Quantcast
Channel: hemma hos – Residence
Viewing all 307 articles
Browse latest View live

Titta in i arkitektens unika flerbostadshus i Vallastaden

$
0
0

Magnus Ståhl är en utpräglad villamänniska, såväl
som privatperson som yrkesman – uppvuxen i en
villa i Falköping, boende i en villa på Lidingö.

I 25 år har han jobbat som arkitekt, och han har mestadels ritat villor, villor, villor.

»För alla inkomstklasser, från koja till slott.«

Kontoret på Östermalm med sex anställda arkitekter ligger i ett före detta galleri, och används lite som ett sådant också. Här finns en liten utställning kring hans och kollegornas värv, ett tjugotal Ståhl-villor i modellform som står på bord och hyllor, och där kunder kan fördriva väntetiden med att studera arkitektur à la Magnus.

En modell är ett nybyggt slott på över 3 000
kvadratmeter, ett spännande och mycket hemligt objekt. Andra är moderna
hus i betong eller trä, inte ett enda är det andra likt.

»Jag brukar egentligen syssla mer med haute couture-villor än sådant här!« säger Magnus.

Ett ärligt hus som redovisar byggmaterialen utan falsk blygsel – det var grund tanken bakom Hökerums tvåhusprojekt Magasinet i Vallastaden. Kök av Vedum.

Med »sådant här« menas det nyss färdigställda flerbostadshuset Magasinet som ligger i Sveriges yngsta bostadsområde, Vallastaden, belägen strax utanför Linköping. Det är en sprillans ny stadsdel, som under septembers första tre veckor dess utom öppnar för allmänheten med en boutställning.

Här står 80 nya hus, villor och flerbostadshus, uppförda av 40 bygg aktörer under de senaste två åren. Så småningom kommer runt 1 800 människor att bo här.

Vallastaden ska bjuda på det speciella myller en medeltida stadskärna kunde uppvisa, med trångt mellan husen och olika byggstilar. Inga bilar får köra här, de parkeras vid områdets ingång i ett garage med solceller. Varje byggherre har fått bestämma över material och utseende av husen. Ingen arkitekt har fått rita två hus. Alla hus ska ha individuella materialval i fasaderna.

Keramik finns det gott om i detta hem, köpt på loppisen Återbruk i Limmared, Myrorna och Emmaus i Borås.

Fasaden är bland annat inspirerad av konstnären Andreas Erikssons landskapsmålningar. »Man ser inte skogen för alla träd, det är så jag tänker mig mönstret, och som ett trumintro av Smashing Pumpkins«, säger
Magnus Ståhl.

Flerbostadshuset Magasinet som byggts av fastighets bolaget Hökerum Bygg består av två hus och en gemensam gård. Det ligger intill ett av Vallastadens så kallade Felleshus, som det finns sju stycken av. Felleshusen är stora växthus med en gynnsam inomhusmiljö, där områdets boende ska kunna odla och umgås.

Ett av husen har ritats av Magnus. Det är försett med en betongfasad med ett spårat mönster som sägs vara inspirerat av trumintrot till en 25 år gammal Smashing Pumpkins-låt.

»Jag jobbar nästan alltid så. Alla konstverk har en rytm, om det är text, konst, hus. Rytm är otroligt viktigt för mig. Jag är trummis, det är nog därför. Och för det mesta säger jag inte vilken låt det är som ett hus bottnar i.«

Hökerum Bygg ville ha ett speciellt hus. »Här ska bli utställning, man har världens blickar på sig. Man kan inte bara smälla upp en vitmålad kartong«, säger Maria Ståhl, marknadschef för Hökerum och tidigare gift med Magnus kusin, Fredrik Ståhl, som är vd för Hökerum Fastigheter.

»Så vi gav medvetet uppdraget till Magnus, som annars alltid jobbar med väldigt individuella lösningar.«

Under entrésolen står Arne Norell-soffan Rotang, inköpt i vintagebutiken Easy Living, 
i Göteborg. Alla möbler är 
second hand och handplockade av inredare Karin Rylander. All interiör kommer vara till salu under mässan i september.

»Som villaunge uppvuxen i Falköping och boende i egenritad villa på Lidingö är jag egentligen inte så mycket för flerbostadshus. Vad är poängen med att bo så där likriktat med en massa andra människor? Det är min utgångspunkt, och den har jag tagit med mig in i det här projektet«, säger Magnus.

Vallastaden är speciell av flera anledningar. Arkitektkontoret Okidoki som ligger bakom detaljplanen – som består av tegar, ett lags lapptäcke av små tomter – har låtit byggherrarna få fria tyglar sånär som på några punkter: 
vid varje hus ska det planteras ett fruktträd och i varje hus ska det finnas ett växthus eller en vinterträdgård och möjligheter för de boende att odla.

»Jag tycker om Okidokis koncept. Och jag gillar över huvud taget mycket att arbeta med koncepttänk. Här har jag försökt närma mig fördelarna med ett flerbostadshus. I Magasinet har jag sett till att alla lägenheterna är olika, för att komma ifrån den förhatliga likritningen i flerbostadshus. Och att man kanske har råd med saker som man annars inte har råd med. Som en inomhuspool till exempel.«

Inomhuspoolen möjliggör ett morgondopp med grannsamverkan – en given lekplats för husets alla barn.

I Magasinets fall ligger poolen i markplan och nås från den gemen samma vinterträdgården, ett litet glashus som man kan sitta vid långbord och ha det trivsamt i.

»Som arkitekt kan du bygga hur fina lekplatser som helst. Men att
barnen sedan verkligen leker där är inte helt självklart«, säger Magnus, som själv är fyrabarnspappa av den där sorten som beslagtar telefonerna under sommarlovet för att barnen ska leka ordentligt, med pinnar och stenar.

»Vid en pool kommer man omedelbart nära varandra. Mycket runt poolen är farligt. Man tvingas titta till barnen, och kanske även andras barn, för här kan man drunkna. Så man tvingas också att interagera med varandra, och det är bra. Om man inte vill det kan man ju dra sig undan till sina privata ytor.«

Gemensam uteplats bland husets odlingar. Planteringarna i cortenlådorna är ritade av Magnus fru, Christina Ståhl, som är trädgårdsarkitekt. Bakom syns ett av Vallastadens sju Felleshus, ett 250 kvadratmeter stort växthus med
mötesrum, där områdets boende kan odla grönsaker eller umgås.

Magasinets två hus omfattar 32 lägen heter, samtliga med olika planlösningar, intygar Magnus. Hökerums ambition från början var »ett ärligt hus som redovisar alla byggmaterial, och som utstrålar en industriell känsla«, säger Maria Ståhl.

»Vi har vridit på begreppet ‘god standard’. Det kanske inte alls är de där gipsade väggytorna som vi ser i alla andra nybyggda lägenheter.«

Det blev väggar i råbetong, slipade betonggolv, återvunna dörrar. Faktum är att hela projektet började med att Maria och hennes exmake Fredrik Ståhl köpte 80 gamla dörrar, samtliga i massivt trä och med slitna, vackra ytor. I huset slås man av den varma, ombonade känsla som finns, trots de nakna betongväggarna.

»Jag la ner en hel del tankemöda kring detta hur man kunde få en varm känsla av betong. Men det är ju inte så svårt egentligen. Betong görs av kalkstensrester. Det är ett naturmaterial«, säger Magnus.

Generöst med förvaring och högt i tak samt direkt access till uteplatsen. En lägenhet med extra allt.

Sänggavel i ljus björk med flätad sadelgjord, köpt på Blocket, taklampa Ateljé Lyktan köpt på Brohjälpen, Falkenberg. Sängbord i teak från Easy Living, Göteborg, herrbetjänt i teak köpt på Fröjdlunds Antik, Limmared.

Residence fastnar för en enrummare på 55 kvadrat, som känns som någonting helt annat än just en etta. Lägenheten bjuder delvis på en häpnadsväckande takhöjd på 4,70 meter och ett entresolplan. Det gör att man får känslan av industribyggnad som paras med en viss villakänsla, mycket tack vare att det finns en liten privat uteplats utan insyn i direkt anslutning till köket.

Som leverantör av köksinredning valde man Vedum och en ganska livfull kökslucka i ask med brunkärna, som ger en stark materialkänsla åt lägenheten. »Man behöver inte alltid bygga för alla«, konstaterar Magnus.

»Det finns såklart människor som hatar det här och som vill ha helt vitmålade lägen heter. De köper ju med fördel någonting annat.«

Sedan avslöjar Magnus Ståhl vad som inspirerat till fasaden. I am one. Smashing Pumpkins debutlåt från 1992.

Gemla stolar med skinnsits second hand, matbord i teak ett Blocketfynd.Takhöjden i köket är nästan fem meter. Härifrån kommer man direkt ut på en liten uteplats som ligger ogenerad under marknivå.

 

Magnus Ståhl

Ålder: 51 år.
Gör: Driver arkitektbyrån Magnus Ståhl Arkitekter.Ritar hus, mestadels villor för Sveriges gräddhyllor.
Bor: I villa på Lidingö, och 
på en 1700-talsgård på 
Kinnekulle.
Aktuell med: Flerbostadshuset Magasinet i Vallastaden utanför Linköping.

Läs också:

Unikt arkitektritade huset i Vallastaden

Arkitektritat sommarhus på Gotland – med magisk pool

Kika in i stjärnarkitektens funkislya på Kungsholmen

Gilla Residence på Facebook

Sekelskifte med mönstrade tapeter i fokus – tipsen som fixar stilen

$
0
0

Målade väggar i all ära, men det är ändå något visst med riktiga tapeter.

Den här sekelskifteslägenheten om tre rum och kök i Majorna, Göteborg, är tjusigt inredd från golv till tak, bland annat med charmiga inredningsdetaljer, en harmonisk färgpalett, vacker stuckatur och snickerier. Men det är de mönstrade tapeterna i vardagsrummet och hallen som gör hela skillnaden.

Läs också: Svenskt tenn lanserar tapetkollektion i sex nya färger

Här är tio sätt att inspireras av stilen.

Foto: Alen Cordic Styling: Emma Fischer för Bjurfors/mäklare: Zara Ek

1. Enfärgade möbler till de mönstrade väggarna skänker harmoni till rummet.

2. Färgmatcha för en fin helhet – soffans blå nyans plockar upp det blå i tapeten och i tavlan.

3. Trendiga element – så som sammet och fräscht vitt – kombineras med fördel med vintageföremål.

4. Oavsett rum är det alltid ett säkert kort att rama in med gröna växter av olika slag.

5. Förvara på öppna hyllplan för att inte stänga ute de vackra mönstren.

6. Vita snickerier och möbler tar inte fokus från väggarna och material i trä skapar ett varmt intryck.

7. Helmålade ljusa väggar bidrar till stillsamhet i sovrummet – medan de subtila mönstren i såväl lampa som matta ger rummet charm.

8. Ett helvit atmosfär bryts finast av med varma metallnyanser.

9. Botaniska mönster i dova toner är ett vinnande koncept för en inbjudande hall.

10. Matcha gärna väggarnas blomstermönster med fräscha blommor på snitt.

Läs också:
13 snygga sätt att inreda med mönstrad tapet
Så enkelt tapetserar du med non woven-tapet – 7 steg
Så tapetserar du med papperstapet – steg för steg

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration

Bloggarens fina vindslägenhet till salu – kika in

$
0
0

Högst upp i den ståtliga jugendfastigheten i Aspudden hittar vi bloggaren och Instagram-kända Louise Ljungbergs hem, som nu ligger ute till försäljning.

Läs också: Magiskt ljusflöde hemma hos Instagramstjärnan Louise Ljungberg

Vindslägenheten mäter 75 kvadratmeter, men känns betydligt större. Kanske främst på grund av att bostaden är så pass ljus och luftig.

Foto: Fredric Boukari Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

Den vita basen bryts av med möbler som skapar kontrast och de mörkblå sofforna ger vardagsrummet en fin karaktär.

Genom de vackra fönstren flödar härligt ljus som bidrar till stämningen inomhus.

Ett trendriktigt inomhusfönster i industristil mellan sovrum och kök gör att sovrummet känns betydligt rymligare än det egentligen är.

Istället för en heltäckande dörr skärmas sovrummet av med en glasdörr med svarta stålkarmar, i samma stuk som inomhusfönstret.

Läs också: Guide: Allt du behöver veta om att inreda med glasvägg

Gilla Residence på Facebook

12 snygga inredningsdetaljer från Dusty Decos hem

$
0
0

Trerummaren på Fryxellsgatan bjuder på en snygg bistrokänsla som andas New York, samtidigt som klassiska material, diskreta – men samtidigt utmärkande – färgtoner skapar ett lugn.

Sovrummet är harmoniskt inrett, går i gråskala och för tankarna till ett lyxigt och inspirerande hotellrum. Allt toppas slutligen med unika och personliga inredningsdetaljer, som blivit lite av ett signum för Edin Memic Kjellvertz och Lina Kjellvertz, grundare, samt delägare, till inredningsbutiken Dusty Deco i Stockholm.

Inredarparet säljer nu sin lägenhet i det charmiga 20-talshuset på Östermalm och det är en sann inredningsdröm.

Här är 12 knep du kan inspireras av från deras hem.

Foto: Henrik Nero för Ekenstam/mäklare: Thomas Herzog

1. Halvkaklat och mörkmålade väggar skapar en fin kontrast.

2. Kombinera klassiska material med moderna och personliga inslag – varför inte i form av fotokonst?

3. Genom att skippa de traditionella sittmöblerna i köket får ditt hem en större öppen och social yta.

4. En bistroinspirerad och vägghängd sittbänk med tillhörande bord är både snyggt och yteffektivt.

5. En ljus bas skapar rymd och låter unika inredningsdetaljer ta plats.

6. Böljande tyger, varma metaller och en stämningsfull färgskala ger sovrummet en lyxig hotellfeeling.

7. En glasvägg i industristil är ett smart alternativ till en dörr – förutom att det är riktigt tjusigt släpper den igenom mer ljus.

8. Ett barnrum behöver inte vara barnsligt. En enkel och neutral bas är en bra grund, addera därefter lekfulla detaljer.

Läs också: 6 inspirerande sätt att inreda ett barnrum

9. Glöm inte bort belysningen och välj gärna lampor i olika stilar. I ett stort rum behövs flera ljuskällor för att göra det mysigt.

Läs också: Guide: Så väljer du rätt belysning för hemmet – rum för rum

10. Blanda olika typer av sittmöbler i vardagsrummet – allt handlar inte bara om soffa och fåtölj.

11. Ett stilrent kakel framhäver övrig inredning på ett fint sätt.

Läs också: Så skapar du lyxig spa-känsla i badrummet

12. Oavsett om du har en balkong, terrass, altan eller uteplats är sittbänkar en smidig lösning.

Fler bilder och mer information om lägenheten hittar du här.

Läs också: 11 härliga uterum att inspireras av i sommar

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gilla Residence på Facebook

Extravagans i Åkerlundska villan – som ska omvandlas till lägenheter

$
0
0

Åkerlundska villan på Dalarö; närmare än så kommer man inte The Great Gatsby-känsla 
i Sverige. På klippkanten mot Jungfrufjärden dröjer stämningar av samma slags extravagans som i F Scott Fitzgeralds tidlösa berättelse om överdådiga fester i en försvunnen era mellan två världskrig.

Härute i det gamla skärgårdssamhället, där Zorn tumlade runt och Strindberg pustade ut efter sina kriser, lät den förmögne tidningskungen, affärsmannen och generalkonsuln Erik Åkerlund bygga den slottsliknande villan Lyngsåsa på 20-talet. Tronande över Dalarös småkåkar och sommar
gäster vävdes huset in i myter om det vackra folkets fester, om lyxliv och ett sjunket piano.

Soffa Dandy från Massproductions, Annaleena studio, soffkuddar Astrid, 
soffbord Rio table av Charlotte Perriand, Nordiska galleriet. På soffbordet 
vasen Pallo av Carina Seth Andersson, Svenskt tenn. Rottingfåtöljer av Pierre Jeanneret, Galerie Maison Première, mattan är från Kasthall. Vaser i hyllan 
Kåge-keramik, Jacksons. Skulpturen i fönstret är original från Åkerlundska villan.

En mansålder senare vaknar nu villan med bostadsvisioner när BTH bostad, bostadsutvecklare med Stockholm som marknad, förvandlar det Åkerlundska residenset till nio exklusiva och annorlunda lägenheter. Det är hetsig aktivitet i huset. Inredaren Lotta Agaton ansvarar för inredningskonceptet.

»Jag vill flytta in här«, ropar hon, mitt i ett gäng av städare och målare som stressar med moppar och penslar när rummen förvandlas från övergivenhet till elegans.

Agaton har spårat husets själ och atmosfärer och transformerar dem till luxuöst boende.

»Att titta på sådana här miljöer är som att se kattungar för mig, jag blir helt betagen«, säger hon och dirigerar en Pierre Jeanneret-fåtölj till sin exakta position i det forna biblioteket.

På spiselkransen också keramik av Wilhelm Kåge från Jacksons, porslinsskulpturen från Åkerlundska villan. Pall 972 av Josef Frank från Svenskt tenn.

Rottingfåtöljer av Pierre Jeanneret, Galerie Maison Premiere, mattan är från Kasthall. I fönstret lampan Atollo från Oluce. Vaser i hyllan Kåge-keramik, Jacksons. Skulpturen i fönstret är original från Åkerlundska villan.

Efter tidningskungens tid tog Frälsningsarmén över och drev från slutet av 50-talet en folkhögskola här. Salongerna blev expeditioner och skolsalar, väggar slogs upp.

För drygt tio år sedan sålde Frälsis egendomen till BTH bostad som såg möjligheterna i att utveckla den mytiska platsen med sin kulturskyddade huvudbyggnad. Den ritades av doldisarkitekten Knut Perno i en bastant mix av nationalromantik, barock och nyklassicism.

