutiken men framför allt på inredningen i bostaden. Och detta kommer alla som är nyfikna att kunna ta del av den 14–16 april då Skånes årliga Konstrunda går av stapeln. Typeo kommer att ställa ut i Magnus och Michas hus, och förutom webbutikens vanliga utbud, affischer med drinkrecept som båda
designat tillsammans samt vintagemöbler, så kommer de även att ställa ut tre konstnärer.

Den danska fotografen Kenneth Rimms vackra naturporträtt, den skånska keramikern Alexandra Nilasdotters keramik och textilkonst av den amerikanska konstnären och stylisten Mengly Hernandez som är gift med en svensk man och tillbringar en hel del tid i Skåne.

Micha van Dinther & Magnus Wittbjer

Ålder: Micha är 38 och Magnus 48 år.

Bor:  på 290 kvadratmeter i ett gråstenshus från 1842 i Hunnestad i Skåne.

Gör: Micha är designskribent och art director och Magnus är copywriter och marknadsstrateg. Tillsammans driver de livsstilsbutiken Typeo.

Aktuella med: Bjuder i samband med Konstrundan i Skåne in till »Sveriges mest offentliga husesyn«.

Öppet hus

Under Konstrundan i Skåne, mellan den 14–16  april, kl 10.00–16.00 håller Typeo öppet hus hemma hos Micha och Magnus.

Allt besökarna ser är till salu. Förutom det vanliga utbudet i webbutiken kommer paret även att ställa ut verk av en fotograf, en keramiker och en
textilkonstnär. Typeo finns på Gamla Lundavägen 418 strax utanför Ystad.
Håll koll på Instagram och Facebook för kontinuerliga nyhetsuppdateringar om eventet.

Texten är en bearbetad version av reportaget som publicerades i Residence nummer 2, 2017. 

Läs också: 

Kika in i stjärnarkitektens funkislya på Kungsholmen

Blågrå toner och konst hemma hos yogadrottningen Estelle Nordenfalk

Kika in inredaren Daniel Östmans vackra orangeri mitt i stan


Kika in hemma hos grundaren av Esteriör

$
0
0

För snart ett år sedan startade Zandra inredningsföretaget Esteriör tillsammans med sin kompanjon Henrik Ekberg.

Med Stockholm som bas skapar de tillsammans inredningar för hem, företag, och stylar lägenheter. De har även designat en egen möbelkollektion och har precis öppnat en webbshop med utvalda vintagemöbler.

Att ta en sak i taget och arbeta med långsamma processer har aldrig varit Zandras filosofi.

– Jag är som mest kreativ när jag är stressad, har mycket och göra och dessutom stöter på problem. Då kommer jag på kreativa lösningar och knäppa ideér, säger Zandra.

Innan Esteriör drev hon vintagebutiken Brandstationen och har även jobbat på en stor internationell inredningsbyrå. Men intresset för inredning grundlades tidigt. Med en estetisk mamma och en snickrande pappa blev hon som liten ofta involverad i olika inredningsprojekt hemma – i allt från renoveringar till tapetval.

– Jag tror det är anledningen till at jag idag vågar lita på min magkänsla så pass mycket som jag gör.

I lägenheten i Skanstull har hon bott i fyra år och stormtrivs. Inredningen är en mix av prylar som Zandra samlat på sig, köpt och ärvt under hennes liv.

– Min stil speglar mig som person; glad, bohem-lyxig och lite galen. Jag älskar stora växter och det viktigaste för mig är att hemmet känns levande och välkomnande snarare än polerat och stylat.

 

  

Lägenhetens största rum, ett femkantigt rum som både fungerar som vardagsrum och sovrum, går i grå och blå toner och har stora fönster mot norr.

På vänster sida av sängen står en vikvägg av spegelglas och till höger står ett sideboard i björkplywood och mässing, båda är Esteriörs egen design och tillverkade på ett snickeri några kilometer bort.

– Att designa möbler är det bästa jag vet och det är en dröm att ha ett jobb där jag får möjlighet att göra det.

    

Esteriörs kompletta möbelkollektion kommer att lanseras i höst, men redan nu kan du spana in några av deras möbler i webbshoppen som du hittar här.

Läs också:

Esteriör öppnar nätbutik med unik vintageinredning

Hemma hos modedesignern Yvonne Kone i Köpenhamn

De öppnar Stockholms första pop up-lägenhet – där all inredning är till salu

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Hemma i designern Annaleenas egenritade hus på Ekerö

$
0
0

Sorry, jag måste ta det här, det är Tokyo som ringer, säger Annaleena, och medan jag väntar funderar jag på hur Annaleena Leino-Karlsson får tiden att räcka till. Och på hur hon kan se så förbannat pigg ut när hon gör det. När hon inte inreder paradvåningar och skapar virala bildsuccéer för mäklarfirmorna Alexander 
White och Eklund Stockholm New York komponerar hon ha-begärliga miljöer och insta-vänliga bilder för välrenommerade möbelföretag.

Hon producerar handsmidda klädhängare, ritar egna möbler och om kvällarna målar hon gärna på den stora tavlan som ska hänga i hennes vardagsrum. Ungefär var fjärde år bygger hon dessutom ett nytt hus till sig själv och sin familj. (Sa jag förresten att hon har fyra barn?)

Vi befinner oss på Ekerö bara några mil från stan, men de öppna fälten jag passerade strax efter Drottningholms slott på vägen hit uppmanade mig att genast dra ner bilrutan, höja musiken och njuta av att jag var på landet.
»Alldeles nyss såg jag en gubbe med ett metspö glida förbi helt ljudlöst i ögonvrån, tog lite tid innan jag fattade att han stod i en eka, haha … så surrealistiskt.«

Annaleena och Jonas ritar sina hus tillsammans och målbilden är oftast tydlig. Jonas står för det byggnadstekniska men överlåter utan problem det stilistiska till sin hustru »Den största utmaningen för honom ​är att lägga band på mina idéer och se till att de faktiskt går att genomföra.«

Annaleena står på sitt kontor i kamelfärgad linnerock och blickar ut över hamnen i Ekerö sjöstad. I det svala, näst intill ljusterapeutiska nybygget intill håller hennes drömmiga projekt Anna Lena Interiors på att ta form.

»Min man är från Bohuslän så för honom är Mälaren bara en liten lerpöl, men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite magiskt att ha min arbetsplats här bland svanfamiljerna«, säger Annaleena.


I hallen hänger klädräcken från Annaleena design på display som i ett privat showroom. Soffa inropad på auktion. Sidobord, Hem. Piedestal från Studio Matti Karlsson med hand köpt på Nordiska galleriet.

Det är inte första gången den finskfödda stylisten och bloggaren Annaleena gläntar på dörren till sitt stilbildande hem. I samma veva som hon packade sin stora familj och lämnade den egenritade villan i Varberg (som visades i Residence 11/2011) för att komma närmare huvudstaden och satsa på sin business rekryterades hon till det handplockade bloggstallet på Residencemagazine.se.

Kort därpå knackade teamet på dörren till det tillfälliga hyrtorpet på Färingsö (nr 5/2014.)
Efter att ha tittat på otaliga tomter på ön slog de till och det riktiga husprojektet drogs igång. Snart stod det smakfulla betonghuset på sin plats i den lilla byn i Troxhammar. När Annaleena tänker tillbaka på vilka tomter de höll på att köpa osedda innan de i stället bestämde sig för att hyra torpet är hon väldigt glad över att de liksom lärde känna sin stig innan de drog igång.

»När vi flyttade hit hade jag ingen som helst relation till platsen, visste bara att vi ville åt lite Hallandskänsla och 
riktig lövskog. I dag äger jag ön känslomässigt, ungarna 
älskar sin skola och jag kan liksom inte tänka mig att bo någon annanstans. Att åka från stan, köra över bron och se slottet dyka upp som en overklig kuliss är som en av och på-knapp mellan jobbet och allt det andra i livet. En sådan 
naturlig antistressfaktor.«

Drömmen var att 
vardagsrumsdelen skulle vara helt 
kubisk, men det planlagda området tillät inte en sådan ritning så i dag sluttar taket något motvilligt. För den som inte vetat om visionen är det precis lika vackert. Soffor i vitt skinn, utgående modell från Ikea. Bord, Annaleena design.​ Puff, Annaleena interiors. Det vackra pianot är ärvt. Stol och golvlampa från Muuto. Matta, Annaleena interiors. Konstverk av finsksvenska Kristiina Haataja.

Badrummet på övervåningen är helt inklätt i stenliknande klinkers. »Jag tog alla plattor och la evighetspussel med dem för att få någorlunda jämna linjer, det var svårt och sjukt tålamodskrävande men blev ju himla bra till slut.«

Innan vi lämnar hamnen med de slående masterna för att ta bilen tio minuter bort till casa Leino-Karlsson tar vi vägen genom Annaleenas drömprojekt. Vägg i vägg med kontoret som hon delar med fem kreativa frilanskollegor ligger lokalen som hon den senaste tiden lagt ner stor omsorg på att förvandla till sitt nya showroom: Annaleena interiors.