Vida fönster mot Jungfrufjärden, granitgrund som på en borg, kolonner som på ett grekiskt tempel. Blygsamhet fanns inte på kartan. I dag är varsamheten desto större. Trots femtio år av skolverksamhet överlevde en hel del av den åkerlundska lyxen i snirkliga ekpaneler med jaktmotiv i intarsia, öppna spisar och målade glasfönster med Erik Åkerlunds favorithobbyer: segling, jakt och curling.

»Vi har jobbat tätt ihop med Dalarös byggnadsantikvarie. Även om inredningen inte är skyddad vill vi lämna så mycket som möjligt av den här fantastiska miljön«, säger Lotta Agaton.

Mot väggen stol Zig-zag av Gerrit T Rietveld från Nordiska galleriet, målning av Rune Hagberg från Modernity. I fönstret och på bordet brun keramik av Berndt Friberg. Stor skulptur av Anders Jönsson, båda från Jacksons. Matbordet Round 
table i svart marmor av Eero Saarinen och stolar av Giò Ponti från Cassina från Nordiska galleriet. Rislampa, Isamu Noguchi, Vitra.

Det ska bli nio lägenheter i huset. De ritas av arkitekten Ruxandra Halleröd som tidigare har jobbat på Oscar Properties designavdelning, bland annat med projekten Norra tornen och Gasklockan. I dag arbetar hon på Christian Halleröd design.

Samarbetet mellan Lotta och Ruxandra har varit tätt och roligt.

»Det var fantastiskt att komma hit och se huset på riktigt. Jag blev överraskad på ett väldigt bra sätt. Konceptet är att återskapa känslan i de gamla rummen genom att försöka hålla ytterlinjerna intakta. När alla dörrar är öppna ska man kunna se den ursprungliga rumsvolymen.«

I villans park växer också BTH:s projekt Lyngsåsa, 13 moderna hus med 51 lägenheter i en park. Husen har ritats av Brunnberg & Forshed och är ett modernt omtag på Dalarös skärgårdsarkitektur. Byggkranar spretar över bostadsbristens Dalarö som berikas med ett nytt kvarter.

Svarta läderstolar och sängbord (stol med bricka) av Pierre Jeanneret från Galerie maison première. Piedestal av Matti Carlson, på den vas från Dusty deco, lampa Ipnos, Flos, sängkläder och kuddar, Society. Träd i bakgrunden, Christoffers blommor.

Vilstol från Sjöströms antik, glasbord Sander, Massproductions. På bordet glas Balja av Carina Seth Andersson för Skruf.

Det är dags att söka efter Erik Åkerlund. Vem var han, »friluftsmänniskan, seglaren, jägaren, fiskaren, sportsmannen« som byggde så grandiost på klippan. Han var, liksom Jay Gatsby, en self made man i högkonjunkturen efter första världskriget när teknik och media rusade.

Det fanns pengar i trycksaker. Tidningen Julstämning, kungaporträtt och John Bauers Tomtar & Troll grundlade Åkerlunds rikedom. Redan 1906 hade han som 26-åring startat Åhlén & Åkerlunds tidskriftsförlag som gav ut giganter som Veckojournalen, Husmodern, Hela världen och Allt för Alla. Pengarna rullade in.

Han hade ett spann av automobiler. En Rolls-Royce Silver Ghost med chaufför i blå kostym med silverrevärer körde honom till jobbet. I hela sitt liv var Erik Åkerlund en sportig typ, han åkte bobsleigh, var svensk mästare i curling, älskade segling.

I Dalarö låg den 28 meter långa lyxjakten Stella Marina lite patetiskt på snedden, för lång för hamnen. Det är något både komiskt och lite sorgligt över Åkerlunds poserande livsstil, som om han trots sin klassresa hela tiden försökte imponera på sin omvärld, bjuda in, lyxa, festa, vinna alla priser. Kanske kastade Åkerlunds fattiga barndom en skugga genom hans liv.

Solstol Liv av Jonas Bohlin från Art & fakt.

Till höger: Garden easy chair och bord av Broberg Ridderstråle för Röshults. På bordet vas Pallo av Carina Seth Andersson för Skruf.

1929 sålde Erik Åkerlund impulsivt sitt företag till Bonniers för då svindlande 9,5 miljoner kronor. Han var hypokondriskt lagd och ville trappa ner för att rädda sitt stressade hjärta. Han lär ha ångrat affären, men kunde trösta sig med bygget av ett snofsigt hem i Diplomatstaden,Villa Åkerlund, också ritad av Knut Perno.

Åkerlund bodde där bara några år innan han flyttade permanent till Dalarö. 1933 blev han utnämnd till österrikisk generalkonsul, en titel hans anställda och bekanta skulle använda. Den österrikiska flaggan hissades jämte den svenska på Lyngsåsa.

Vecko-Journalen besökte »skärgårdsparadiset« där Åkerlund då levde med sin alldeles nya fru Ulla bland 1 000 sportpriser, orkidéodlingar och växthus fyllda med exotiska frukter och jordgubbar importerade från ryska kejsarhovets trädgårdar.

Soffan Liljevalchs formgav Josef Frank 1934. Pall 2009, Svenskt tenn, soffkuddar från Astrid och Aiayu. Fotskulptur, Sjöströms antik, fåtöljer PK22 av Poul Kjærholm och soffbord av Gae Aulenti, Fontana arte båda Nordiska galleriet, på soffbordet står ljusstakarna Bambu, Svenskt tenn, stor brun keramikvas, Dusty deco, mindre vaser av Berndt Friberg, Jacksons. Trädet, 
Christoffers blommor, kruka Asplund. Matta, Ogeborg, golvlampa, Dusty deco.

På terrassen mot havet stod ett pelartempel med en väldig kikare. Vecko-Journalen gick förtjust husesyn, berättade om generalkonsultinnans boudoir, om hemmets »sitting room« där man kunde ha det »cosy« framför eldstaden. På äkta mattor stod ett rokoko­möblemang, köpt från van der Nootska palatset. Carl Malmsten hade inrett matsalen som dekorerats i turkos och pastell av Alf Munthe.

Husets mest speciella rum är biblioteket som överlevt intakt med väggfasta bokhyllor hämtade från villan i Diplomatstaden. En intarsiabård ritad av konstnären Ivar Jonsson visar världshistorien fram till första världskrigets torpederingar och bajonettattacker, en diskret brutalvacker dekoration.

Stol med fotpall Spark från Massproductions, vaser på spisen Surrea av Wilhelm Kåge från Jacksons och konstverk av Rune Hagberg från Modernity.

Solstolar Garden sun chair i teak formgivna av Broberg & Ridderstråle för Röshults.

Erik Åkerlund levde högintensivt och dog också med en fanfar. 1940, under en fest, blåste han allt vad han orkade i ett jakthorn, fick hjärnblödning och avled några dagar senare, 63 år gammal. I vinkällaren låg 280 flaskor champagne på lut. Pelartemplet blev hans gravmonument på Norra kyrkogården. »Han såg framåt och handlade snabbt« står det på gravstenen. På terrassen där champagnekorkarna sprätte vid granitmurar, solur och en pampig trappa mot vattnet, uppstår en drömlik dubbelexponering av extravagant dåtid och framtidens boende. Men hur var det med det sjunkna pianot? Jo, enligt skrönorna sänkte Erik Åkerlund en nyköpt konsertflygel i fjärden efter att Jean Sibelius hade spelat en konsert på den under en födelsedagsfest i villan. Ingen annan skulle få besudla tangenterna. Så byggdes myten om The Great Åkerlund. Sanningen var något mer vardaglig. Flygeln överlevde kvällen och ärvdes av en av Åkerlunds söner.

Vit bänk mot väggen Pall 2009 av Josef Frank från Svenskt tenn, svarta läderstolar av Pierre Jeanneret från Galerie Maison Première, golvlampan A809 av Alvar Aalto från Artek keramik på spisen är från Åkerlundska villan.

Villan byggdes om flera gånger under Åkerlunds tid. Rummen en trappa upp var till exempel terrasser som senare byggdes in. I flyglarna har nu Ruxandra Halleröd ritat två town houses, »lite engelskt prångliga« med egna ingångar. December 2018 ska Åkerlundska villans lägenheter stå 
klara för inflytt.

Text: Petter Eklund

Styling: Lotta Agaton

Foto: Pia Ulin

BTH Bostad och Lyngsåsa

BTH bostad AB är en projektutvecklare av bostäder som är verksam i Stockholmsregionen. Bolaget grundades 2008 av Richard Lindström och Roger Norberg och ingår i samma koncern som BTH bygg AB. Sedan starten har BTH bostad levererat flera hundra bostäder. Lyngsåsa och Åkerlundska villan är ett av de nu aktuella projekten i Dalarö utanför Stockholm.

Planlösningar i de nio lägenheterna i Åkerlundska villan har gjorts av arkitektbyrån 
Christian Halleröd design. Inredningskonceptet i den Åkerlundska villan är signerat Lotta Agaton.
Lyngsåsa består av 13 nyuppförda moderna hus som rymmer 51 lägenheter. Husen är ritade av arkitektbyrån Brunnberg & Forshed.

Läs också:

Titta in i regissörens vackra sommarhus på Dalarö

Lotta Agaton inreder nyproduktion i Vasastan – se alla bilder

Kika in i Josef Frank-ritade funkisvillan i Falsterbo

Gilla Residence på Facebook

Minimalisisk elegans hemma hos designern Kristina Dam i Köpenhamn

$
0
0

Kristina Dam har en plan. »Vi bor här vid havet i 15 år. Sedan, när barnen börjar på college och livet smyger in i en andra andning, hittar vi en lägenhet i stan och börjar gå på teater om kvällarna igen.«

Att designern Kristina Dam och musikern Ketil Duckert skulle flytta just hit till det som – med viss glimt i ögat – kallas för Köpenhamns riviera, när familjen växte var det egentligen aldrig några tvivel om. En snabb bild-googling på Amager beach park och du förstår varför.

»Det är egentligen inget märkvärdigt med vårt hus, bara en vanlig 20-talsvilla i tegel, precis som resten av husen här. Men jag älskar det. Massor. Och det var egentligen bara den här gatan och två andra som var intressanta när vi skulle flytta från stan. Det säger kanske något om något.«

Rena linjer. Mjukt men skärpt, Kristina Dam i ett nötskal. Soffa, Muuto. Runt svart bord av Nanna Ditzel. Pall i trä, sidobord, skulpturer och kudde (som är en prototyp) från Kristina Dam Studio. Stol, Poul Kjærholms PK22. Den mesta konsten är Kristinas egen. Fotokonst Blind women av Henrik Abrahamsen. Matta, Masimo.

Och kanske säger det även »något om något« att deras hus ligger fem minuter från havet, att barnens förskola ligger på stranden och att Kristinas studio har flyttat från Köpenhamn till nya större lokaler tio minuters vacker cykelväg från tegelhuset som är hennes hem. Köpenhamn har de dessutom inte på längre avstånd än 20 minuter.

I grunden är Kristina grafisk formgivare, men 2012 tog hennes karriär en ny riktning i och med att hon valde att starta Kristina Dam Studio. I dag gör hon möbler, prints, illustrationer och skulpturer, som alla faller under samma minimalistiska konstnärsådra och tydligt skandinaviska designarv.

»För mig är dansk design mer en kultur än något annat. Det finns oerhört många briljanta formgivare här och jag är definitivt influerad av mitt sammanhang. Det är så värt att omges av fantastisk arkitektur som påminner om vårt arv varje dag. Jag tror faktiskt att det är svårt att hitta så många kvalitativa designstudior samlade på en och samma plats någon annanstans i världen. Inte ens andra skandinaviska städer kan matcha Köpenhamn.«

Gråskala. Ena köksväggen täcks av en egentillverkad hylla fylld med arvegods och egen design. Den stora rottingbrickan har Kristina fått ta över från sin mormor. Spegel Halfmoon, bricka Mirror tray och underlägg/ dekoration, Marble perspective, alla från Kristina Dam Studio.

Rena linjer. Mjukt men skärpt. Att kalla Dams uttryck för minimalistiskt – om än skulpturalt – är ingen överdrift.

»Ljusa ytor och rena former ger mitt sinne utrymme och energi till att skapa. Jag inser att mitt hem är en direkt reflektion av min design, där ärliga material och den där gråskalan jag är så svag för får bana vägen. Jag ’provkör’ gärna prototyper här hemma för att se hur de beter sig ihop med andra möbler.

Skapandet landar ofta någonstans mellan konst och design. Varje kollektion som växer fram medför nya former och den verkliga tjusningen ligger enligt henne själv i det tredimensionellas förmåga att utmana våra ögon. Därför är det inte särskilt svårt att förstå att det är just konstscenen och mötet mellan olika, gärna oväntade, material som influerar henne mest.

»Jag har en helt fantastisk spansk stol här hemma som jag aldrig kan se mig mätt på. Det händer något när det där mjuka lädret möter den rena eken. Kanske är det just det där ’något’ som skiljer riktigt god design från allt det andra.«

Egen design blandas med inropade favoritmöbler och danska klassiker. Teakskänk köpt på loppis. Vit bordslampa, Muuto. Framför den runda B&O-högtalaren står Hans Wegners CH25 Lounge chair. Grå pall, Kristina Dam Studio. Till vänster den spanska stolen som Kristina avgudar.

2017 har på många sätt varit ett förändringarnas år för Kristina Dam. Efter att hon och Ketil Duckert insett att de behövde mer plats när familj och vänner knackade på för mitt i veckan-middag drog de igång det stora utbyggnadsprojektet som de hade ritat på ett tag. Bygget är klart och i dag njuter de bland annat av en ny altan. I samma veva flyttade hon sin studio från Köpenhamns centrum till nya större lokaler här i Amager.

»Studion växer in allt mer på den internationella marknaden, möblerna blir fler och lusten att skapa är stark. Det bevisar att det finns en plats för varsamt skapad design med konstnärlig skandinavisk framtoning, och det gläder mig.«

Kristina och Ketil ville bo precis i ett av de klassiska tegelhusen som är typiska för området. I dag bor det här, fem minuter från kvällsdopp i havet. Och med barnens förskola på stranden.

Med det sagt är det förstås ingen hemlighet att marknaden till stor del ägs av stora företag med likriktat och massproducerat fokus. Den som är liten måste utbilda sin målgrupp för att ha en chans.

»Det är tufft att nå ut, särskilt om man som jag inte är beredd att ta några genvägar. Då menar jag inte bara rent praktiskt (som i att fundera ut hur man på bästa och mest hållbara sätt skeppar ett marmorbord med toppskiva i spegelglas till andra sidan jorden) utan också som i att få människor att förstå ens designspråk. Som designer är ditt språk det viktigaste du har. Utmaningen ligger hela tiden i att få den stora gruppen av potentiella köpare att förstå vad du säger.«

Mycket tyder på att Kristina har språkundervisat sin design törstande målgrupp väl de senaste åren. Det som startade med enkla svartvita illustrationer har mynnat ut i en komplett, expansiv studio med sex anställda.

Vid sidan om ett fokuserat arbete med nya möbler och skulpturer inför AW17 inreder hon just nu en 300 kvm stor våning på uppdrag av ett danskt företag. Allt har blåsts ut och det är upp till Kristina att rita nytt. När hon berättar om projektet blir det plötsligt väldigt tydligt att en kreatör som Kristina Dam trivs bäst när hon får jonglera alla sina skills. 

Text: Josephine Blix

Styling: Thomas Lingsell

Foto: Andy Liffner

Läs också:

Extravagans i Åkerlundska villan – som ska omvandlas till lägenheter

Residence inreder nyproduktion med designern Emma Olbers – titta in

Kika in i det rustika kalkstenshuset på Gotland

Gilla Residence på Facebook

Kristina Dam

Gör: Designer. Driver Danmark-baserade Kristina Dam Studio som gör möbler, skulpturer, illustrationer och art prints. Fram till 2012 jobbade hon som grafisk formgivare med en utbildning från The Royal Danish Academy of Fine Art and Architecture.
Bor: I ett klassiskt tegelhus byggt 1929 i Amager, 20 minuter utanför Köpenhamn. Hemmet delar hon med
maken Ketil Duckert och barnen Vera, 6 år, samt
Nord, 2 år.
Aktuell med: En ny kollektion möbler och skulpturer och flera inredningsuppdrag.

Kika in i lyxfällan-Patricks natursköna hus i Sörmland

$
0
0

Vid en del tillfällen i livet måste man vända blad. Ta farväl av det som varit och börja om på nytt. Vågar man släppa taget finns allt att vinna. För mer än 10 år sedan skilde sig Patrick Grimlund, mest känd som programledare för Lyxfällan på Tv3. Vid tillfället var han strax över 30 och en mycket framgångsrik riskkapitalist och grundare till flera företag.

Efter IT-bubblan bestämde han sig för att göra bokslut över det som hade varit, tog en längre time-out från arbetet, sålde det fina 20-talshuset i Bromma och gjorde sig av med gamla möbler och prylar. Förutom att ge sig själv tid att fundera över hur hans drömframtid såg ut så gav han sig även en fysisk present – en bok om husbygge. Och på första sidan skrev han en hälsning till sig själv. En påminnelse om att hålla drömmen vid liv.

Patrick skrev in sig på Uppsala universitet för att doktorera inom företagsekonomi och ledarskap. Samtidigt startade han en coachningsverksamhet och föreläste och tog konsultuppdrag parallellt med sin forskning. Och det var där någonstans han blev scoutad av producenterna på Tv3.

14 säsonger senare är Patrick Grimlund fortfarande programledare för tv-succén Lyxfällan och har även gjort några säsonger som programledare för Draknästet, en realityserie där privatpersoner presenterar affärsidéer och uppfinningar för en jury av riskkapitalister.

Sara och Patrick Grimlund föll pladask för varandra och köpte en tomt i Sörmland efter andra dejten. Sedan dess har de fått tre barn på 27 månader.

Drömmen var att bygga en ladliknande bostad som skulle kännas som en uppdatering av de klassiska byggnaderna i det omkringliggande landskapet. Fasaden är gjord av träplank i tre olika bredder och taket av behandlade träskivor.