»Här ska jag konceptualisera all min kreativitet, i dag är min plattform något mycket mer än den oskyldiga bloggen jag startade för över tio år sedan. Det här blir som en fysisk förlängning av den. En lugn oas dit man ska komma för 
inspiration. Allt jag ställer här går att köpa eller beställa, och känslan ska vara som ett komplett hem.«

Hon visar mig in i det kalkmålade rummet med det lilla 
valvet mot Mälaren, här ska hon bädda upp ett sovrum i veckan. Det ska bara specialdesignas en gavel i något fint träslag först. Och på den tomma ytan ute i det stora rummet ska det stå ett färdigt kök om två veckor. Inga problem. Annaleena slår ut med båda armarna:

»Här kommer det snart att stå ett jättestort matbord med plats för tolv personer, i samma träslag som köket. Tänk vilka fantastiska middagar vi ska ha!«

Huvud av Kristiina Haataja.

Samling favoritböcker på 
serveringsvagn 
från Smd design. Brun skulptur av Kristiina Haataja. 
De andra figurerna fick följa med hem från en Egyptenresa.

Vi tar trappan upp på taket, kisar mot solen och kliver ut på det snygga stentaket. Annaleena visar var uteköket och de nya stolarna Tio från Massproductions ska stå.

»På samma sätt som man cyklar till äppelfabriken eller tar en utflykt till Rosenhill tänker jag mig att det här ska vara ett härligt stopp för den som vill dricka gott italienskt kaffe och titta på vackra saker i deras rätta miljö. Jag vill ha massor av fin konst här också. Stora verk! Fast man måste kunna plocka ner dem och måla om väggarna om det behövs.«

Överallt i hemmet 
syns givetvis de handsmidda klädhängarna från Annaleena design 
i olika former. 
Här i sovrummet med den magiska jackan av Faye Toogood.

Uppdukat med 
porslin från Duka, linneservetter 
från Himla och 
glas från Design 
house Stockholm. 
Marmorfat, 
Stenhuggardottern.

Matbordet med bänk ritade Annaleena för tolv år sedan med en vision om att det alltid skulle följa med familjen. »Jag tänkte att vi skulle göra det så hållbart att det skulle kunna hänga med oss i hela livet. Fyra barn och sjukligt mycket O’boy-spill senare får man säga att det har klarat uppgiften.«

Den stora sällskapsytan övergår sömlöst till kök där borstad aluminium 
har lagts ovanpå stommar från Kvik. Dessutom är det tåligt mot finger avtryck och lätt att sköta om. Stor glasvas av Carina Seth Andersson. Svart porslin från Duka. 
Taklampa, Artek. Stolar från Muuto.

När vi anländer till Leino-Karlssons hus tar en katt lika vit som den målade betongfasaden emot oss i den stora hallen. Här är precis lika stilistiskt och sobert attitydigt som bilderna Annaleena skapar. Köket i borstad aluminium övergår i en enorm matplats i svartmålad ask som helt naturligt glider in i en vardagsrumsdel omgiven av de öppna fälten. Takhöjden är svindlande.

Den betonggjutna uteplatsen används för tillfället mest som en skejtpark för kidsen och deras kompisar, och framför den öppnar sig snart en färdig pool. En våning upp ligger barnens rum på rad och när jag är på besök är deras dörrar målade i en dov rosa nyans.

»Vad himla fint!«, utbrister jag.

»Jaså det där, det är bara något vi målade för en plåtning häromdagen, det ska snart målas över igen, jag har bara inte hunnit.«

Skatepark eller uteplats? Det gjutna betonggolvet bjuder in till både och. Snart finns här även en pool att svalka sig i eller vila ögonen på om kvällarna. Tio-stol från Massproduction. Bordet är egen tillverkat för en väldig massa år sedan. Keramikskål, Ikea.​

I slutet av den övre korridoren ligger Annaleenas och 
Jonas fullkomligt ljuvliga sovrum. Som en lyxig hotellsvit större än en normalstor etta på södermalm. Siktlinjen där vi står är fantastisk.

»Jag är medveten om vilken lyx det är att ha ett så stort sovrum, men faktum är att vi verkligen använder det. Vår familj rör sig som en liten flock, vi gillar att vara på samma ställe. Det är inte ovanligt att mina tre yngsta fortfarande smyger in och lägger sig här på natten«, säger Annaleena och nickar mot madrasserna med svarta överdrag som står lutade mot väggen.

Det här är Leino-Karlssons andra husbygge och de vet 
redan nu att det inte blir det sista. Från huset i Varberg tog de med sig mycket. Som att det kan vara lockande att bygga fina utrymmen som sedan inte används, för vem vill ha ett bibliotek som ingen är i?
»Vi kommer såklart att ta med oss en del grejer från det här huset också. Det måste betyda att det tredje huset blir helt perfekt?!«

Annaleenas förkärlek för en lugn färgskala dominerar även i sovrummet.

Den svartmålade trätrappan med svetsat räcke är specialritad och går att beställa 
via hemsidan 
Annaleena.se.

Annaleena Leino-Karlsson

Ålder 39 år
Gör Stylist, designer och influencer.
Bor med mannen Jonas och de fyra barnen Alisa, 19, Liv, 13, Matteus, 10, och Kaleb, 9 år, i ett egenritat betonghus om 250 kvadratmeter i Troxhammar by på Ekerö utanför Stockholm.
Aktuell med Annaleena interiors, ett nyöppnat showroom i Ekerö sjöstad där du kan handla möbler och beställa specialritad inredning till ditt hem, uppmärksammade lägenhetsinredningar för Alexander White och Eklund Stockholm New York samt samarbeten med bland annat 
möbelföretaget Massproductions.

Text: Josephine Blix
Styling: Annaleena Leino-Karlsson
Foto: Kristofer Johnsson

Läs också:

Kika in i unika arkitekthuset – inrett av stylistduon Kråkvik D’orazio

Hemma hos modedesignern Yvonne Kone i Köpenhamn

Kika in hemma hos modekungen Daniel Lindström

Gilla Residence på Facebook

Kika in i Carl Eldhs magiska ateljé – en lantlig oas mitt stan

$
0
0

Det doftar tjära och rosor vid Carl Eldhs ateljé. Bara några steg från trafikbruset vid Norrtull ligger det lilla ateljémuseet, inbäddat i Bellevueparkens grönska. Det är en lantlig oas med August Strindberg i brons, nonchalant lutandes mot en skärgårdsklippa, en av Eldhs kända skulpturer.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Bland klippor, buskar och dammar ligger ateljén som ritades av Ragnar Östberg och uppfördes 1918–19. Här inne öppnar sig en gåtfull värld av gipsstoder, statyer och skisser i ett underbart ljus genom höga fönster. Det mesta står som det gjorde för drygt 60 år sedan. Carl Eldh (1873–1954) var en av de stora svenska skulptörerna under 1900-talets första hälft.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Porslin Tsé är ett sam- arbete mellan Pili Wu på Han Gallery i Taipei, Taiwan och danska Lyngby Porcelain, ljusstake, 599:-, tekopp med lock, 529:- båda i oglaserat porslin, Lyngby Porcelain. Till höger: Stol Spade chair av Faye Toogood, i svartblå betsad ask, 3 800:-, Please wait to be seated. Minivariant Baby L av fåtöljen Utrecht av Gerrit Rietveld, 14 820:-, Nordiska galleriet.

Porslin Tsé är ett samarbete mellan Pili Wu på Han Gallery i Taipei, Taiwan och danska
Lyngby Porcelain, ljusstake, 599:-, tekopp med lock, 529:- båda i oglaserat porslin, Lyngby Porcelain.

Till höger: Stol Spade chair av Faye Toogood, i svartblå betsad ask, 3 800:-, Please wait to be seated. Minivariant Baby L av fåtöljen Utrecht av Gerrit Rietveld, 14 820:-, Nordiska galleriet.

Stol Spade chair av Faye Toogood, i svartblå betsad ask, 3 800:-, Please wait to be seated. Minivariant Baby L av fåtöljen Utrecht av Gerrit Rietveld, 14 820:-, Nordiska galleriet.

Hans skulptur Ungdom står i många stadsparker och de hjälteladdade tolkningarna av Engelbrekt, Branting och Linné har präglat generationer. Men det är ljuset och detaljerna som fascinerar mest: modellen till Ett minne, den snabba synen av en kvinnas spöklika ansikte i Paris 1901 eller »rotundan«, ett trivsamt runt rum med dagbädd, askfat, kompisarnas tavlor och vardagligt småkrafs. Dottern Brita öppnade ateljén som museum i Stockholm på 60-talet och drev det själv i 30 år.

Museet är öppet torsdagar till söndagar under september och oktober.

Fåtölj PJ-SI-29-A av Pierre Jeanneret gjord i teak och rotting för byggnaderna i Chandigarh stad i norra Indien. Byggnaderna planerades av Le Corbusier och kusinen Pierre Jeanneret ledde teamet bakom uppförandet av de flesta byggnaderna. 100 000:-, Galerie maison première. Vaser i mässing Boule av Olivia Herms, liten 1 098:-, stor 1 798:-, Skultuna.

Fåtölj PJ-SI-29-A av Pierre Jeanneret gjord i teak och rotting för byggnaderna i Chandigarh stad i norra Indien. Byggnaderna planerades av Le Corbusier och kusinen Pierre Jeanneret ledde teamet bakom uppförandet av de flesta byggnaderna. 100 000:-, Galerie maison première. Vaser i mässing Boule av Olivia Herms, liten 1 098:-, stor 1 798:-, Skultuna.