Forskningen vid Uppsala universitet fick efter hand ge vika för programledaruppdragen som Patrick i dag kombinerar med att föreläsa om ekonomi och ledarskap samt med produktionen av den nystartade podcasten Lyxfällan – en pengapodd med Patrick och Magnus. Den senare driver Patrick tillsammans med sin programledarkollega från Lyxfällan, Magnus Hedberg.

För drygt fyra år sedan träffade Patrick Sara Goldensohn. Hon var nybliven singel vid tillfället och hade sett till att få en bordsplacering bredvid Patrick på Kristallen, tv-branschens årliga prisgala. Tycke uppstod omedelbart och på parets andra dejt följde Sara med som smakråd och tittade på en tomt i närheten av Taxinge slott vid den sörmländska gränsen.

Patrick och Sara beskriver sig själva som antingen eller-personer. De är båda uppväxta i villaförorter men drömde om att dela sin tid mellan en lägenhet i stadskärnan och ett hus på landet. Den sörmländska tomten uppfyllde alla punkter på önskelistan: den ligger på pendlingsavstånd från Stockholms innerstad, har närhet till vatten och är omgärdad av lövskog.

Patrick hade inte gett upp tanken på att bygga ett eget hus och hade i flera års tid letat efter den ultimata platsen att uppfylla drömmen på. För att sälja in idén till Sara sa han:

»Jag har en romantisk idé om att bygga hus på landet men alternativt köper jag en Porsche och en vindsvåning i stan.«

Som tur är svarade Sara: »Den Patrick jag är kär i går i tjocktröja och gummistövlar på landet så jag tycker att du ska köra på med husbygget.«

Riktigt så blev det inte. När Patrick och Sara kom hem efter deras andradejtutflykt bestämde de sig för att köpa tre av tomterna – tillsammans! Ett år senare vigdes de i Taxinge kyrka och ytterligare en vecka senare togs första spadtaget till deras drömhus tätt följt av ankomsten av Jack, deras första gemensamma barn.

Sedan dess har paret hunnit få två barn till, och både hus och trädgård är färdigställda. Patrick förklarar deras rekordframfart:

»Vi är båda exekutiva personer. Bestämmer vi oss för något så genomför vi det. Sara är verkligen otrolig på att organisera, strukturera och planera.«

De är ett team med tydliga roller och stor trygghet i varandra. Sara tar hand om hemmet och köket och Patrick sköter inte helt oväntat ekonomin – »Och Sara shoppingen!

Vi hade nog träffats på ett eller annat sätt ändå om du förstår vad jag menar« – han har skött upphandlingen av allt som hör huset till och stått för stor del av den gedigna researchen.

»Vi har inte den gängse 2010-talsuppdelning där man delar 50/50 på precis allt, men vi tycker att vi är extremt jämlika.«

Matsalsbordet har en möbelhandlarvän hittat åt dem. Bordsskivan är byggd av ett enda träd som hittades i Rumänien. Plockar de bort barnstolarna så kan man sitta 16 personer här och äta tillsammans.

Mellan kök och matsal finns en eldstad som tänds med en knapptryckning. Här är husets nav. Medan Sara matar lille John-John sitter Jack och Josephine bredvid och lägger pärlplattor och bakar med trolldeg. Alla vitvaror kommer från Gaggenau och köket kommer från Vicco. »Jag har alltid gillat italiensk design och tyska maskiner« säger Patrick.

Som tur är har de alltid samma mål och under planeringen av deras husbygge var de överens om precis varje beslut och detalj.

»Vi tittade mycket på ladhus och skånelängor. Vi ville ha något som passade in i landskapet. Ett modernt grepp på en arketypisk lantbyggnad.«

Arkitekten Max Holst fick uppdraget att rita Patricks och Saras hus och han var den som föreslog att de skulle måla huset falurött. I dag är hela huskroppen målad i röd slamfärg, även alla knutar och det vackra sadeltaket som är gjort av behandlade träplankor. Till och med armaturer och fönsterramar har pulverlackats i samma kulör.

De hopslagna tomterna ligger på en sörmländsk halvö med Mälaren på båda sidorna och en hästgård till vänster och betesmarker med nyklippta får till höger.

»Vi har verkligen skapat vår drömtillvaro här. Sara är föräldraledig och jag försöker att ta pauser mellan produktionerna så att jag kan umgås med familjen nu när barnen är små. Behöver jag jobba så har jag ett hemmakontor och åker man vid rätt tid är man inne i Stockholm city på 40 minuter.«

Paret är otroligt nöjda med hallen som ligger i anslutning till köksdelen, en grovingång med tvättstuga och korridoren till sovrummen. Rummet är nästan 25 kvadratmeter och här kan barnen leka med bobbycars och spela minitennis.


För att det inte ska bli för varmt inomhus har en film lagts på alla fönster. Den reflekterande ytan gör dessutom att nyfikna förbipasserande inte kan se in och att den vackra naturen speglas i glasen.

Området runt tomten är otroligt naturskönt med både ett naturreservat, betesmarker och Mälaren. Dessutom ligger Taxinge krog på gångavstånd från huset och även slottet och ett museumtåg finns i omnejden.

Och det är inte bara familjeliv som bedrivs här. Det sociala paret har även byggt en gäststuga för de många övernattande gästerna. Patrick och Sara har faktiskt på ett avundsvärt sätt lyckats checka av alla punkterna på en husbyggares önskelista. Pendlingsavstånd till stan, sjöutsikt, naturskönt område, vedeldad bastu, pool, utekök, tvättstuga, walk-in-closet, matsal med utsikt, stort kök och en generös eldstad för ruggiga höstdagar.

Man skulle kanske kunna gissa att denna gedigna lista skulle räcka mer än väl för en ekonomiskt lagd person, särskilt en sådan som gjort en karriär av att visa privatpersoner vilka ödesdigra konsekvenser överdriven extravagans kan leda till. Men riktigt så ligger det inte till … Sara och Patrick har även lyxat till det med poolhus, gym, garage, boulebana, gäststuga, dubbelgarage, kontor och verktygsbod.

Dessutom har de kittat huset med centraldammsugare, ångkoksugn, vinkyl, grovingång, knx-system för fjärrstyrning av huset och ett ute-spa som är 38 grader året om. Till och med den automatiska gräsklipparen har fått ett litet bo med tak över huvudet. Men så kan det gå när man filat på en dröm i över tio år och man bara tänker genomföra den en gång.

»Vi är så nöjda med resultatet! Det enda som vi kanske planerade lite fel var handdukstorkarna. De var rätt dyra och går på direktverkande el. Det skulle såklart vara samma vattenburna värme som i golven.«

Parets sovrum är stort och luftigt med ett loft över klädkammaren och det tillhörande badrummet.

Förutom storstugan finns även ett poolhus med en vedeldad bastu, Patricks absoluta favoritdel av huset, gym och dusch. Utanför bild ligger dubbelgaraget med kontor på ovanvåningen, en verktygsbod och en lekstuga. Alla byggda i samma stil som huvudhuset.

Att lyckas bygga ett helt hem och bara göra ett enda misstag kräver sin planering. Att inte underskatta vikten av förarbete är Patrick och Saras råd till dem som går i byggtankar. De tipsar om att gå igenom så mycket man kan i förväg och vrida och vända på allt några extra varv. Att man planerar flera steg framåt: Hur ska trädgården se ut? Vill man ha pool? Kommer det att behövas ett gästhus längre fram?

»Det är lätt att man snöar in på huset och att det senare slår en: ’Fasen, om vi hade vetat att vi skulle ha pool då hade vi satt huset så här i stället.«

För att undvika att hamna i just en sådan fälla lät Patrick och Sara göra en solstudie i 3D. Där kunde de se solens rörelse under dygnets alla timmar, månad för månad.

»Det var till stor hjälp när vi skulle placera huset och poolen. Vi kunde se exakt hur skuggorna skulle falla i juli, i augusti. Hade till exempel poolhuset varit en meter närmare uteköket så skulle det ha skuggat platsen vi nu tar vår eftermiddagsrosé på.

»Fundera över vilka behov ni har; hur ser familjen ut? Hur ser er vardag ut i dag och hur kommer den att se ut framåt? Det är lätt hänt att man ser framför sig hur huset ska se ut när man har den där perfekta bjudningen. Men man får inte glömma att 90 procent av tiden så har man inte bjudningar …«

Ovanför köket finns en avdelning för de vuxna att återhämta sig i framför tv:n eller med en bok efter en lång dag. Taket är i träspont för att skapa en känsla av lada även inomhus.


Stockholms skärgård och Roslagen lockade inte Patrick och Sara som drömde om lövskog och stora ekar. När förbipasserande näsvist beklagar sig över att huset ser ut som en lada blir Patrick och Sara bara glada – det var precis det de ville att huset skulle se ut som.

De tipsar även om att lägga krut på upphandlingen! Patrick gjorde ett gediget och superspecificerat offertunderlag på 14 sidor och tog in uppåt åtta, nio offerter för hela projektet från rekommenderade entreprenörer.

»Gör det ordentligt! Du måste veta vad du frågar efter, för man kan inte jämföra äpplen med päron. I vårt fall skilde det flera miljoner på den högsta och lägsta offerten.«

Vidare tipsar herr Lyxfällan om att upprätta ett seriöst kontrakt, och att aldrig betala någonting i förskott och inte heller på bestämda datum.

»Betala i stället efter moment. Färdigställd grund, den här summan, resning av hus, den här summan, färdigt isolerat och stängt hus, den summan, kaklat och klinkat, den summan.«

Det kan låta som mer än ett heltidsjobb att ta så många avgörande beslut, göra ett så avancerat förarbete och att ha koll på så många olika parametrar samtidigt, men när man ser familjen Grimlunds drömhus och får smaka på hur en dag i livet kan se ut där så förstår man att det är värt det. Så håll drömmen vid liv. 

Grimlunds

Ålder: Patrick är 45 och Sara 42 år.
Bor: Lägenhet på Östermalm och hus i Sörmland.
Familj: Patrick har sonen Gustaf, 16 år, sedan ett tidigare äktenskap. Tillsammans har han och Sara barnen Jack, 3 år, Josephine, 2 år, och John-John, 1 år.

Gör: Patrick är programledare, föreläsare och konsult inom ledarskapscoachning. Nyligen startade han podcasten Lyxfällan – en pengapodd med Patrick och Magnus. Sara är föräldraledig från sin tjänst som utvecklingschef på mediebolaget MTG.

Foto: Andy Liffner

Styling: Thomas Lingsell

Läs också:

Arkitektritat sommarhus på Gotland – med magisk pool

Minimalisisk elegans hemma hos designern Kristina Dam i Köpenhamn

Blågrå toner och konst hemma hos yogadrottningen Estelle Nordenfalk

Gilla Residence på Facebook

Blågrå toner och konst hemma hos skådespelaren Andreas Wilson

$
0
0

Ett litet idylliskt blågrått egnahemshus med vita knutar på Enskedefältet. Gata upp och gata ner av små gulliga hus inbäddade i grönskande trädgårdar. När Residence hälsar på hemma hos skodesignern Nicole Wilson och skådespelaren Andreas Wilson en solig vårdag är det full fart på gatan. Det renoveras i vart och vartannat hus, det påtas i trädgårdarna, hundar rastas och skol- och förskolebarn i reflexvästar är på väg hem från dagens aktiviteter.

»Det pågår helt klart ett generationsskifte här i området. Fyrtiotalisterna flyttar ut, och barnfamiljerna flyttar in. Med de höga bostadspriserna i Stockholm har det samtidigt blivit ett slags klassresa för området, det ser man inte minst på bilarna som står parkerade på garageuppfarterna«, säger Andreas.

Kontrasten mellan strama linjer och organiska material är den röda tråden i Andreas och Nicoles hem. Fåtöljen är EJ6 Ø av Torben Skov för Erik Jørgensen. Soffa av Emma Olbers för Ire, keramikvas av Constance Wilson på piedestal från Dry things.

Han och Nicole flyttade in för ett och ett halvt år sedan med sina två barn Noel, 4 år, och Florence, 1,5 år. Men för Nicole är det inte första gången hon kallar det lilla charmiga 30-talshuset för sitt hem.

»Jag växte upp och bodde här från att jag var ett halvår tills jag flyttade hemifrån. När mamma gick bort för ett par år sedan ville pappa inte bo kvar. Samtidigt hade jag och Andreas börjat fundera på att flytta ut från stan och skaffa hus, så vi tänkte varför inte?«

Beslutet var dock inte helt självklart. För att undvika känslan av att flytta tillbaka in i föräldrahemmet och bosätta sig i ett museum över Nicoles barndom bestämde de sig för att sätta sin egen prägel på hemmet. Köket är flyttat, väggar är rivna, fönster har öppnats upp och alla ytskikt är omgjorda.

»Huset är ganska litet med lågt i tak så det var viktigt för oss att skapa en känsla av rymd. Från början var huset bara 68 kvadratmeter, men mina föräldrar byggde till så att det blev 120«, säger Nicole.

Vardagsrummets conversation piece är onekligen bordet Rio av Charlotte Perriand för Cassina.

Fåtöljen i vardagsrummet, EJ6 Ø av Torben Skov för Erik Jørgensen. Soffa av Emma Olbers för Ire.

Mycket ljus, öppna ytor och ett harmoniskt samspel i färg- och materialval hörde till ledorden när de planerade renoveringen. Men det var placeringen av köket som blev utgångspunkten för hela projektet.

»Vi ville skapa ett kök med plats för ett stort matbord där man kan äta, umgås, arbeta och göra läxor tillsammans«, säger Andreas, som förutom att vara skådespelare även driver ett antal juicebarer runt om i Stockholm samt ett gym på Södermalm.

Köket flyttades till motsatt sida av huset och är nu öppet mot vardagsrummet, som i sin tur har en glaspartivägg ut mot en liten lummig trädgård.
»Det blev betydligt ljusare och dessutom fick vi fin kontakt med trädgården«, säger Nicole som arbetar som skodesigner på & Other stories.

Målning av Nicoles pappa, konstnären Lubos Janota, som har kvar sin ateljé i trädgården. Möbler med patina inropade på auktion. Stol av Kai Christiansen. Mattan Linum, Kasthall. Lampa från Lumina, Ateljé lyktan. Konstverk av Lubos Janota.

Möbler med patina inropade på auktion. Stol av Kai Christiansen. Mattan Linum, Kasthall. Lampa från Lumina, Ateljé lyktan. Konstverk av Lubos Janota.

Nicole och Andreas har öppnat upp mellan kök och vardagsrum. Hela undervåningen hålls ihop av ett och samma golvmaterial, och det svarta smidet i glaspartiet återkommer i trappräcket på övervåningen. 60-talsstolarna runt matbordet av Kai Christiansen.

Köksskåp med stommar från Ikea och egendesignade luckor tillverkade av Järfälla kök med detaljer som återkommer på skåp i badrummet och i hallen. Högtalare, Sonos.Stekbord i gjutjärn från Bertazzoni.

Lampa av Serge Mouille. Bänkskiva i bakgrunden av statuariomarmor och en inbyggd eldstad av glas.

Ikeabyrå klädd i valchromat. Konstverk av Lubos Janota, lubosjanota.com. Träskulptur av Eugen Krajcik. Glaspyramiden
är en bröllopspresent.

När det gäller inredningen har de satsat på en stram, minimalistisk känsla i kombination med mjuka färger och organiska material.
»Tanken var att skapa ett funktionellt och tidlöst hem som vi inte tröttnar på i första taget – vi får väl se så småningom hur det gick med det«, säger Nicole.

Färgskalan går i olika nyanser av vitt, grågrönt och gråblått, från riktigt ljusa toner i rummen på nedervåningen till riktigt mörkt svartblått på väggarna i trapphuset som leder upp till övervåningens två sovrum. Nicoles och Andreas sovrum är målat i en mörkt sotblå färg. Till skillnad från resten av huset har sovrummet inte trägolv utan en mjuk, naturfärgad ullmatta.

Den genomgående minimalistiska känslan med enhetligt ekparkettgolv, bänkskivor av granit och statuariomarmor i köket och en specialbeställd glas- och smidesdörr mellan kök och vardagsrum, balanseras upp av auktionsfyndade desginklassiker med patina och mycket gröna växter, äkta konst och konsthantverk i vackra stilleben.

I princip all konst på väggarna är signerad Lubos Janota, som är Nicoles pappa, och för keramiken står Andreas mamma, Constance Wilson.

»Det är verkligen en lyx att ha så inspirerande objekt att omge sig med«, säger Andreas.

Tavelvägg som trollar bort tv:n. Konstverk av Lubos Janota. Smides- och glaspartiet som delar av kök och vardagsrum är specialbeställt från Alberto på Östersmide. Barvagnen är ett auktionsfynd från Tyskland.

Bokhylla av Philippe Starck på metallben och i en kulör som matchar färgsättningen i huset. Skor av Nicole Wilson. Keramik Constance Wilson.

Ett par av Nicoles egendesignade skor i skulpturala former har också fått hedersplatser på piedestaler i vardagsrummet, vilket får en att undra om hon som skodesigner möjligtvis också har en välordnad skogarderob gömd någonstans à la Carrie Bradshaw i Sex and the city.

Det är då jag får se husets verkliga skattkammare. Det visar sig att det lilla trähuset vilar på en härligt kreativt rörig källare med, bland mycket annat, ett stort gammalt vitrinskåp fyllt till brädden av Nicoles design med skor från studietiden på Beckmans designhögskola, från en period när hon var designer på Acne studios till de senaste alstren från & Other stories.

»Det här är långt ifrån allt jag har designat. Av utrymmesskäl har jag bara sparat några få favoriter. Jag tycker att det är kul att kunna plocka fram dem och bli påmind om vad jag gjort genom åren.«

Sovrummet fick en mörkt sotblå färg och en mjuk naturfärgad ullmatta. Sängkläder från Dirty linen. Hemmabyggda piedestaler
med lampa från Menu och keramikvas av Constance Wilson.

Här finns även ett oanvänt rum som en gång i tiden var Nicoles tonårsrum, och som kan vara bra att ha i framtiden.

»Det är verkligen charmen med ett hus: att man kan göra om allt eftersom behoven förändras«, säger Andreas.

Men källaren får vänta. Just nu är nästa projekt att byta ut samtliga fönster mot spröjsfönster liknande dem som ursprungligen satt på huset. Nedervåningens fönster är redan utbytta. När jag är på besök är fönsterbrädorna fyllda med små frösådda plantor på väg ut i trädgården: kronärtskockor, pumpor, zucchini och tomatplantor.

»När vi är klara med alla fönster är det ett orangeri som står högst upp på önskelistan. Det ska ligga i anslutning till vardagsrummet för att ytterligare koppla ihop huset med trädgården och förlänga utesäsongen«, säger Andreas.

Klinkergolvet i hallen är inspirerat av en inredningsdetalj i tv-serien Downton abbey. Taklampa Vertigo från Petite friture, spegel Ikea, foto av Nicoles bror. Fåtölj Lady av Marco Zanuso för Cassina.

Målning av Lubos Janota. Sko av Nicole Wilson. Träkub Eugen Krajcik och biosfär som tillverkas på beställning av Charlotte de Besche.

Innan jag går tar Nicole mig med på en runda i trädgården. Här ryms allt från ett äppel- och körsbärsträd till hallon och björnbär, en köksträdgård, ett växthus, Nicoles pappas ateljé och en studsmatta.

»Trädgården är min fristad. Det är verkligen meditativt att gå ut hit och vattna, rensa lite ogräs och pyssla om växterna. Det känns som ett enormt privilegium för mig att få förvalta just den här trädgården, som min mamma la ner så mycket energi på genom åren – det var verkligen hennes passion. Det känns som om jag kommer henne närmare när jag är här.« 

 

Nicole och Andreas Wilson

Vem: Nicole, 35, Andreas, 36, och barnen Noel och Florence.
Gör: Designansvarig för & Other stories skokollektion. Andreas är skådespelare och grundare och ägare av Juiceverket samt gymmet Fightbox.
Bor: I villa i Söderförort.
Aktuella med: Andreas och Alexander Stocks gör podden Stocks och Wilson har en pod.

Text: Susanna Strömquist

Styling: Alexandra Ogonowski

Foto: Erik Lefvander

Läs också:

Kika in i lyxfällan-Patricks natursköna hus i Sörmland

Minimalisisk elegans hemma hos designern Kristina Dam i Köpenhamn

Blågrå toner och konst hemma hos yogadrottningen Estelle Nordenfalk

Gilla Residence på Facebook

Kika in i Carl Eldhs magiska ateljé – en lantlig oas mitt stan

$
0
0

Det doftar tjära och rosor vid Carl Eldhs ateljé. Bara några steg från trafikbruset vid Norrtull ligger det lilla ateljémuseet, inbäddat i Bellevueparkens grönska. Det är en lantlig oas med August Strindberg i brons, nonchalant lutandes mot en skärgårdsklippa, en av Eldhs kända skulpturer.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Bland klippor, buskar och dammar ligger ateljén som ritades av Ragnar Östberg och uppfördes 1918–19. Här inne öppnar sig en gåtfull värld av gipsstoder, statyer och skisser i ett underbart ljus genom höga fönster. Det mesta står som det gjorde för drygt 60 år sedan. Carl Eldh (1873–1954) var en av de stora svenska skulptörerna under 1900-talets första hälft.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Porslin Tsé är ett sam- arbete mellan Pili Wu på Han Gallery i Taipei, Taiwan och danska Lyngby Porcelain, ljusstake, 599:-, tekopp med lock, 529:- båda i oglaserat porslin, Lyngby Porcelain. Till höger: Stol Spade chair av Faye Toogood, i svartblå betsad ask, 3 800:-, Please wait to be seated. Minivariant Baby L av fåtöljen Utrecht av Gerrit Rietveld, 14 820:-, Nordiska galleriet.

Porslin Tsé är ett samarbete mellan Pili Wu på Han Gallery i Taipei, Taiwan och danska
Lyngby Porcelain, ljusstake, 599:-, tekopp med lock, 529:- båda i oglaserat porslin, Lyngby Porcelain.

Till höger: Stol Spade chair av Faye Toogood, i svartblå betsad ask, 3 800:-, Please wait to be seated. Minivariant Baby L av fåtöljen Utrecht av Gerrit Rietveld, 14 820:-, Nordiska galleriet.

Stol Spade chair av Faye Toogood, i svartblå betsad ask, 3 800:-, Please wait to be seated. Minivariant Baby L av fåtöljen Utrecht av Gerrit Rietveld, 14 820:-, Nordiska galleriet.

Hans skulptur Ungdom står i många stadsparker och de hjälteladdade tolkningarna av Engelbrekt, Branting och Linné har präglat generationer. Men det är ljuset och detaljerna som fascinerar mest: modellen till Ett minne, den snabba synen av en kvinnas spöklika ansikte i Paris 1901 eller »rotundan«, ett trivsamt runt rum med dagbädd, askfat, kompisarnas tavlor och vardagligt småkrafs. Dottern Brita öppnade ateljén som museum i Stockholm på 60-talet och drev det själv i 30 år.

Museet är öppet torsdagar till söndagar under september och oktober.

Fåtölj PJ-SI-29-A av Pierre Jeanneret gjord i teak och rotting för byggnaderna i Chandigarh stad i norra Indien. Byggnaderna planerades av Le Corbusier och kusinen Pierre Jeanneret ledde teamet bakom uppförandet av de flesta byggnaderna. 100 000:-, Galerie maison première. Vaser i mässing Boule av Olivia Herms, liten 1 098:-, stor 1 798:-, Skultuna.

Fåtölj PJ-SI-29-A av Pierre Jeanneret gjord i teak och rotting för byggnaderna i Chandigarh stad i norra Indien. Byggnaderna planerades av Le Corbusier och kusinen Pierre Jeanneret ledde teamet bakom uppförandet av de flesta byggnaderna. 100 000:-, Galerie maison première. Vaser i mässing Boule av Olivia Herms, liten 1 098:-, stor 1 798:-, Skultuna.

Vaser av Carl Harry Stålhane, pris från 2 500:-, Sjöström antik. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Vaser av Carl Harry Stålhane, pris från 2 500:-, Sjöström antik. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Soffa Lustgården, formgiven av Kerstin Hörlin-Holmquist för NK 1958, 145 000:-, Sjöström antik. Lampa ExtracT av Michael Anastassiades, 5 188:-, Flos. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Soffa Lustgården, formgiven av Kerstin Hörlin-Holmquist för NK 1958, 145 000:-, Sjöström antik. Lampa ExtracT av Michael Anastassiades, 5 188:-, Flos. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Objekt Veckla i stengods med carraraglasyr från 1950, formgivna av Stig Lindberg för Gustavsberg. Från 1 500:-, Sjöström antik. Staty Ungdom från 1911, Carl Eldhs ateljémuseum.

Objekt Veckla i stengods med carraraglasyr från 1950, formgivna av Stig Lindberg för Gustavsberg. Från 1 500:-, Sjöström antik. Staty Ungdom från 1911, Carl Eldhs ateljémuseum.

Vas Unwant av sammanfogade återvunna glasburkar, formgiven av Finn Ahlgren, 18 000:-, Crooked concept.

Vas Unwant av sammanfogade återvunna glasburkar, formgiven av Finn Ahlgren, 18 000:-, Crooked concept.

Stol La Pipe med sits i borstad nubuck och ben i mässing, 6 625:-, ingår i Non-iconic collection av Ida Linea Hildebrand för Friends & founders. Staty Carl Eldhs ateljémuseum.

Stol La Pipe med sits i borstad nubuck och ben i mässing, 6 625:-, ingår i Non-iconic collection av Ida Linea Hildebrand för Friends & founders. Staty Carl Eldhs ateljémuseum.

För mer info se eldhsatelje.se.

Text: Petter Eklund

Foto: Charlie Drevstam

Styling: Cecilia Tivar

Läs mer:

Kika in i Tove Janssons fantastiska studio i Helsingfors

Mörka toner hemma hos Lotta Agaton – se alla bilder här

Exklusiva bilder från ikonen Alvar Aaltos hem i Helsingfors

Gilla Residence på Facebook

Arkitektritat sommarhus på Gotland – med magisk pool

$
0
0

Poolen är 1,60 djup på sitt grundaste ställe. »Många tyckte att det var för djupt, för att ’man bara vill stå i en pool’. Men jag vill kunna simma«,säger Daniel.

Paret Hummel är den sortens människor som får saker och ting gjorda. Medan vi andra planerar, drömmer oss bort och ritar upp det ena luftslottet efter det andra blir det i Huset Hummel åka av.

Både Joanna och Daniel har eller har haft vd-positioner och har tydliga visioner kring vad de vill och inte vill. Så när Joanna, 41 år, insåg att hon hade semestrat klart på andra folks lantställen och behövde ett eget för att underhålla parets fyra barn på somrarna så gick det undan.
»Det började med att jag såg ett Facebookinlägg om att en lanthandel på norra Gotland skulle säljas.«

De sociala rummen i huset tar in brottet 
och havet, här är glasväggarna stora och öppningsbara med en sömlös övergång till det stora betongdäcket utomhus med matplats, pool och solhäng.

Daniel och Joanna chillar på uteplatsen tillsammans med mellandottern.

Två dagar senare satt hon och maken i bilen och åkte förbi samma lanthandel.

»Egentligen var Gotland inget måste. Det kunde blivit Skåne, Österlen, västkusten eller till och med Åre. Men ett lantställe skulle fram.«

Fast just denna lanthandel blev det inte.
»Redan när vi parkerade bilen utanför insåg jag att det var helt fel hus för oss. Jag hade behövt göra om allt. Fastän jag redan hade inrett hela stället klart i huvudet med moodboard och allt gick det lika fort att släppa det. Daniel var lite försiktig och vågade knappt fråga mig efter att vi hade sett huset, han trodde att jag skulle vara jättebesviken.«

Daniel ringde vännen och tillika Bungenäs-entreprenören Joachim Kuylenstierna, som 2007 hade köpt 160 hektar militärmark i det nedlagda kalkbrottet vid Bungenäs, som nu bebyggts med hittills 20 hus.

Kalkbrottet bjuder på ett dramatiskt landskap med oändliga möjligheter till lek för barnen. »Barnen cyklar runt på hela området och hittar gamla bunkrar och glider runt på stenbrottet med en flotte och berättar spökhistorier.«

 »Han visste att vi skulle titta på lanthandeln och sa redan innan, ’men kolla på den och ring mig sedan’. Han förstod ju direkt att det inte var rätt hus för oss. Sedan föreslog han att vi skulle åka förbi Bungenäs. Och redan när vi hade parkerat bilen, mitt i värsta ovädret dessutom, och började gå ner mot kalkbrottet kände jag att nu händer det, nu hittar vi huset.«

Det tog bara två veckor och så hade paret köpt en tomt och börjat rita på ett hus tillsammans med Joel Phersson från Skälsö Arkitekter, som är arkitektkontoret som tagit fram en detaljplan för hela Bungenäsområdet.

»Det var intressant att jobba med en beställare som hade så pass tydliga visioner kring hur huset ska se ut, det är inte så vanligt«, säger Joel.

De gamla kalkugnarna har blivit Bungenäs mest kända silhuett. I områdets hjärta finns en krog, en utställningshall och en liten lanthandel.

Det första ritade förslaget som han kom med fick inget gehör alls hos Hummels.
»Joel ringde och frågade om vi ville ändra några detaljer, men vi ville ändra allt egentligen«, skrattar Daniel.

Förslag nummer två blev sedan så exakt överensstämmande att spaden kunde sättas i jorden omgående.
»I en process där mycket handlar om valmöjligheter så tycker jag besluten vi tog gick snabbt och blev de rätta direkt. Oavsett beställare så handlar det om en balans – ibland testar man något helt annat än det givna – antingen blir det succé eller tvärtom. Men det är så man kommer framåt i arbetet«, säger Joel.

Att få till den öppna spisen tog några vändor. Insatsen hittade Daniel efter mycket research i Italien.

I sovrummet dominerar 
textilier från Linum. 
Takarmatur 
Vertigo Bird.

Tomten är kuperad i två nivåer, en lägre del med södersol i den glesa tallskogen och en högre belägen del som överblickar det dramatiska stenbrottet, havet i väst och kvällssolen. Utmaningen blev att ta tillvara båda dessa platser – och att få huset att smälta in utan att förlora de givna kvaliteterna på tomten.

»Vi ville ha ett kök med nära access till trädgården, flera sovrum på samma plan, inga trösklar, en pool som det är lätt att hålla uppsikt över från huset och två badrum«, säger Daniel.

Soffa, Hay, rotting-
fåtöljer, Sika, soffbord, Hay, matta, Kasthall i samarbete med Linum, 
gardiner Linum.

Matsalen intill barköket med matbord och bänk från No Early birds och stolar från Inga Sempé 
för Gärsnäs.

Det löste Skälsö Arkitekter med ett hus som klättrar i slänten, i två nivåer, inspirerat utifrån tomten.

»Den övre nivån med de sociala rummen tar in brottet och havet, här är glasväggarna stora och öppningsbara, en sömlös övergång till det stora betongdäcket utomhus med matplats, pool och solhäng. Den lägre nivån är den privata. Här sluter sig byggnaden och skapar samtidigt en skyddad gård där solen värmer blåsiga dagar«, säger Joel.

Poolen blev det en del diskussioner kring, inte minst för att den blev en stor post i budgeten.

»Även om poolen står för en stor del av budgeten så är det värt det. Det är poolen som gör vårt liv så oerhört mycket enklare. När man har fyra barn och alla ska utfodras med frukost är poolen chansen till att få äta sin egen macka när ungarna är klara med sitt. För då vill de gå iväg. Och om de kan slänga sig i poolen på tomten får vi till och med tid att läsa tidningen.«

Daniels poolvision var tydlig.

»Jag har alltid drömt om en pool i betong, med mörk botten. Sedan var det väldigt många människor som tyckte att de kunde allt om pool som hade en massa åsikter kring hur poolen skulle se ut, men jag höll fast vid mitt och det är jag väldigt glad för.«

Joanna hade en i det närmaste fix idé kring golven. Hummels bor till vardags i ett fantastiskt 60-talshus på Värmdö på 400 kvadratmeter, som kräver sitt när det gäller golvvård i och med att det ligger en ljus ullmatta på nästan alla dessa kvadratmeter.

»På Bungenäs var vi inne på ett helt underhållsfritt boende. Så jag ville ha betonggolv i samtliga utrymmen. Jag tycker också att det är viktigt med en sammanhållen materialkänsla«, säger Joanna.

»Vi ville inte att huset skulle vara för fint. Det ska vara lite ruff och extremt lättskött. Hemma är man livrädd att någon ska spilla. På ett betonggolv kan man hälla ut en hink rödvin, det är helt okej«, säger Daniel nöjd.

Efter första sommaren i huset är familjen så betagen i det skötselfria livet att de nu vill sälja huset på Värmdö och flytta till en lägenhet i stan.
»Jag har verkligen insett att för många saker och för mycket utrymme tynger en. I Bungenäs-huset har vi bara saker som behövs. Vi har inte tagit dit en enda gammal pryl utan inrett huset helt från scratch. Varje tallrik behövs.«

På Bungenäs får man varken odla en gräsmatta eller anlägga trädgårdsland. Omgivningen är således helt kravlös. »Det blir inga måsten över huvud taget här«, säger Daniel.

Det lite speciella livet i kalkstensbrottet, där bilarna parkeras vid ingången till detsamma och där man sedan cyklar runt i den mycket speciella naturen runt det gamla brottet, har båda omfamnat helt.
»Vi semestrar i huset året om, även på hösten och på våren. På sommaren är det verkligen ett Bullerbyparadis för barnen som cyklar till kompisar, köper glass på konto i kiosken och bygger koja i det nedlagda kalkbrottet.«

»Första året var jag utanför Bungenäs två gånger. Jag kom på mig att jag började undra vilket som var den riktiga världen, den inne i kalkbrottet eller den utanför«, skrattar Joanna.
Sättet att inreda i sommarhuset med lugna naturfärger och en enhetlig färgskala har börjat färga av sig på planerna för nästa boende.

»Jag har märkt att jag blir mycket lugnare när jag är i en miljö utan mönster och för många intryck. Så i nästa boende kommer jag definitivt att köra samma stil. Man kan säga att jag har moodboarden klar redan. Nu behövs bara en lägenhet.«
Det kommer nog inte att dröja alltför länge.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Joanna och Daniel Hummel

Ålder: Joanna är 41 och Daniel är 46 år.
Gör: Joanna är från och med hösten 
2017 vd för hår- och skönhetskedjan Lyko. 
Hon har tidigare jobbat på Kicks som CFO. Daniel har jobbat på Swedbank och som vd på fastighetsbolaget Fastator. Bor tillsammans med fyra barn i villa i Saltsjöbaden och sommarboende på Bungenäs.

Läs också:

Hemma i designern Annaleenas egenritade hus på Ekerö

Kika in i arkitektparets moderna drömvilla i Dalarna

Arkitektritad villa med utsikt mot Mälaren

Gilla Residence på Facebook

Kika in i det rustika kalkstenshuset på Gotland

$
0
0

Det finns människor som ger intryck av att tycka om att flytta. Som med större intensitet än andra packar ner sitt bohag i perfekt märkta kartonger för att sedan transportera dem vidare till nästa husprojekt, och sedan till nästa, och sedan till nästa.

Det är ofta samma människor som verkar vara födda
projektledare, som trivs med att skapa ordning i kaos, riva upp golv, flytta väggar, uppdatera och renovera. Kanske kan man tillägga att det ofta är sådana människor som får väldigt mycket gjort.

Inte sådana som renoverar en hall ett halvår, eller skapar en följetong av att riva ut ett badrum för att ersätta det med ett annat.
De bara gör. Och det händer fort. Och det bara fortgår.

På väggen hänger ett textilt print av Atelier cph, och på den gamla kyrkbänken står en kruka av Inger Persson.