Vaser av Carl Harry Stålhane, pris från 2 500:-, Sjöström antik. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Vaser av Carl Harry Stålhane, pris från 2 500:-, Sjöström antik. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Soffa Lustgården, formgiven av Kerstin Hörlin-Holmquist för NK 1958, 145 000:-, Sjöström antik. Lampa ExtracT av Michael Anastassiades, 5 188:-, Flos. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Soffa Lustgården, formgiven av Kerstin Hörlin-Holmquist för NK 1958, 145 000:-, Sjöström antik. Lampa ExtracT av Michael Anastassiades, 5 188:-, Flos. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Objekt Veckla i stengods med carraraglasyr från 1950, formgivna av Stig Lindberg för Gustavsberg. Från 1 500:-, Sjöström antik. Staty Ungdom från 1911, Carl Eldhs ateljémuseum.

Objekt Veckla i stengods med carraraglasyr från 1950, formgivna av Stig Lindberg för Gustavsberg. Från 1 500:-, Sjöström antik. Staty Ungdom från 1911, Carl Eldhs ateljémuseum.

Vas Unwant av sammanfogade återvunna glasburkar, formgiven av Finn Ahlgren, 18 000:-, Crooked concept.

Vas Unwant av sammanfogade återvunna glasburkar, formgiven av Finn Ahlgren, 18 000:-, Crooked concept.

Stol La Pipe med sits i borstad nubuck och ben i mässing, 6 625:-, ingår i Non-iconic collection av Ida Linea Hildebrand för Friends & founders. Staty Carl Eldhs ateljémuseum.

Stol La Pipe med sits i borstad nubuck och ben i mässing, 6 625:-, ingår i Non-iconic collection av Ida Linea Hildebrand för Friends & founders. Staty Carl Eldhs ateljémuseum.

För mer info se eldhsatelje.se.

Text: Petter Eklund

Foto: Charlie Drevstam

Styling: Cecilia Tivar

Läs mer:

Kika in i Tove Janssons fantastiska studio i Helsingfors

Mörka toner hemma hos Lotta Agaton – se alla bilder här

Exklusiva bilder från ikonen Alvar Aaltos hem i Helsingfors

Gilla Residence på Facebook

Arkitektritat sommarhus på Gotland – med magisk pool

$
0
0

Poolen är 1,60 djup på sitt grundaste ställe. »Många tyckte att det var för djupt, för att ’man bara vill stå i en pool’. Men jag vill kunna simma«,säger Daniel.

Paret Hummel är den sortens människor som får saker och ting gjorda. Medan vi andra planerar, drömmer oss bort och ritar upp det ena luftslottet efter det andra blir det i Huset Hummel åka av.

Både Joanna och Daniel har eller har haft vd-positioner och har tydliga visioner kring vad de vill och inte vill. Så när Joanna, 41 år, insåg att hon hade semestrat klart på andra folks lantställen och behövde ett eget för att underhålla parets fyra barn på somrarna så gick det undan.
»Det började med att jag såg ett Facebookinlägg om att en lanthandel på norra Gotland skulle säljas.«

De sociala rummen i huset tar in brottet 
och havet, här är glasväggarna stora och öppningsbara med en sömlös övergång till det stora betongdäcket utomhus med matplats, pool och solhäng.

Daniel och Joanna chillar på uteplatsen tillsammans med mellandottern.

Två dagar senare satt hon och maken i bilen och åkte förbi samma lanthandel.

»Egentligen var Gotland inget måste. Det kunde blivit Skåne, Österlen, västkusten eller till och med Åre. Men ett lantställe skulle fram.«

Fast just denna lanthandel blev det inte.
»Redan när vi parkerade bilen utanför insåg jag att det var helt fel hus för oss. Jag hade behövt göra om allt. Fastän jag redan hade inrett hela stället klart i huvudet med moodboard och allt gick det lika fort att släppa det. Daniel var lite försiktig och vågade knappt fråga mig efter att vi hade sett huset, han trodde att jag skulle vara jättebesviken.«

Daniel ringde vännen och tillika Bungenäs-entreprenören Joachim Kuylenstierna, som 2007 hade köpt 160 hektar militärmark i det nedlagda kalkbrottet vid Bungenäs, som nu bebyggts med hittills 20 hus.