Första gången Residence besökte David Fahlén hade han just öppnat Sveriges finaste vandrarhem i Rö utanför Härnösand. Sågverket var en dröm som föddes en sommar och började förverkligas redan några månader efter att den första tanken formulerats. David arbetade på byrå i Stockholm.

Efter några veckors tjänstledighet på Gotland föddes planerna om att driva eget. Till slut föll valet föll på ett före detta Sågverk i Höga kusten. Sågverket i Rö lades ner 1933, och har sedan dess använts till allt från semesterhem för utslitna husmödrar och kvinnouniversitet till vandrarhem. Nu blev det ett nytt vandrarhem, med tillhörande restaurang, café, trädgård och djur.

»Jag hade nog inte riktigt smält att vi skulle driva en verksamhet med människor. Mitt fokus låg hela tiden på projektet, inredningen, färgvalen, golven; konkreta, praktiska ting. Det var nog det som räddade mig, allt var extremt pang på, det gick så fort«, säger David och ser tillbaka på tiden som ett kärt minne.

Djup fönsternisch med kruka av Carina Seth Andersson.

Intill huset ligger den enorma ladan, som var helt fylld med skräp när David och Fredrik
flyttade in. Ett av projekten var att tömma den helt.

Fyra år senare var det dags att gå vidare igen. Sågverket hade förvandlats till ett prisat vandrarhem som alla mat- och inredningsintresserade på väg norrut planerade ett besök till. David ville vidare, tillsammans med Fredrik. Han och Fredrik utgick från en tvåa på Kungsholmen.

Men så började det klia i fingrarna igen och mycket tid spenderades på Hemnet. Paret var öppet för många olika typer av hus, men så en dag dök en gård på Gotland upp på Hemnet. Kalkstenshuset från 1840 låg i Stånga, lite drygt en halvtimmes körning söderut från Visby. David for ner och tittade på det och kände direkt att gården hade fina möjligheter.

»Några månader senare gick flyttlasset till Gotland«, berättar Fredrik. »Vi såg aldrig huset som ett sommarboende, som många gör när de köper hus på Gotland. Utan att ha testat det bestämde vi oss för att pendla till jobben i Stockholm.«

Vardagsrum med ett soffbord gjort av en gammal planka som fyndats i den intillliggande ladan. På bordet en glasvas av Carina Seth Andersson för Marimekko. Vit bordslampa av Inga Sempé för Moustache. Taklampan ovanför bordet heter Coppola
och kommer från Rubn.

De flyttade in i juni. Styrde upp den vildvuxna trädgården, renoverade, målade och inredde. Smygtestade att pendla, kämpade med att få tag på hantverkare på Gotland och anpassade sig till tempot.

»För oss handlade flytten i första hand om oss, om att göra något nytt tillsammans. Men det var också ett sätt att bevisa för oss själva att allt är möjligt. Det är lätt att fokusera på det krångliga i ett projekt, och då leder det ofta till att det inte blir något av det.«

De pendlade en tid, med två hundar, fram och tillbaka, Stockholm–Gotland. Fredrik, som driver Johannesplan 1, en studio och salong, kunde arbeta lite kortare veckor ibland och själv styra hur han la upp sin arbetstid.

»Gemensamt för kunderna på frisörsalongen är att de alla gillar ”casual luxury”, en liten paus från livspusslet där de blir ordentligt omhändertagna. Men vid sidan av driver jag även ett litet företag som tar fram och tillverkar en spa-serie för professionellt bruk och retail. Fundamentet för det företaget lades under den där första tiden på Gotland.«

Den stora matsalen med bordet Landala av Emma Olbers, Tre sekel, samt en bänk
av Bofink design studio. På bordet står en glasvas
 Carina Seth
Andersson och skålar av Kina Björklund.

På ett bord i entrén står en liten kruka av
 Carina Seth Andersson och skålen Svärtan
av modeskaparen Martin Bergström för Ikea.

Ganska snabbt var inredningen på plats, rum efter rum med såpat golv, djupa fönsternischer, låga soffor för lugna kvällar med vin och ost. Fredrik och David njöt av att uppleva en nästintill tropisk sommar på Gotland och det efterlängtade lugnet off-season.

Hösten och vintern, och kontrasten mellan Stockholms sociala intensitet och det lugna livet på landet med vinden som slog mot fönstren.

Men sedan var det dags igen. David fick ett jobb som chef för den publika verksamheten på Länsmuseet Västernorrland. Efter några turer var det bara att erkänna faktum. Att pendla mellan Gotland och Norrland blev en logistisk mardröm. Och så var David och Fredrik där igen, bland husdrömmarna på Hemnet.

Huset och en del av tomten, med en ruin kvar av den före detta smedjan.

Husets källare, med plats för växter och förvaring.

När de sålde huset på Gotland hade de inte ens bott där ett år. »Det har aldrig handlat om bostadskarriär. Det är livet. Vi hade en fin tid i huset. Den gav upphov till många nya tankar och funderingar. Och vi testade något som vi hade drömt om«, förklarar David.
I sommar flyttar de nya ägarna in i kalkstenshuset i Stånga på
Gotland, kanske några som har närt Gotlandsdrömmar en längre tid.
Under mellantiden har David och Fredrik fått nycklarna till sitt nya hem, ett stort hus i närheten av Härnösand med utsikt mot en havsvik. Flyttkartongerna står återigen staplade på hög. Köket har helt rivits ut. Hantverkarna är i gång. Var sak har sin tid. Och sitt hem.

David Fahlén och Fredrik Karlsson
Ålder: David 38, Fredrik 40.
Gör: David är chef för den publika verksamheten på Länsmuseet Västernorrland. Fredrik driver Johannesplan 1, studio och salong.
Bor: Just nu på väg att flytta in i ett stort hus utanför Härnösand. Huset på Gotland var deras första gemansamma hus.

Text: Hanna Nova Beatrice

Foto: Andy Liffner

Styling: Thomas Lingsell

Läs också:

Titta in hemma hos Residence chefredaktör Hanna Nova

Hemma hos modedesignern Yvonne Kone i Köpenhamn

Hemma hos Kinfolk-grundaren Nathan Williams

Gilla Residence på Facebook

Titta in i arkitektens unika flerbostadshus i Vallastaden

$
0
0

Magnus Ståhl är en utpräglad villamänniska, såväl
som privatperson som yrkesman – uppvuxen i en
villa i Falköping, boende i en villa på Lidingö.

I 25 år har han jobbat som arkitekt, och han har mestadels ritat villor, villor, villor.

»För alla inkomstklasser, från koja till slott.«

Kontoret på Östermalm med sex anställda arkitekter ligger i ett före detta galleri, och används lite som ett sådant också. Här finns en liten utställning kring hans och kollegornas värv, ett tjugotal Ståhl-villor i modellform som står på bord och hyllor, och där kunder kan fördriva väntetiden med att studera arkitektur à la Magnus.

En modell är ett nybyggt slott på över 3 000
kvadratmeter, ett spännande och mycket hemligt objekt. Andra är moderna
hus i betong eller trä, inte ett enda är det andra likt.

»Jag brukar egentligen syssla mer med haute couture-villor än sådant här!« säger Magnus.

Ett ärligt hus som redovisar byggmaterialen utan falsk blygsel – det var grund tanken bakom Hökerums tvåhusprojekt Magasinet i Vallastaden. Kök av Vedum.

Med »sådant här« menas det nyss färdigställda flerbostadshuset Magasinet som ligger i Sveriges yngsta bostadsområde, Vallastaden, belägen strax utanför Linköping. Det är en sprillans ny stadsdel, som under septembers första tre veckor dess utom öppnar för allmänheten med en boutställning.

Här står 80 nya hus, villor och flerbostadshus, uppförda av 40 bygg aktörer under de senaste två åren. Så småningom kommer runt 1 800 människor att bo här.

Vallastaden ska bjuda på det speciella myller en medeltida stadskärna kunde uppvisa, med trångt mellan husen och olika byggstilar. Inga bilar får köra här, de parkeras vid områdets ingång i ett garage med solceller. Varje byggherre har fått bestämma över material och utseende av husen. Ingen arkitekt har fått rita två hus. Alla hus ska ha individuella materialval i fasaderna.

Keramik finns det gott om i detta hem, köpt på loppisen Återbruk i Limmared, Myrorna och Emmaus i Borås.

Fasaden är bland annat inspirerad av konstnären Andreas Erikssons landskapsmålningar. »Man ser inte skogen för alla träd, det är så jag tänker mig mönstret, och som ett trumintro av Smashing Pumpkins«, säger
Magnus Ståhl.

Flerbostadshuset Magasinet som byggts av fastighets bolaget Hökerum Bygg består av två hus och en gemensam gård. Det ligger intill ett av Vallastadens så kallade Felleshus, som det finns sju stycken av. Felleshusen är stora växthus med en gynnsam inomhusmiljö, där områdets boende ska kunna odla och umgås.

Ett av husen har ritats av Magnus. Det är försett med en betongfasad med ett spårat mönster som sägs vara inspirerat av trumintrot till en 25 år gammal Smashing Pumpkins-låt.

»Jag jobbar nästan alltid så. Alla konstverk har en rytm, om det är text, konst, hus. Rytm är otroligt viktigt för mig. Jag är trummis, det är nog därför. Och för det mesta säger jag inte vilken låt det är som ett hus bottnar i.«

Hökerum Bygg ville ha ett speciellt hus. »Här ska bli utställning, man har världens blickar på sig. Man kan inte bara smälla upp en vitmålad kartong«, säger Maria Ståhl, marknadschef för Hökerum och tidigare gift med Magnus kusin, Fredrik Ståhl, som är vd för Hökerum Fastigheter.

»Så vi gav medvetet uppdraget till Magnus, som annars alltid jobbar med väldigt individuella lösningar.«

Under entrésolen står Arne Norell-soffan Rotang, inköpt i vintagebutiken Easy Living, 
i Göteborg. Alla möbler är 
second hand och handplockade av inredare Karin Rylander. All interiör kommer vara till salu under mässan i september.

»Som villaunge uppvuxen i Falköping och boende i egenritad villa på Lidingö är jag egentligen inte så mycket för flerbostadshus. Vad är poängen med att bo så där likriktat med en massa andra människor? Det är min utgångspunkt, och den har jag tagit med mig in i det här projektet«, säger Magnus.

Vallastaden är speciell av flera anledningar. Arkitektkontoret Okidoki som ligger bakom detaljplanen – som består av tegar, ett lags lapptäcke av små tomter – har låtit byggherrarna få fria tyglar sånär som på några punkter: 
vid varje hus ska det planteras ett fruktträd och i varje hus ska det finnas ett växthus eller en vinterträdgård och möjligheter för de boende att odla.

»Jag tycker om Okidokis koncept. Och jag gillar över huvud taget mycket att arbeta med koncepttänk. Här har jag försökt närma mig fördelarna med ett flerbostadshus. I Magasinet har jag sett till att alla lägenheterna är olika, för att komma ifrån den förhatliga likritningen i flerbostadshus. Och att man kanske har råd med saker som man annars inte har råd med. Som en inomhuspool till exempel.«

Inomhuspoolen möjliggör ett morgondopp med grannsamverkan – en given lekplats för husets alla barn.

I Magasinets fall ligger poolen i markplan och nås från den gemen samma vinterträdgården, ett litet glashus som man kan sitta vid långbord och ha det trivsamt i.

»Som arkitekt kan du bygga hur fina lekplatser som helst. Men att
barnen sedan verkligen leker där är inte helt självklart«, säger Magnus, som själv är fyrabarnspappa av den där sorten som beslagtar telefonerna under sommarlovet för att barnen ska leka ordentligt, med pinnar och stenar.

»Vid en pool kommer man omedelbart nära varandra. Mycket runt poolen är farligt. Man tvingas titta till barnen, och kanske även andras barn, för här kan man drunkna. Så man tvingas också att interagera med varandra, och det är bra. Om man inte vill det kan man ju dra sig undan till sina privata ytor.«

Gemensam uteplats bland husets odlingar. Planteringarna i cortenlådorna är ritade av Magnus fru, Christina Ståhl, som är trädgårdsarkitekt. Bakom syns ett av Vallastadens sju Felleshus, ett 250 kvadratmeter stort växthus med
mötesrum, där områdets boende kan odla grönsaker eller umgås.

Magasinets två hus omfattar 32 lägen heter, samtliga med olika planlösningar, intygar Magnus. Hökerums ambition från början var »ett ärligt hus som redovisar alla byggmaterial, och som utstrålar en industriell känsla«, säger Maria Ståhl.

»Vi har vridit på begreppet ‘god standard’. Det kanske inte alls är de där gipsade väggytorna som vi ser i alla andra nybyggda lägenheter.«

Det blev väggar i råbetong, slipade betonggolv, återvunna dörrar. Faktum är att hela projektet började med att Maria och hennes exmake Fredrik Ståhl köpte 80 gamla dörrar, samtliga i massivt trä och med slitna, vackra ytor. I huset slås man av den varma, ombonade känsla som finns, trots de nakna betongväggarna.

»Jag la ner en hel del tankemöda kring detta hur man kunde få en varm känsla av betong. Men det är ju inte så svårt egentligen. Betong görs av kalkstensrester. Det är ett naturmaterial«, säger Magnus.

Generöst med förvaring och högt i tak samt direkt access till uteplatsen. En lägenhet med extra allt.

Sänggavel i ljus björk med flätad sadelgjord, köpt på Blocket, taklampa Ateljé Lyktan köpt på Brohjälpen, Falkenberg. Sängbord i teak från Easy Living, Göteborg, herrbetjänt i teak köpt på Fröjdlunds Antik, Limmared.

Residence fastnar för en enrummare på 55 kvadrat, som känns som någonting helt annat än just en etta. Lägenheten bjuder delvis på en häpnadsväckande takhöjd på 4,70 meter och ett entresolplan. Det gör att man får känslan av industribyggnad som paras med en viss villakänsla, mycket tack vare att det finns en liten privat uteplats utan insyn i direkt anslutning till köket.

Som leverantör av köksinredning valde man Vedum och en ganska livfull kökslucka i ask med brunkärna, som ger en stark materialkänsla åt lägenheten. »Man behöver inte alltid bygga för alla«, konstaterar Magnus.

»Det finns såklart människor som hatar det här och som vill ha helt vitmålade lägen heter. De köper ju med fördel någonting annat.«

Sedan avslöjar Magnus Ståhl vad som inspirerat till fasaden. I am one. Smashing Pumpkins debutlåt från 1992.

Gemla stolar med skinnsits second hand, matbord i teak ett Blocketfynd.Takhöjden i köket är nästan fem meter. Härifrån kommer man direkt ut på en liten uteplats som ligger ogenerad under marknivå.

 

Magnus Ståhl

Ålder: 51 år.
Gör: Driver arkitektbyrån Magnus Ståhl Arkitekter.Ritar hus, mestadels villor för Sveriges gräddhyllor.
Bor: I villa på Lidingö, och 
på en 1700-talsgård på 
Kinnekulle.
Aktuell med: Flerbostadshuset Magasinet i Vallastaden utanför Linköping.

Läs också:

Unikt arkitektritade huset i Vallastaden

Arkitektritat sommarhus på Gotland – med magisk pool

Kika in i stjärnarkitektens funkislya på Kungsholmen

Gilla Residence på Facebook

Bloggarens fina vindslägenhet till salu – kika in

$
0
0

Högst upp i den ståtliga jugendfastigheten i Aspudden hittar vi bloggaren och Instagram-kända Louise Ljungbergs hem, som nu ligger ute till försäljning.

Läs också: Magiskt ljusflöde hemma hos Instagramstjärnan Louise Ljungberg

Vindslägenheten mäter 75 kvadratmeter, men känns betydligt större. Kanske främst på grund av att bostaden är så pass ljus och luftig.

Foto: Fredric Boukari Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

Den vita basen bryts av med möbler som skapar kontrast och de mörkblå sofforna ger vardagsrummet en fin karaktär.

Genom de vackra fönstren flödar härligt ljus som bidrar till stämningen inomhus.

Ett trendriktigt inomhusfönster i industristil mellan sovrum och kök gör att sovrummet känns betydligt rymligare än det egentligen är.

Istället för en heltäckande dörr skärmas sovrummet av med en glasdörr med svarta stålkarmar, i samma stuk som inomhusfönstret.

Läs också: Guide: Allt du behöver veta om att inreda med glasvägg

Gilla Residence på Facebook

Hemma hos modedesignern Yvonne Kone i Köpenhamn

$
0
0

Den gamla arbetarstadsdelen Vesterbro i Köpenhamn är nummer fyra på tio-i-topp-listan över världens mest hipstriga kvarter när resesajten Thrillist själv får välja. Här bor många konstnärer och designer och här ligger inte minst foodiesarnas egen favoritgata Værnedamsvej, kantad av coola vinbarer, restauranger och matbutiker med handplockade råvaror och delikatesser.

För drygt tio år sen flyttade Yvonne Koné hit med sin familj. Stilikonen Yvonne gör skor och väskor i läder och accessoarer i kashmir under eget märke, maken Rasmus Juul är illustratör. Yvonnes färgkänsla är vida känd och har genererat 50 000 följare på hennes instagram, @yvonnekone.

Från sovrummet är det utgång till en liten balkong där man kan njuta av eftermiddagssolen. Rottingstol, Den Blå Avis.

I sovrummet har garderobsstommen från Ikea fått nya dörrar av en snickare.

Det enkelt möblerade sovrummet är neutralt färgsatt och har en futon- säng klädd i linnelakan från Society. Pläd, Geismars. Sänglampor Bellevue, designade av Arne Jacobsen.

Hennes butik som ligger i centrala Köpenhamn på Sandstræde är utflyktsmål och inspirationskälla för inredningsbloggare från hela Skandinavien. Det är inte så konstigt att Yvonne hade förmågan att se att det dolde sig en vacker skatt bakom lägenhetens flagnade tapeter, målade masonitgolv och igensatta fönster när de kikade in i kungsvåningen på 195 kvadratmeter för första gången. Det hade bott en dam där nästan ett helt liv och allt behövde göras om. Här skulle en familj med tre barn, Bror, 16, och Johanna och Hasse, 10, leva och trivas.