Kalkbrottet bjuder på ett dramatiskt landskap med oändliga möjligheter till lek för barnen. »Barnen cyklar runt på hela området och hittar gamla bunkrar och glider runt på stenbrottet med en flotte och berättar spökhistorier.«

 »Han visste att vi skulle titta på lanthandeln och sa redan innan, ’men kolla på den och ring mig sedan’. Han förstod ju direkt att det inte var rätt hus för oss. Sedan föreslog han att vi skulle åka förbi Bungenäs. Och redan när vi hade parkerat bilen, mitt i värsta ovädret dessutom, och började gå ner mot kalkbrottet kände jag att nu händer det, nu hittar vi huset.«

Det tog bara två veckor och så hade paret köpt en tomt och börjat rita på ett hus tillsammans med Joel Phersson från Skälsö Arkitekter, som är arkitektkontoret som tagit fram en detaljplan för hela Bungenäsområdet.

»Det var intressant att jobba med en beställare som hade så pass tydliga visioner kring hur huset ska se ut, det är inte så vanligt«, säger Joel.

De gamla kalkugnarna har blivit Bungenäs mest kända silhuett. I områdets hjärta finns en krog, en utställningshall och en liten lanthandel.

Det första ritade förslaget som han kom med fick inget gehör alls hos Hummels.
»Joel ringde och frågade om vi ville ändra några detaljer, men vi ville ändra allt egentligen«, skrattar Daniel.

Förslag nummer två blev sedan så exakt överensstämmande att spaden kunde sättas i jorden omgående.
»I en process där mycket handlar om valmöjligheter så tycker jag besluten vi tog gick snabbt och blev de rätta direkt. Oavsett beställare så handlar det om en balans – ibland testar man något helt annat än det givna – antingen blir det succé eller tvärtom. Men det är så man kommer framåt i arbetet«, säger Joel.

Att få till den öppna spisen tog några vändor. Insatsen hittade Daniel efter mycket research i Italien.

I sovrummet dominerar 
textilier från Linum. 
Takarmatur 
Vertigo Bird.

Tomten är kuperad i två nivåer, en lägre del med södersol i den glesa tallskogen och en högre belägen del som överblickar det dramatiska stenbrottet, havet i väst och kvällssolen. Utmaningen blev att ta tillvara båda dessa platser – och att få huset att smälta in utan att förlora de givna kvaliteterna på tomten.

»Vi ville ha ett kök med nära access till trädgården, flera sovrum på samma plan, inga trösklar, en pool som det är lätt att hålla uppsikt över från huset och två badrum«, säger Daniel.

Soffa, Hay, rotting-
fåtöljer, Sika, soffbord, Hay, matta, Kasthall i samarbete med Linum, 
gardiner Linum.

Matsalen intill barköket med matbord och bänk från No Early birds och stolar från Inga Sempé 
för Gärsnäs.

Det löste Skälsö Arkitekter med ett hus som klättrar i slänten, i två nivåer, inspirerat utifrån tomten.

»Den övre nivån med de sociala rummen tar in brottet och havet, här är glasväggarna stora och öppningsbara, en sömlös övergång till det stora betongdäcket utomhus med matplats, pool och solhäng. Den lägre nivån är den privata. Här sluter sig byggnaden och skapar samtidigt en skyddad gård där solen värmer blåsiga dagar«, säger Joel.

Poolen blev det en del diskussioner kring, inte minst för att den blev en stor post i budgeten.

»Även om poolen står för en stor del av budgeten så är det värt det. Det är poolen som gör vårt liv så oerhört mycket enklare. När man har fyra barn och alla ska utfodras med frukost är poolen chansen till att få äta sin egen macka när ungarna är klara med sitt. För då vill de gå iväg. Och om de kan slänga sig i poolen på tomten får vi till och med tid att läsa tidningen.«

Daniels poolvision var tydlig.

»Jag har alltid drömt om en pool i betong, med mörk botten. Sedan var det väldigt många människor som tyckte att de kunde allt om pool som hade en massa åsikter kring hur poolen skulle se ut, men jag höll fast vid mitt och det är jag väldigt glad för.«

Joanna hade en i det närmaste fix idé kring golven. Hummels bor till vardags i ett fantastiskt 60-talshus på Värmdö på 400 kvadratmeter, som kräver sitt när det gäller golvvård i och med att det ligger en ljus ullmatta på nästan alla dessa kvadratmeter.

»På Bungenäs var vi inne på ett helt underhållsfritt boende. Så jag ville ha betonggolv i samtliga utrymmen. Jag tycker också att det är viktigt med en sammanhållen materialkänsla«, säger Joanna.

»Vi ville inte att huset skulle vara för fint. Det ska vara lite ruff och extremt lättskött. Hemma är man livrädd att någon ska spilla. På ett betonggolv kan man hälla ut en hink rödvin, det är helt okej«, säger Daniel nöjd.

Efter första sommaren i huset är familjen så betagen i det skötselfria livet att de nu vill sälja huset på Värmdö och flytta till en lägenhet i stan.
»Jag har verkligen insett att för många saker och för mycket utrymme tynger en. I Bungenäs-huset har vi bara saker som behövs. Vi har inte tagit dit en enda gammal pryl utan inrett huset helt från scratch. Varje tallrik behövs.«

På Bungenäs får man varken odla en gräsmatta eller anlägga trädgårdsland. Omgivningen är således helt kravlös. »Det blir inga måsten över huvud taget här«, säger Daniel.

Det lite speciella livet i kalkstensbrottet, där bilarna parkeras vid ingången till detsamma och där man sedan cyklar runt i den mycket speciella naturen runt det gamla brottet, har båda omfamnat helt.
»Vi semestrar i huset året om, även på hösten och på våren. På sommaren är det verkligen ett Bullerbyparadis för barnen som cyklar till kompisar, köper glass på konto i kiosken och bygger koja i det nedlagda kalkbrottet.«

»Första året var jag utanför Bungenäs två gånger. Jag kom på mig att jag började undra vilket som var den riktiga världen, den inne i kalkbrottet eller den utanför«, skrattar Joanna.
Sättet att inreda i sommarhuset med lugna naturfärger och en enhetlig färgskala har börjat färga av sig på planerna för nästa boende.

»Jag har märkt att jag blir mycket lugnare när jag är i en miljö utan mönster och för många intryck. Så i nästa boende kommer jag definitivt att köra samma stil. Man kan säga att jag har moodboarden klar redan. Nu behövs bara en lägenhet.«
Det kommer nog inte att dröja alltför länge.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Joanna och Daniel Hummel

Ålder: Joanna är 41 och Daniel är 46 år.
Gör: Joanna är från och med hösten 
2017 vd för hår- och skönhetskedjan Lyko. 
Hon har tidigare jobbat på Kicks som CFO. Daniel har jobbat på Swedbank och som vd på fastighetsbolaget Fastator. Bor tillsammans med fyra barn i villa i Saltsjöbaden och sommarboende på Bungenäs.

Läs också:

Hemma i designern Annaleenas egenritade hus på Ekerö

Kika in i arkitektparets moderna drömvilla i Dalarna

Arkitektritad villa med utsikt mot Mälaren

Gilla Residence på Facebook

Kika in i det rustika kalkstenshuset på Gotland

$
0
0

Det finns människor som ger intryck av att tycka om att flytta. Som med större intensitet än andra packar ner sitt bohag i perfekt märkta kartonger för att sedan transportera dem vidare till nästa husprojekt, och sedan till nästa, och sedan till nästa.

Det är ofta samma människor som verkar vara födda
projektledare, som trivs med att skapa ordning i kaos, riva upp golv, flytta väggar, uppdatera och renovera. Kanske kan man tillägga att det ofta är sådana människor som får väldigt mycket gjort.

Inte sådana som renoverar en hall ett halvår, eller skapar en följetong av att riva ut ett badrum för att ersätta det med ett annat.
De bara gör. Och det händer fort. Och det bara fortgår.

På väggen hänger ett textilt print av Atelier cph, och på den gamla kyrkbänken står en kruka av Inger Persson.

Första gången Residence besökte David Fahlén hade han just öppnat Sveriges finaste vandrarhem i Rö utanför Härnösand. Sågverket var en dröm som föddes en sommar och började förverkligas redan några månader efter att den första tanken formulerats. David arbetade på byrå i Stockholm.

Efter några veckors tjänstledighet på Gotland föddes planerna om att driva eget. Till slut föll valet föll på ett före detta Sågverk i Höga kusten. Sågverket i Rö lades ner 1933, och har sedan dess använts till allt från semesterhem för utslitna husmödrar och kvinnouniversitet till vandrarhem. Nu blev det ett nytt vandrarhem, med tillhörande restaurang, café, trädgård och djur.

»Jag hade nog inte riktigt smält att vi skulle driva en verksamhet med människor. Mitt fokus låg hela tiden på projektet, inredningen, färgvalen, golven; konkreta, praktiska ting. Det var nog det som räddade mig, allt var extremt pang på, det gick så fort«, säger David och ser tillbaka på tiden som ett kärt minne.

Djup fönsternisch med kruka av Carina Seth Andersson.

Intill huset ligger den enorma ladan, som var helt fylld med skräp när David och Fredrik
flyttade in. Ett av projekten var att tömma den helt.

Fyra år senare var det dags att gå vidare igen. Sågverket hade förvandlats till ett prisat vandrarhem som alla mat- och inredningsintresserade på väg norrut planerade ett besök till. David ville vidare, tillsammans med Fredrik. Han och Fredrik utgick från en tvåa på Kungsholmen.