– Jag kände mig faktiskt hemma direkt. Vi stod inte själva för renoveringen men vi fick bestämma hur rummen skulle fördelas, att de fantastiska furugolven skulle tas fram och slipas. Eftersom golven var täckta med masonitplattor fastspikade med nubb, tog det många timmar att bara dra ut alla dessa, säger Yvonne.

Själva fastigheten är byggd 1910 av den art nouveau-inspirerade arkitekten Anton Rosen och har utsikt mot Vesterbros torv och den pampiga kupolen på Det Ny Teater, dit köpenhamnarna går för att se på föreställningar ända sedan teatern slog upp portarna 1908.

De vaserna i guld är arvegods och tillhör de saker som följt Yvonne i många år. Glasvas fyndad på Ebay.

Allt kan målas över. Men inte maken Rasmus däcksstol, design Børge Mogensen, som funnits i familjen i många år. Lampan VV Cinquanta designades av den italienska arkitekten Vittoriano Viganó 1951, och relanserades nyligen av den danska firman Astep. Den platsbyggda bokhyllan är gjord av Københavns Møbelsnedkeri.

Yvonne låter sig inte dikteras av trender vare sig i sitt jobb som mode­skapare eller när det kommer till inredning. I stället är det vardagens behov och att erbjuda ett socialt hem som styr. En platsbyggd bänk att krypa upp i och ett stort, fyrkantigt bord att samlas många runt är tecken på det. Tyngdpunkten ligger på att skapa en känsla som hela familjen känner sig hemma i, och inställningen att ett hem är en plats där livet levs är den viktigaste parametern för Yvonnes inredningsfilosofi.

Köket var ursprungligen två rum, och det lilla fönstret mot gården var täckt. I dag finns det plats för hela familjen runt bordet som gjorts av en snickare. Spraymålade stolar, Den Blå Avis. Kruka, Rabens saloner och kannan på bordet, Ilse Crawford för Ikea.

Det gamla skåpet har målats rostrött och matchar gardinerna i sovrummet.

Som många kreativa själar har hon en perfektionistisk hjärnhalva, hej disciplin och hårt arbete. Den andra halvan står för kaos och otålighet.

– Minst en gång om året målar vi om. Det ger mig en känsla av nystart, det är som att stå vid en ren duk och börja måla en tavla. Jag bryr mig inte heller så mycket om saker, jag är nog rätt osentimental och när jag gör om hemma ser jag det mycket som ett utbyte av saker i stället för konsumtion. Jag säljer något och hittar något nytt, säger hon.

Hyllan på väggen är ett hemmabygge.

Badrummet är enkelt med vitt kakel på väggarna och schackrutigt klinkergolv. Vagnen har Yvonne fyndat i en vintageaffär.

Dessutom vill hon och Rasmus bo i ett hem som lever och perfektionisten i henne har helt enkelt fått lära sig att det ibland blir väldigt stökigt och rörigt med tre barn.

– Bortsett från vår inbyggda bokhylla och Rasmus däckstol, byter vi även ut möbler eller tar hit en snickare som hjälper oss med enkla, inbyggda lösningar. Jag gillar idén att allt går, och att ingenting är så viktigt att det inte kan ersättas. Jag har bara ett fåtal saker med affektionsvärde, prylar som har följt mig under många år. Jag är inte på något sätt en samlare, vilket nog syns i vårt hem«, säger Yvonne, som är särskilt nöjd med den stora inbyggda bokhyllan i vardagsrummet eftersom det är ett enkelt sätt att förvara allt från vaser till böcker och barnens teckningar och spel.

Den lilla hallen är målad i terra­kottafärg. Pall från Elfenbenskusten, mask av konstnären Marianne Eriksen Scott-Hansen.

Det är inte bara där hemma det målas om, även hennes butik på Stora Strandstræde i centrala Köpenhamn får sig en ansiktslyftning då och då.

– Det är ju så lätt att måla om. Och visst kan jag tycka om kritvita väggar i perioder, i andra vill jag ha färger, från mörkt blå till pasteller som är så ljusa att man nästan bara anar dem.

Yvonne berättar att hon brukar välja två till tre olika toner från färgkort och målar upp dem för att se hur de fungerar på en lite större yta. Därefter väljer hon den färg som känns bäst. Väggarnas speciella matta yta har skapats med silikatfärg från det australiensiska företaget Keim.

Silikatfärg består av kvartssand och pottaska med tillsats av oorganiskt färgpigment. Även om företaget har en egen färgskala blandar Yvonne alltid sina egna nyanser för att matcha sin egen unika estetisk. Enkelt, rent och nordiskt med en touch av något odefinierat afrikanskt är ledord för hennes stil, en stilmix som följt henne hela livet. Något som de afrikanska masker av papper, som skapats av konstnären Marianne Eriksen Scott-Hansen, för Yvonne Konés senaste kampanj, är goda exempel på.

– Den enda input hon fick av mig var att de skulle påminna om traditionella masker från Elfenbenskusten, där min pappa har sina rötter. Annars fick hon fria händer och resultatet blev en sammansmältning av två kulturer, något gammalt och något nytt, säger Yvonne.

– Inredningen berättar om vår estetik. Jag har en viss rastlöshet och då målar jag om, byter plats på möbler och vips skapas en helt ny atmosfär. Men tittar jag tillbaka på hur jag inrett de senaste tjugo åren finns det en tydlig linje i det, säger hon.

Yvonne Koné

Bor: I en kungsvåning i centrala Köpenhamn.
Gör: Accessoardesigner, främst väskor och skor, under det egna märket Yvonne Koné.

Missa ej hennes instagram @yvonnekone där hon bjuder på fantastisk färginspiration.

Av: Mille Collin Flaherty

Foto: Line Thit Klein

Styling: Pernille West

Läs också:

12 snygga inredningsdetaljer från Dusty Decos hem 

Regissörens vackra sommarhus på Dalarö

Kika in i Granit-grundarens vackra hus i Kapstaden

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gilla Residence på Facebook

Extravagans i Åkerlundska villan – som omvandlas till lägenheter

$
0
0

Åkerlundska villan på Dalarö; närmare än så kommer man inte The Great Gatsby-känsla 
i Sverige. På klippkanten mot Jungfrufjärden dröjer stämningar av samma slags extravagans som i F Scott Fitzgeralds tidlösa berättelse om överdådiga fester i en försvunnen era mellan två världskrig.

Härute i det gamla skärgårdssamhället, där Zorn tumlade runt och Strindberg pustade ut efter sina kriser, lät den förmögne tidningskungen, affärsmannen och generalkonsuln Erik Åkerlund bygga den slottsliknande villan Lyngsåsa på 20-talet. Tronande över Dalarös småkåkar och sommar
gäster vävdes huset in i myter om det vackra folkets fester, om lyxliv och ett sjunket piano.

Soffa Dandy från Massproductions, Annaleena studio, soffkuddar Astrid, 
soffbord Rio table av Charlotte Perriand, Nordiska galleriet. På soffbordet 
vasen Pallo av Carina Seth Andersson, Svenskt tenn. Rottingfåtöljer av Pierre Jeanneret, Galerie Maison Première, mattan är från Kasthall. Vaser i hyllan 
Kåge-keramik, Jacksons. Skulpturen i fönstret är original från Åkerlundska villan.

En mansålder senare vaknar nu villan med bostadsvisioner när BTH bostad, bostadsutvecklare med Stockholm som marknad, förvandlar det Åkerlundska residenset till nio exklusiva och annorlunda lägenheter. Det är hetsig aktivitet i huset. Inredaren Lotta Agaton ansvarar för inredningskonceptet.

»Jag vill flytta in här«, ropar hon, mitt i ett gäng av städare och målare som stressar med moppar och penslar när rummen förvandlas från övergivenhet till elegans.

Agaton har spårat husets själ och atmosfärer och transformerar dem till luxuöst boende.

»Att titta på sådana här miljöer är som att se kattungar för mig, jag blir helt betagen«, säger hon och dirigerar en Pierre Jeanneret-fåtölj till sin exakta position i det forna biblioteket.

På spiselkransen också keramik av Wilhelm Kåge från Jacksons, porslinsskulpturen från Åkerlundska villan. Pall 972 av Josef Frank från Svenskt tenn.

Rottingfåtöljer av Pierre Jeanneret, Galerie Maison Premiere, mattan är från Kasthall. I fönstret lampan Atollo från Oluce. Vaser i hyllan Kåge-keramik, Jacksons. Skulpturen i fönstret är original från Åkerlundska villan.

Efter tidningskungens tid tog Frälsningsarmén över och drev från slutet av 50-talet en folkhögskola här. Salongerna blev expeditioner och skolsalar, väggar slogs upp.

För drygt tio år sedan sålde Frälsis egendomen till BTH bostad som såg möjligheterna i att utveckla den mytiska platsen med sin kulturskyddade huvudbyggnad. Den ritades av doldisarkitekten Knut Perno i en bastant mix av nationalromantik, barock och nyklassicism.

Vida fönster mot Jungfrufjärden, granitgrund som på en borg, kolonner som på ett grekiskt tempel. Blygsamhet fanns inte på kartan. I dag är varsamheten desto större. Trots femtio år av skolverksamhet överlevde en hel del av den åkerlundska lyxen i snirkliga ekpaneler med jaktmotiv i intarsia, öppna spisar och målade glasfönster med Erik Åkerlunds favorithobbyer: segling, jakt och curling.

»Vi har jobbat tätt ihop med Dalarös byggnadsantikvarie. Även om inredningen inte är skyddad vill vi lämna så mycket som möjligt av den här fantastiska miljön«, säger Lotta Agaton.

Mot väggen stol Zig-zag av Gerrit T Rietveld från Nordiska galleriet, målning av Rune Hagberg från Modernity. I fönstret och på bordet brun keramik av Berndt Friberg. Stor skulptur av Anders Jönsson, båda från Jacksons. Matbordet Round 
table i svart marmor av Eero Saarinen och stolar av Giò Ponti från Cassina från Nordiska galleriet. Rislampa, Isamu Noguchi, Vitra.

Det ska bli nio lägenheter i huset. De ritas av arkitekten Ruxandra Halleröd som tidigare har jobbat på Oscar Properties designavdelning, bland annat med projekten Norra tornen och Gasklockan. I dag arbetar hon på Christian Halleröd design.

Samarbetet mellan Lotta och Ruxandra har varit tätt och roligt.

»Det var fantastiskt att komma hit och se huset på riktigt. Jag blev överraskad på ett väldigt bra sätt. Konceptet är att återskapa känslan i de gamla rummen genom att försöka hålla ytterlinjerna intakta. När alla dörrar är öppna ska man kunna se den ursprungliga rumsvolymen.«

I villans park växer också BTH:s projekt Lyngsåsa, 13 moderna hus med 51 lägenheter i en park. Husen har ritats av Brunnberg & Forshed och är ett modernt omtag på Dalarös skärgårdsarkitektur. Byggkranar spretar över bostadsbristens Dalarö som berikas med ett nytt kvarter.

Svarta läderstolar och sängbord (stol med bricka) av Pierre Jeanneret från Galerie maison première. Piedestal av Matti Carlson, på den vas från Dusty deco, lampa Ipnos, Flos, sängkläder och kuddar, Society. Träd i bakgrunden, Christoffers blommor.

Vilstol från Sjöströms antik, glasbord Sander, Massproductions. På bordet glas Balja av Carina Seth Andersson för Skruf.

Det är dags att söka efter Erik Åkerlund. Vem var han, »friluftsmänniskan, seglaren, jägaren, fiskaren, sportsmannen« som byggde så grandiost på klippan. Han var, liksom Jay Gatsby, en self made man i högkonjunkturen efter första världskriget när teknik och media rusade.

Det fanns pengar i trycksaker. Tidningen Julstämning, kungaporträtt och John Bauers Tomtar & Troll grundlade Åkerlunds rikedom. Redan 1906 hade han som 26-åring startat Åhlén & Åkerlunds tidskriftsförlag som gav ut giganter som Veckojournalen, Husmodern, Hela världen och Allt för Alla. Pengarna rullade in.

Han hade ett spann av automobiler. En Rolls-Royce Silver Ghost med chaufför i blå kostym med silverrevärer körde honom till jobbet. I hela sitt liv var Erik Åkerlund en sportig typ, han åkte bobsleigh, var svensk mästare i curling, älskade segling.

I Dalarö låg den 28 meter långa lyxjakten Stella Marina lite patetiskt på snedden, för lång för hamnen. Det är något både komiskt och lite sorgligt över Åkerlunds poserande livsstil, som om han trots sin klassresa hela tiden försökte imponera på sin omvärld, bjuda in, lyxa, festa, vinna alla priser. Kanske kastade Åkerlunds fattiga barndom en skugga genom hans liv.

Solstol Liv av Jonas Bohlin från Art & fakt.

Till höger: Garden easy chair och bord av Broberg Ridderstråle för Röshults. På bordet vas Pallo av Carina Seth Andersson för Skruf.

1929 sålde Erik Åkerlund impulsivt sitt företag till Bonniers för då svindlande 9,5 miljoner kronor. Han var hypokondriskt lagd och ville trappa ner för att rädda sitt stressade hjärta. Han lär ha ångrat affären, men kunde trösta sig med bygget av ett snofsigt hem i Diplomatstaden,Villa Åkerlund, också ritad av Knut Perno.

Åkerlund bodde där bara några år innan han flyttade permanent till Dalarö. 1933 blev han utnämnd till österrikisk generalkonsul, en titel hans anställda och bekanta skulle använda. Den österrikiska flaggan hissades jämte den svenska på Lyngsåsa.

Vecko-Journalen besökte »skärgårdsparadiset« där Åkerlund då levde med sin alldeles nya fru Ulla bland 1 000 sportpriser, orkidéodlingar och växthus fyllda med exotiska frukter och jordgubbar importerade från ryska kejsarhovets trädgårdar.

Soffan Liljevalchs formgav Josef Frank 1934. Pall 2009, Svenskt tenn, soffkuddar från Astrid och Aiayu. Fotskulptur, Sjöströms antik, fåtöljer PK22 av Poul Kjærholm och soffbord av Gae Aulenti, Fontana arte båda Nordiska galleriet, på soffbordet står ljusstakarna Bambu, Svenskt tenn, stor brun keramikvas, Dusty deco, mindre vaser av Berndt Friberg, Jacksons. Trädet, 
Christoffers blommor, kruka Asplund. Matta, Ogeborg, golvlampa, Dusty deco.

På terrassen mot havet stod ett pelartempel med en väldig kikare. Vecko-Journalen gick förtjust husesyn, berättade om generalkonsultinnans boudoir, om hemmets »sitting room« där man kunde ha det »cosy« framför eldstaden. På äkta mattor stod ett rokoko­möblemang, köpt från van der Nootska palatset. Carl Malmsten hade inrett matsalen som dekorerats i turkos och pastell av Alf Munthe.

Husets mest speciella rum är biblioteket som överlevt intakt med väggfasta bokhyllor hämtade från villan i Diplomatstaden. En intarsiabård ritad av konstnären Ivar Jonsson visar världshistorien fram till första världskrigets torpederingar och bajonettattacker, en diskret brutalvacker dekoration.

Stol med fotpall Spark från Massproductions, vaser på spisen Surrea av Wilhelm Kåge från Jacksons och konstverk av Rune Hagberg från Modernity.

Solstolar Garden sun chair i teak formgivna av Broberg & Ridderstråle för Röshults.

Erik Åkerlund levde högintensivt och dog också med en fanfar. 1940, under en fest, blåste han allt vad han orkade i ett jakthorn, fick hjärnblödning och avled några dagar senare, 63 år gammal. I vinkällaren låg 280 flaskor champagne på lut. Pelartemplet blev hans gravmonument på Norra kyrkogården. »Han såg framåt och handlade snabbt« står det på gravstenen. På terrassen där champagnekorkarna sprätte vid granitmurar, solur och en pampig trappa mot vattnet, uppstår en drömlik dubbelexponering av extravagant dåtid och framtidens boende. Men hur var det med det sjunkna pianot? Jo, enligt skrönorna sänkte Erik Åkerlund en nyköpt konsertflygel i fjärden efter att Jean Sibelius hade spelat en konsert på den under en födelsedagsfest i villan. Ingen annan skulle få besudla tangenterna. Så byggdes myten om The Great Åkerlund. Sanningen var något mer vardaglig. Flygeln överlevde kvällen och ärvdes av en av Åkerlunds söner.

Vit bänk mot väggen Pall 2009 av Josef Frank från Svenskt tenn, svarta läderstolar av Pierre Jeanneret från Galerie Maison Première, golvlampan A809 av Alvar Aalto från Artek keramik på spisen är från Åkerlundska villan.

Villan byggdes om flera gånger under Åkerlunds tid. Rummen en trappa upp var till exempel terrasser som senare byggdes in. I flyglarna har nu Ruxandra Halleröd ritat två town houses, »lite engelskt prångliga« med egna ingångar. December 2018 ska Åkerlundska villans lägenheter stå 
klara för inflytt.

Text: Petter Eklund

Styling: Lotta Agaton

Foto: Pia Ulin

BTH Bostad och Lyngsåsa

BTH bostad AB är en projektutvecklare av bostäder som är verksam i Stockholmsregionen. Bolaget grundades 2008 av Richard Lindström och Roger Norberg och ingår i samma koncern som BTH bygg AB. Sedan starten har BTH bostad levererat flera hundra bostäder. Lyngsåsa och Åkerlundska villan är ett av de nu aktuella projekten i Dalarö utanför Stockholm.

Planlösningar i de nio lägenheterna i Åkerlundska villan har gjorts av arkitektbyrån 
Christian Halleröd design. Inredningskonceptet i den Åkerlundska villan är signerat Lotta Agaton.
Lyngsåsa består av 13 nyuppförda moderna hus som rymmer 51 lägenheter. Husen är ritade av arkitektbyrån Brunnberg & Forshed.