Men så började det klia i fingrarna igen och mycket tid spenderades på Hemnet. Paret var öppet för många olika typer av hus, men så en dag dök en gård på Gotland upp på Hemnet. Kalkstenshuset från 1840 låg i Stånga, lite drygt en halvtimmes körning söderut från Visby. David for ner och tittade på det och kände direkt att gården hade fina möjligheter.

»Några månader senare gick flyttlasset till Gotland«, berättar Fredrik. »Vi såg aldrig huset som ett sommarboende, som många gör när de köper hus på Gotland. Utan att ha testat det bestämde vi oss för att pendla till jobben i Stockholm.«

Vardagsrum med ett soffbord gjort av en gammal planka som fyndats i den intillliggande ladan. På bordet en glasvas av Carina Seth Andersson för Marimekko. Vit bordslampa av Inga Sempé för Moustache. Taklampan ovanför bordet heter Coppola
och kommer från Rubn.

De flyttade in i juni. Styrde upp den vildvuxna trädgården, renoverade, målade och inredde. Smygtestade att pendla, kämpade med att få tag på hantverkare på Gotland och anpassade sig till tempot.

»För oss handlade flytten i första hand om oss, om att göra något nytt tillsammans. Men det var också ett sätt att bevisa för oss själva att allt är möjligt. Det är lätt att fokusera på det krångliga i ett projekt, och då leder det ofta till att det inte blir något av det.«

De pendlade en tid, med två hundar, fram och tillbaka, Stockholm–Gotland. Fredrik, som driver Johannesplan 1, en studio och salong, kunde arbeta lite kortare veckor ibland och själv styra hur han la upp sin arbetstid.

»Gemensamt för kunderna på frisörsalongen är att de alla gillar ”casual luxury”, en liten paus från livspusslet där de blir ordentligt omhändertagna. Men vid sidan av driver jag även ett litet företag som tar fram och tillverkar en spa-serie för professionellt bruk och retail. Fundamentet för det företaget lades under den där första tiden på Gotland.«

Den stora matsalen med bordet Landala av Emma Olbers, Tre sekel, samt en bänk
av Bofink design studio. På bordet står en glasvas
 Carina Seth
Andersson och skålar av Kina Björklund.

På ett bord i entrén står en liten kruka av
 Carina Seth Andersson och skålen Svärtan
av modeskaparen Martin Bergström för Ikea.

Ganska snabbt var inredningen på plats, rum efter rum med såpat golv, djupa fönsternischer, låga soffor för lugna kvällar med vin och ost. Fredrik och David njöt av att uppleva en nästintill tropisk sommar på Gotland och det efterlängtade lugnet off-season.

Hösten och vintern, och kontrasten mellan Stockholms sociala intensitet och det lugna livet på landet med vinden som slog mot fönstren.

Men sedan var det dags igen. David fick ett jobb som chef för den publika verksamheten på Länsmuseet Västernorrland. Efter några turer var det bara att erkänna faktum. Att pendla mellan Gotland och Norrland blev en logistisk mardröm. Och så var David och Fredrik där igen, bland husdrömmarna på Hemnet.

Huset och en del av tomten, med en ruin kvar av den före detta smedjan.

Husets källare, med plats för växter och förvaring.

När de sålde huset på Gotland hade de inte ens bott där ett år. »Det har aldrig handlat om bostadskarriär. Det är livet. Vi hade en fin tid i huset. Den gav upphov till många nya tankar och funderingar. Och vi testade något som vi hade drömt om«, förklarar David.
I sommar flyttar de nya ägarna in i kalkstenshuset i Stånga på
Gotland, kanske några som har närt Gotlandsdrömmar en längre tid.
Under mellantiden har David och Fredrik fått nycklarna till sitt nya hem, ett stort hus i närheten av Härnösand med utsikt mot en havsvik. Flyttkartongerna står återigen staplade på hög. Köket har helt rivits ut. Hantverkarna är i gång. Var sak har sin tid. Och sitt hem.

David Fahlén och Fredrik Karlsson
Ålder: David 38, Fredrik 40.
Gör: David är chef för den publika verksamheten på Länsmuseet Västernorrland. Fredrik driver Johannesplan 1, studio och salong.
Bor: Just nu på väg att flytta in i ett stort hus utanför Härnösand. Huset på Gotland var deras första gemansamma hus.

Text: Hanna Nova Beatrice

Foto: Andy Liffner

Styling: Thomas Lingsell

Läs också:

Titta in hemma hos Residence chefredaktör Hanna Nova

Hemma hos modedesignern Yvonne Kone i Köpenhamn

Hemma hos Kinfolk-grundaren Nathan Williams

Gilla Residence på Facebook
Viewing all 307 articles
Browse latest View live