Läs också:

Titta in i regissörens vackra sommarhus på Dalarö

Lotta Agaton inreder nyproduktion i Vasastan – se alla bilder

Kika in i Josef Frank-ritade funkisvillan i Falsterbo

Gilla Residence på Facebook

Minimalisisk elegans hemma hos designern Kristina Dam i Köpenhamn

$
0
0

Kristina Dam har en plan. »Vi bor här vid havet i 15 år. Sedan, när barnen börjar på college och livet smyger in i en andra andning, hittar vi en lägenhet i stan och börjar gå på teater om kvällarna igen.«

Att designern Kristina Dam och musikern Ketil Duckert skulle flytta just hit till det som – med viss glimt i ögat – kallas för Köpenhamns riviera, när familjen växte var det egentligen aldrig några tvivel om. En snabb bild-googling på Amager beach park och du förstår varför.

»Det är egentligen inget märkvärdigt med vårt hus, bara en vanlig 20-talsvilla i tegel, precis som resten av husen här. Men jag älskar det. Massor. Och det var egentligen bara den här gatan och två andra som var intressanta när vi skulle flytta från stan. Det säger kanske något om något.«

Rena linjer. Mjukt men skärpt, Kristina Dam i ett nötskal. Soffa, Muuto. Runt svart bord av Nanna Ditzel. Pall i trä, sidobord, skulpturer och kudde (som är en prototyp) från Kristina Dam Studio. Stol, Poul Kjærholms PK22. Den mesta konsten är Kristinas egen. Fotokonst Blind women av Henrik Abrahamsen. Matta, Masimo.

Och kanske säger det även »något om något« att deras hus ligger fem minuter från havet, att barnens förskola ligger på stranden och att Kristinas studio har flyttat från Köpenhamn till nya större lokaler tio minuters vacker cykelväg från tegelhuset som är hennes hem. Köpenhamn har de dessutom inte på längre avstånd än 20 minuter.

I grunden är Kristina grafisk formgivare, men 2012 tog hennes karriär en ny riktning i och med att hon valde att starta Kristina Dam Studio. I dag gör hon möbler, prints, illustrationer och skulpturer, som alla faller under samma minimalistiska konstnärsådra och tydligt skandinaviska designarv.

»För mig är dansk design mer en kultur än något annat. Det finns oerhört många briljanta formgivare här och jag är definitivt influerad av mitt sammanhang. Det är så värt att omges av fantastisk arkitektur som påminner om vårt arv varje dag. Jag tror faktiskt att det är svårt att hitta så många kvalitativa designstudior samlade på en och samma plats någon annanstans i världen. Inte ens andra skandinaviska städer kan matcha Köpenhamn.«

Gråskala. Ena köksväggen täcks av en egentillverkad hylla fylld med arvegods och egen design. Den stora rottingbrickan har Kristina fått ta över från sin mormor. Spegel Halfmoon, bricka Mirror tray och underlägg/ dekoration, Marble perspective, alla från Kristina Dam Studio.

Rena linjer. Mjukt men skärpt. Att kalla Dams uttryck för minimalistiskt – om än skulpturalt – är ingen överdrift.

»Ljusa ytor och rena former ger mitt sinne utrymme och energi till att skapa. Jag inser att mitt hem är en direkt reflektion av min design, där ärliga material och den där gråskalan jag är så svag för får bana vägen. Jag ’provkör’ gärna prototyper här hemma för att se hur de beter sig ihop med andra möbler.

Skapandet landar ofta någonstans mellan konst och design. Varje kollektion som växer fram medför nya former och den verkliga tjusningen ligger enligt henne själv i det tredimensionellas förmåga att utmana våra ögon. Därför är det inte särskilt svårt att förstå att det är just konstscenen och mötet mellan olika, gärna oväntade, material som influerar henne mest.

»Jag har en helt fantastisk spansk stol här hemma som jag aldrig kan se mig mätt på. Det händer något när det där mjuka lädret möter den rena eken. Kanske är det just det där ’något’ som skiljer riktigt god design från allt det andra.«

Egen design blandas med inropade favoritmöbler och danska klassiker. Teakskänk köpt på loppis. Vit bordslampa, Muuto. Framför den runda B&O-högtalaren står Hans Wegners CH25 Lounge chair. Grå pall, Kristina Dam Studio. Till vänster den spanska stolen som Kristina avgudar.

2017 har på många sätt varit ett förändringarnas år för Kristina Dam. Efter att hon och Ketil Duckert insett att de behövde mer plats när familj och vänner knackade på för mitt i veckan-middag drog de igång det stora utbyggnadsprojektet som de hade ritat på ett tag. Bygget är klart och i dag njuter de bland annat av en ny altan. I samma veva flyttade hon sin studio från Köpenhamns centrum till nya större lokaler här i Amager.

»Studion växer in allt mer på den internationella marknaden, möblerna blir fler och lusten att skapa är stark. Det bevisar att det finns en plats för varsamt skapad design med konstnärlig skandinavisk framtoning, och det gläder mig.«

Kristina och Ketil ville bo precis i ett av de klassiska tegelhusen som är typiska för området. I dag bor det här, fem minuter från kvällsdopp i havet. Och med barnens förskola på stranden.

Med det sagt är det förstås ingen hemlighet att marknaden till stor del ägs av stora företag med likriktat och massproducerat fokus. Den som är liten måste utbilda sin målgrupp för att ha en chans.

»Det är tufft att nå ut, särskilt om man som jag inte är beredd att ta några genvägar. Då menar jag inte bara rent praktiskt (som i att fundera ut hur man på bästa och mest hållbara sätt skeppar ett marmorbord med toppskiva i spegelglas till andra sidan jorden) utan också som i att få människor att förstå ens designspråk. Som designer är ditt språk det viktigaste du har. Utmaningen ligger hela tiden i att få den stora gruppen av potentiella köpare att förstå vad du säger.«

Mycket tyder på att Kristina har språkundervisat sin design törstande målgrupp väl de senaste åren. Det som startade med enkla svartvita illustrationer har mynnat ut i en komplett, expansiv studio med sex anställda.

Vid sidan om ett fokuserat arbete med nya möbler och skulpturer inför AW17 inreder hon just nu en 300 kvm stor våning på uppdrag av ett danskt företag. Allt har blåsts ut och det är upp till Kristina att rita nytt. När hon berättar om projektet blir det plötsligt väldigt tydligt att en kreatör som Kristina Dam trivs bäst när hon får jonglera alla sina skills. 

Text: Josephine Blix

Styling: Thomas Lingsell

Foto: Andy Liffner

Läs också:

Extravagans i Åkerlundska villan – som ska omvandlas till lägenheter

Residence inreder nyproduktion med designern Emma Olbers – titta in

Kika in i det rustika kalkstenshuset på Gotland

Gilla Residence på Facebook

Kristina Dam

Gör: Designer. Driver Danmark-baserade Kristina Dam Studio som gör möbler, skulpturer, illustrationer och art prints. Fram till 2012 jobbade hon som grafisk formgivare med en utbildning från The Royal Danish Academy of Fine Art and Architecture.
Bor: I ett klassiskt tegelhus byggt 1929 i Amager, 20 minuter utanför Köpenhamn. Hemmet delar hon med
maken Ketil Duckert och barnen Vera, 6 år, samt
Nord, 2 år.
Aktuell med: En ny kollektion möbler och skulpturer och flera inredningsuppdrag.

Blågrå toner och konst hemma hos skådespelaren Andreas Wilson

$
0
0

Ett litet idylliskt blågrått egnahemshus med vita knutar på Enskedefältet. Gata upp och gata ner av små gulliga hus inbäddade i grönskande trädgårdar. När Residence hälsar på hemma hos skodesignern Nicole Wilson och skådespelaren Andreas Wilson en solig vårdag är det full fart på gatan. Det renoveras i vart och vartannat hus, det påtas i trädgårdarna, hundar rastas och skol- och förskolebarn i reflexvästar är på väg hem från dagens aktiviteter.

»Det pågår helt klart ett generationsskifte här i området. Fyrtiotalisterna flyttar ut, och barnfamiljerna flyttar in. Med de höga bostadspriserna i Stockholm har det samtidigt blivit ett slags klassresa för området, det ser man inte minst på bilarna som står parkerade på garageuppfarterna«, säger Andreas.

Kontrasten mellan strama linjer och organiska material är den röda tråden i Andreas och Nicoles hem. Fåtöljen är EJ6 Ø av Torben Skov för Erik Jørgensen. Soffa av Emma Olbers för Ire, keramikvas av Constance Wilson på piedestal från Dry things.

Han och Nicole flyttade in för ett och ett halvt år sedan med sina två barn Noel, 4 år, och Florence, 1,5 år. Men för Nicole är det inte första gången hon kallar det lilla charmiga 30-talshuset för sitt hem.

»Jag växte upp och bodde här från att jag var ett halvår tills jag flyttade hemifrån. När mamma gick bort för ett par år sedan ville pappa inte bo kvar. Samtidigt hade jag och Andreas börjat fundera på att flytta ut från stan och skaffa hus, så vi tänkte varför inte?«

Beslutet var dock inte helt självklart. För att undvika känslan av att flytta tillbaka in i föräldrahemmet och bosätta sig i ett museum över Nicoles barndom bestämde de sig för att sätta sin egen prägel på hemmet. Köket är flyttat, väggar är rivna, fönster har öppnats upp och alla ytskikt är omgjorda.

»Huset är ganska litet med lågt i tak så det var viktigt för oss att skapa en känsla av rymd. Från början var huset bara 68 kvadratmeter, men mina föräldrar byggde till så att det blev 120«, säger Nicole.

Vardagsrummets conversation piece är onekligen bordet Rio av Charlotte Perriand för Cassina.

Fåtöljen i vardagsrummet, EJ6 Ø av Torben Skov för Erik Jørgensen. Soffa av Emma Olbers för Ire.

Mycket ljus, öppna ytor och ett harmoniskt samspel i färg- och materialval hörde till ledorden när de planerade renoveringen. Men det var placeringen av köket som blev utgångspunkten för hela projektet.

»Vi ville skapa ett kök med plats för ett stort matbord där man kan äta, umgås, arbeta och göra läxor tillsammans«, säger Andreas, som förutom att vara skådespelare även driver ett antal juicebarer runt om i Stockholm samt ett gym på Södermalm.

Köket flyttades till motsatt sida av huset och är nu öppet mot vardagsrummet, som i sin tur har en glaspartivägg ut mot en liten lummig trädgård.
»Det blev betydligt ljusare och dessutom fick vi fin kontakt med trädgården«, säger Nicole som arbetar som skodesigner på & Other stories.

Målning av Nicoles pappa, konstnären Lubos Janota, som har kvar sin ateljé i trädgården. Möbler med patina inropade på auktion. Stol av Kai Christiansen. Mattan Linum, Kasthall. Lampa från Lumina, Ateljé lyktan. Konstverk av Lubos Janota.

Möbler med patina inropade på auktion. Stol av Kai Christiansen. Mattan Linum, Kasthall. Lampa från Lumina, Ateljé lyktan. Konstverk av Lubos Janota.

Nicole och Andreas har öppnat upp mellan kök och vardagsrum. Hela undervåningen hålls ihop av ett och samma golvmaterial, och det svarta smidet i glaspartiet återkommer i trappräcket på övervåningen. 60-talsstolarna runt matbordet av Kai Christiansen.

Köksskåp med stommar från Ikea och egendesignade luckor tillverkade av Järfälla kök med detaljer som återkommer på skåp i badrummet och i hallen. Högtalare, Sonos.Stekbord i gjutjärn från Bertazzoni.

Lampa av Serge Mouille. Bänkskiva i bakgrunden av statuariomarmor och en inbyggd eldstad av glas.

Ikeabyrå klädd i valchromat. Konstverk av Lubos Janota, lubosjanota.com. Träskulptur av Eugen Krajcik. Glaspyramiden
är en bröllopspresent.

När det gäller inredningen har de satsat på en stram, minimalistisk känsla i kombination med mjuka färger och organiska material.
»Tanken var att skapa ett funktionellt och tidlöst hem som vi inte tröttnar på i första taget – vi får väl se så småningom hur det gick med det«, säger Nicole.

Färgskalan går i olika nyanser av vitt, grågrönt och gråblått, från riktigt ljusa toner i rummen på nedervåningen till riktigt mörkt svartblått på väggarna i trapphuset som leder upp till övervåningens två sovrum. Nicoles och Andreas sovrum är målat i en mörkt sotblå färg. Till skillnad från resten av huset har sovrummet inte trägolv utan en mjuk, naturfärgad ullmatta.

Den genomgående minimalistiska känslan med enhetligt ekparkettgolv, bänkskivor av granit och statuariomarmor i köket och en specialbeställd glas- och smidesdörr mellan kök och vardagsrum, balanseras upp av auktionsfyndade desginklassiker med patina och mycket gröna växter, äkta konst och konsthantverk i vackra stilleben.

I princip all konst på väggarna är signerad Lubos Janota, som är Nicoles pappa, och för keramiken står Andreas mamma, Constance Wilson.

»Det är verkligen en lyx att ha så inspirerande objekt att omge sig med«, säger Andreas.

Tavelvägg som trollar bort tv:n. Konstverk av Lubos Janota. Smides- och glaspartiet som delar av kök och vardagsrum är specialbeställt från Alberto på Östersmide. Barvagnen är ett auktionsfynd från Tyskland.

Bokhylla av Philippe Starck på metallben och i en kulör som matchar färgsättningen i huset. Skor av Nicole Wilson. Keramik Constance Wilson.

Ett par av Nicoles egendesignade skor i skulpturala former har också fått hedersplatser på piedestaler i vardagsrummet, vilket får en att undra om hon som skodesigner möjligtvis också har en välordnad skogarderob gömd någonstans à la Carrie Bradshaw i Sex and the city.

Det är då jag får se husets verkliga skattkammare. Det visar sig att det lilla trähuset vilar på en härligt kreativt rörig källare med, bland mycket annat, ett stort gammalt vitrinskåp fyllt till brädden av Nicoles design med skor från studietiden på Beckmans designhögskola, från en period när hon var designer på Acne studios till de senaste alstren från & Other stories.

»Det här är långt ifrån allt jag har designat. Av utrymmesskäl har jag bara sparat några få favoriter. Jag tycker att det är kul att kunna plocka fram dem och bli påmind om vad jag gjort genom åren.«

Sovrummet fick en mörkt sotblå färg och en mjuk naturfärgad ullmatta. Sängkläder från Dirty linen. Hemmabyggda piedestaler
med lampa från Menu och keramikvas av Constance Wilson.

Här finns även ett oanvänt rum som en gång i tiden var Nicoles tonårsrum, och som kan vara bra att ha i framtiden.

»Det är verkligen charmen med ett hus: att man kan göra om allt eftersom behoven förändras«, säger Andreas.

Men källaren får vänta. Just nu är nästa projekt att byta ut samtliga fönster mot spröjsfönster liknande dem som ursprungligen satt på huset. Nedervåningens fönster är redan utbytta. När jag är på besök är fönsterbrädorna fyllda med små frösådda plantor på väg ut i trädgården: kronärtskockor, pumpor, zucchini och tomatplantor.

»När vi är klara med alla fönster är det ett orangeri som står högst upp på önskelistan. Det ska ligga i anslutning till vardagsrummet för att ytterligare koppla ihop huset med trädgården och förlänga utesäsongen«, säger Andreas.

Klinkergolvet i hallen är inspirerat av en inredningsdetalj i tv-serien Downton abbey. Taklampa Vertigo från Petite friture, spegel Ikea, foto av Nicoles bror. Fåtölj Lady av Marco Zanuso för Cassina.

Målning av Lubos Janota. Sko av Nicole Wilson. Träkub Eugen Krajcik och biosfär som tillverkas på beställning av Charlotte de Besche.

Innan jag går tar Nicole mig med på en runda i trädgården. Här ryms allt från ett äppel- och körsbärsträd till hallon och björnbär, en köksträdgård, ett växthus, Nicoles pappas ateljé och en studsmatta.

»Trädgården är min fristad. Det är verkligen meditativt att gå ut hit och vattna, rensa lite ogräs och pyssla om växterna. Det känns som ett enormt privilegium för mig att få förvalta just den här trädgården, som min mamma la ner så mycket energi på genom åren – det var verkligen hennes passion. Det känns som om jag kommer henne närmare när jag är här.« 

Nicole och Andreas Wilson

Vem: Nicole, 35, Andreas, 36, och barnen Noel och Florence.
Gör: Designansvarig för & Other stories skokollektion. Andreas är skådespelare och grundare och ägare av Juiceverket samt gymmet Fightbox.
Bor: I villa i Söderförort.
Aktuella med: Andreas och Alexander Stocks gör podden Stocks och Wilson har en pod.

Text: Susanna Strömquist

Styling: Alexandra Ogonowski

Foto: Erik Lefvander

Läs också:

Kika in i lyxfällan-Patricks natursköna hus i Sörmland

Minimalisisk elegans hemma hos designern Kristina Dam i Köpenhamn

Blågrå toner och konst hemma hos yogadrottningen Estelle Nordenfalk

Gilla Residence på Facebook

Kika in i de smakfullt inredda radhusen i Norra Djurgårdsstaden

$
0
0

Radhus på Östermalm? Det låter som en anakronism, men faktum är att de redan omtalade husen som går under det gåtfulla namnet Zenhusen är just stadsradhus, ett unikt inslag för den framväxande stadsdelen. Ola Jonsson från arkitektkontoret C F Møller är arkitekten bakom bygget, och han menar att radhus inte borde vara ett så apart inslag i innerstaden som de faktiskt är:

»I jämförelse med London och New York har inte Stockholm den här typen av urbana radhus. I mitt perspektiv finns det många olika boendeformer som är intressanta för våra städer och bidrar med en positiv dynamik. Alla former är meningsfulla så länge arkitekturen samspelar med sin kontext. Att få till en mångfald av boendeformer tror jag är viktigt.«

Nordiska material och österländsk trädgårdsfilosofi. Stolar utan ben Ballerup, Jysk. Bord Prettypegs, Fredells. Sisalmatta Osted, Ikea. Taklampa, Clarion pendel, K-rauta. Kopp, Norrgavel. Ljusstake Vesper, Klong. Liten ask i aluminium, Sally Voltaire. Liten glaskupa med fat, Lagerhaus. Sidobord Lixhult och vit bordslampa, Ikea. Ljusgrå och brun metallkruka, NK classic home. Tavla, Maria Kingsley design.

Bordslampa i krom, PR home. Kelimmatta i ull, Pinemont trading. Golvlampa PS samt bänk Norråker, båda från Ikea. Vaser från Designtorget.

Det är intill Husarviken i Norra Djurgårdsstaden som byggnadsfirman Erik Wallin byggt kvarteret Zenhusen med 18 stadsradhus, varav 9 etagelägenheter. Platsen, på gränsen till Nationalstadsparken och det gamla gasverksområdet, inspirerade både vad gäller material och design.

»I mötet med Nationalstadsparken valde vi ett material som var harmoniskt med ockrafärgerna som finns i naturen året runt. Fasadens cortenstål blev ett naturligt val eftersom det plockade upp tegelnyanserna från gasverksområdet. Den roströda plåten samspelar med träfasaderna och ramar in uteplatser och accentuerar byggnadens volym och vertikalitet«, säger Ola.

Hur har ni arbetat med kopplingen mellan interiör och utemiljö?

»Området har en tydlig karaktär. Vi ville bidra med en arkitektur som tog vara på platsen och hade en lika stark karaktär. Byggnadens komposition är ett resultat av vår ambition att väva samman bostadens interiör med miljöerna utanför, både rumsligt och i val av material – gedigna material som innefattar trä, stål, sten och betong«, säger Ola.

Och det är inte bara de slående fasaderna och den komplexa formen som har fått Djurgårdsflanörer att vända på huvudet. Det kryptiska namnet har även det väckt uppmärksamhet.

Zenhusen kanske för tankarna till österländsk mysticism snarare än till stålfasader och gasverk, men svaret är inte riktigt så flummigt som man skulle kunna tro. Konceptet är taget från de ursprungliga betydelserna av zen och människans relation till naturen:

»Från början kallade vi det för stadsradhusen eftersom det är de enda radhusen på Östermalm. Egentligen tyckte vi att det räckte, men vi insåg att ett av kärnvärdena var harmoni. Vi ville skapa lugna ramar i en intensiv stadsdel. Arbetsnamnet zen dök upp under en gemensam workshop med vårt team och Erik Wallin. Det passade bra som identitet för projektet.«

Målet har varit att behålla samma rumskänsla inomhus som utomhus. Kök från Kvänum och sisalmatta Osted, Ikea.
Stolar utan ben Ballerup, Jysk. Bord Prettypegs, Fredells. Sisalmatta Osted, Ikea.

Stolar utan ben Ballerup, Jysk. Bord Prettypegs, Fredells. Sisalmatta Osted, Ikea. Taklampa, Clarion pendel, K-rauta. Rund glasvas, Ernst h25, Ernst Kirchsteiger. Svart tekanna Theo, Stelton. Äldre träbänk, Auktionisten i Gnesta. Vintagevas i keramik, Myrorna. På balkongen betongstol, Home in harmony.

Matbord Nordik, Rum21. Svarta klappstolar Cornelius, Mio. Bordslöpare handtryckt på jutetyg, Afroart. Vintagevaser samt salt- och pepparströare, Myrorna. Kökslampa, Nacka byggnadsvård.

Tanken var att dra den rogivande miljön in i husen – och omvänt:
»Vi ville rama in yttermiljön så att den blev en del av innermiljön, och tvärtom. Vi ville ha en abstrakt fasad, skapa en form som tog in naturen och omgivningen. Därför har vi använt glaspartier i stället för fönster. Man kan inte bara se horisontellt, utan i flera vinklar. Fasadmaterialen är valda för att stå i flera generationer, där materialens uttryck påverkas över tid av platsens klimat och fasadernas orientering«, förklarar Ola.

Den framväxande stadsdelen Norra Djurgårdsstaden har målsättningen att vara i världsklass på miljöområdet och att vara anpassad till klimatförändringarna år 2030.

»Miljökraven var skarpa. Det gav oss möjligheten att fördjupa konceptet för husens samlade livscykelperspektiv och miljöpåverkan. Taken är därför täckta med växter, solceller och solpaneler. Vi har anpassat hushöjder och takutformning med grönytor för att ge plats åt fåglar och insekter som är en viktig del av det lokala ekosystemet. Vi har även samarbetat med landskapsarkitekten Ulf Nordfjell, som har gjort ett fantastiskt arbete med att förvalta idéerna vi hade om huset och dess integrerade landskap.«

»Arbetsnamnet zen dök upp under en gemensam workshop med vårt team och Erik Wallin. Det passade bra som identitet för projektet«, säger arkitekten Ola Jonsson.

Taklampa, Clarion pendel, K-rauta. Tavla, Maria Kingsley design. Soffa, Vallentuna, Ikea. Svarta linnekuddar, Garbo interiör. Petroleumblå sammetskudde, Ceannis. Soffbord av valchromatskivor på industrihjul, Fredells. Svarta keramikvaser, Myrorna. Ljusgrå vas i återvunnet papper, Serax/NK glas & porslin. Liten glaskupa, Lagerhaus. Konstgjord korall av sten, Dis inredning.

C F Møller är ett internationellt arkitektkontor med avdelningar i Stockholm Aarhus, Köpenhamn, Oslo och London.

»Arkitektur är ett hantverk och det är genom teamets engagemang som projekten blir till verklighet. Byggnadsfirman Erik Wallin har ett unikt intresse för arkitektur och kvalité som varit avgörande för att genomföra projektet. Byggnadens skulpturala form är ett resultat av att vi tillsammans valde att tolka detaljplanen på ett kreativt sätt. Exempelvis stod det att det skulle vara fyra våningar, men det var inte specificerat att det första planet nödvändigtvis skulle vara på marken…«, säger Ola.

»Det är en utmaning att få med sig alla involverade, att de ska brinna för projektet lika mycket som vi gör. Om man ska skapa ett hus som utstrålar harmoni så är det ett måste att få med varenda en på alla beslut, även personen som drar kablarna till elen.«

Även om Ola Jonsson är märkbart stolt över de imponerande husen är det ändå en detalj som saknas.

»Vi har använt gedigna och hållbara material rätt igenom. Golven är i ask, entrén har skiffersten och landskapet är utfört med växter med hög kvalitet som passar med platsens klimat. Hade stommen dessutom varit i massivt trä hade det varit komplett. Både byggherre och arkitekt kämpade för detta, men massivt trä var inte tillgängligt vid den tidpunkten.«

Zenhusens fasad är i cortenstål, ett material som reflekterar naturen. »Fasaden gifter sig naturligt med sin omgivning«, säger Ola.

Ola är en del av ett forskningsteam som utvecklar möjligheterna att bygga höga hus med stomme av massivt trä. Med allt fler träbyggnader transformeras nämligen städer från att producera koldioxid till att i stället lagra och fördröja koldioxidutsläpp. Han menar att om huset hade byggts i dag så hade stommen varit i korslimmat trä. Ola har åsikter och brinner för det han bygger.

»Att bygga attraktiva livsmiljöer är det jag drivs av, att berika staden för alla. Min drivkraft är att bygga hus som tar ansvar för projektets och materialens hela livscykelperspektiv. Jag vill utmana branschen att ta ansvar och prioritera förnybara och hållbara material. Att bygga resurseffektivt och med fokus på kvalitet är nödvändigt om vi ska nå de uppsatta miljömålen.«

Vad saknar du i Stockholm i dag?

»Jag vill att vi verkar för att få till en mångfald, och framför allt att vi får en levande och kreativ stad där inte allt ser likadant ut. Många andra städer är mer tillåtande med oväntade lösningar som ger plats åt fler. Flytta fokus från att sälja kvadratmetrar till att erbjuda kvalitet, variation och ramar för positiva möten. Nu finns det stadsradhus på Östermalm. Finns det andra former på andra platser i staden där olika boendeformer kan bidra till helheten? Det anser jag vara arkitektens roll: att inte fastna i en form. Formen och innehållet ska alltid vara resultatet av någonting.« 

Arkitekt Ola Jonsson

Associerad partner på det skandinaviska arkitektkontoret C F Møller, som bland annat har gjort sig omtalat genom forskning och utveckling av massivträkonstruktioner på höjden.

Förutom med Zenhusen är man också aktuell med nya Värtaterminalen, Biomedicum för Karolinska institutet, Alviks torn och Örnsro trästad.

C F Møller vann arkitekttävlingen för Zenhusen 2009 och sedan dess är det ett tiotal personer på kontoret som har varit aktiva i projektet.

Foto: Mikael Lundblad

Styling: Pamela Pomplitz

Husen har förmedlats via Alexander White/mäklare: Johan Lövgren.

Läs också:

Mäklaren: 7 stora trender på bostadsmarknaden

Titta in i arkitektens unika flerbostadshus i Vallastaden

Spana in JM bostäders nya exklusiva inredningskoncept

Gilla Residence på Facebook

Kika in i Victoria Skoglunds underbara växthus

$
0
0

Det är någonting med växthus som är magiskt för själen. Ljuset, doften av tomater, basilika eller timjan, värmen, den lite fuktiga luften. Att vara ute men ändå skyddad från vind och drag. För nordbor ett förhöjt sinnestillstånd som gör att man lätt utbryter i eufori av typen: »Jag känner solen, jag är ute, men jag fryser inte!«

Glashuset hemma hos Victoria Skoglund har vuxit fram under våren, under överinseende av Victorias 95 000 följare på Instagram.

Bort med de tre stora odlingslådorna som låg på denna plats i hennes privata trädgård som ligger vid en sjö strax söder om Stockholm. Dit med bottenplattan, sedan kom väggarna, i trä och glas förstås, taket och efter detta gjutning av de vackra och praktiska lådorna. In med en kamin och så, som kronan på verket, ett vackert golv i återvunnet tegel.

Vi som har drömt om olika varianter av växthus under våra trädgårdsliv, vi suckar vid varje detalj. Så här ska en slipsten dras. Golvvärme under teglet som ligger i ett vackert fiskbensmönster. Indraget vatten i odlingsladorna. Tillräckligt med plats för ett generöst matbord.

»Vi sitter i växthuset varje kväll. Terrassen ligger helt öde. Det är en sådan härlig stillhet härinne, man bara gör i ordning en tallrik i köket och går ut hit.«

En enkel glasvas med några kvistar silverax och en gammaldags getingfälla.

Victoria Skoglund är själv uppvuxen i den handelsträdgård som hon nu i dag har gjort till en av landets mest kända och stilbildande, Zetas trädgård i Huddinge utanför Stockholm. Zetas skapades av trädgårdslegenden Gösta Zetterberg och därpå Victorias pappa Folke Mattsson, som la grunden till en i det närmaste botanisk trädgård med en mängd sorters växter. Victoria är i dag en av Sveriges absolut mest kända trädgårdsprofiler, med regelbunden medverkan i TV4 på lördagsmorgnar, egen blogg och ett antal böcker på meritlistan, varav den senaste, Min trädgård vid sjön (utgiven på eget förlag) kom i fjol.

»Jag är ju fostrad i en handelsträdgård med fokus på blommor och träd, men inte på grönsaksodling. Så min köksträdgård som jag hade i två år här var ny mark för mig. Jag fick läsa på och prova mig fram. Men jag blev väldigt biten och kände att jag ville kunna odla mer. Hos kompisar såg jag att odlandet blev så mycket mer givande i ett växthus.«

Till höger en tomatskog som Victoria skördar av dagligen. Till vänster ett fikonträd som kommer att få stå här hela vintern. Kontot för levande ljus har blivit klart högre sedan huset har stått klart. Det vackra golvet kommer från Stiltje. Det är återvunnet tegel som har lagts i fiskbensfönster med extra bred fog.

När elden sprakar i kaminen från Eld och form blir det extra trivsamt i glashuset. Gurkan som planterades bredvid kaminen kommer dock att få en annan plats nästa år. Den gillar inte tända brasor, det blir för varmt.

Från tanke till handling är det inte särskilt långt hos Victoria. Inom loppet av några månader hade hon beställt ett växthus och var igång med uppbyggnaden. »Först var det odlingen som jag ville åt, men under planeringen förstod jag att vi skulle sitta mycket i huset också. Rådet vi fick var att bygga lagom stort. 24 kvadratmeter blev det hos oss. Större kan lätt kännas ödsligt och svårt att få till en ombonad känsla i.

«Växthuset kommer från Sweden Green House och är gjort i lärkträ som blev linoljemålat i samma färg som boningshusets knutar. Det är en varmgrå färg som ger ett milt intryck och som samspelar bra med allt det gröna inne och ute«, säger hon.

Denna första sommar har det blivit en gammaldags vinranka, gurka, melon och tomater, basilika och blyblomma som har fått flytta in i huset.

»Fastän vi drog igång sent så har jag blivit nästan chockad av vilken växtkraft det blir härinne. När vi var borta i tio dagar blev det en sådan tillväxt att jag inte trodde mina ögon när vi kom tillbaka. Jag fick klippa ner tomatskogen i flera dagar. Jag hade inte räknat med att det blir en sådan skillnad. Det är väl både ljuset, värmen och att det är helt vindstilla som gör att tillväxten blir en helt annan.«

”Växthuset har också blivit ett lyxigt arbetsrum där man kan sitta helt i fred och skissa eller tänka.”

Utanför växthuset har Victoria planterat blommor som drar till sig pollinerare som bin och humlor: astrar, anisisop och basilika yemenite.

Kranen köpte Victoria för flera år sedan på nätet. Först var rörmokaren tveksam, men resultatet blev precis som hon hade tänkt sig.

Pollineringen skötte humlorna som hon lockar in i huset med hjälp av små humlevänliga buketter av anisisop, basilika och astrar. Victoria tipsar också om att man inte behöver byta ut jorden i odlingssängarna särskilt ofta.

»Det är mycket bättre att bara toppdressa med gödsel eller föryngra jorden genom att gräva ner bokashi-kompost. Det gör jag på många ställen i trädgården och det har gett skjuts åt många rabatter och häckar.
Växthuset har blivit så mycket mer än vad vi har kunnat tro. Vi sitter där varje kväll och äter middag. Terrassen har vi övergivit nu. Det blir en annan stillhet att sitta i växthuset och se ut över sjön.« 

Victoria Skoglund

Ålder: 49 år.
Gör: Trädgårdsmästare som äger och driver Zetas handelsträdgård i Huddinge utanför Stockholm.
Bor I trävilla med trädgård. Sommarboende på Öland.
Aktuell med: »Ett enormt jobb med uppbyggande av vår näthandel på Zetas«.

Victorias bästa växthustips!

1. Fundera på vad du ska använda ditt
växthus till. Odling, umgänge eller båda? Tänk stort, men inte för stort.

2. Tänk på att du vill titta på något vackert när du sitter i huset. Du kommer att sitta där och titta ut.

3. Investera i automatisk bevattning, annars kan du aldrig åka bort.

4. Även om ditt hus är mindre än Attefalls-
husen (25 kvadratmeter) måste du bygganmäla.

5. Plantera gärna humlevänliga växter utanför huset så att humlorna kommer till ditt hus och gör pollineringsjobbet.

6. Satsa på bra jord i krukorna eller lådorna i huset. Byt inte ut jorden helt utan jordförbättra med kompost och kogödsel.

Foto: Karin Björkquist.

Läs också:

Kika in i Victoria Skoglunds privata trädgård

Victoria Skoglund: 5 höstfavoriter i trädgården

Victoria Skoglund: 5 tips för att lyckas med höstplanteringen

Gilla Residence på Facebook

Stiligt 60-talshus på Lidingö – inrett av designduon

$
0
0

Tänk er ett tvättäkta skurknäste, omsorgsfullt kamouflerat bland gulliga sekelskiftesvillor i suburbia. Det skulle såklart ha en L A-esque pool. Några hemliga rum som göms i berget. Kanske ett lyxigt marmorspa en våning ner med ett fönster ut mot ena poolsidan (så att man kan se på när en eventuell haj jagar en eventuell ärkefiende), och såklart ett superlyxigt sällskapsrum med sjöutsikt och stor öppen spis för legendariska fester med namnkunniga gäster.

Konstverket av Anna Retulainen har fått styra inredningen i rummet. Den platsbyggda hyllan är klädd med mässingslaminat, ett återkommande material efter renoveringen. Vas Gloria av Broberg & Ridderstråle för Klong.

Stockholms mesta gangsters får leta länge innan de hittar ett sådant hus i Stockholm men faktum är att det råkar finnas ett i utkanten av Lidingö. Men där bor ingen gangsterboss utan en familj med två barn i tonåren. Huset, i rött tegel, ritades 1966 av Gustaf Rosenberg och Olle Stål från Rosenbergs Arkitekter.

Stilen är tidsenlig och utformningen är delvis inspirerad av villan bredvid som är ritad av legenden Sigurd Lewerentz. Det ligger i en lugn avkrok av ön och bäddas in i en uppvuxen rhododendronträdgård som matchar arkitekturen. Själva byggnaden har fått behålla sin ursprungliga karaktär trots några omfattande renoveringar och ombyggnader, bland annat på 90-talet då huset byggdes ut, den gången med Jacob Zeilon bakom ritningarna.


Från vardagsrummet kan man öppna upp till poolen och en spiraltrappa går ner till spat en våning ner. Läslampan Leaf från Muuto, soffan Basel från Adea, bordet Tati från Asplund och oljelampan Patina för Klong, alla designade av Broberg & Ridderstråle.

Det representativa sällskapsrummet på ovanvåningen har en generös takhöjd, otrolig utsikt och ett avundsvärt ljus. Sittdelen är möblerad med två Basel-soffor och en specialversion av Plateau-bordet, båda designade av Mats och Johan för Adea. Lampa Atollo av Vico Magistretti för Oluce.

Vardagsrummet har en underbar utsikt mot Nacka i söder. Utanför bord och stolar av Broberg & Ridderstråle för Röshults. Inne bord Tati av Broberg & Ridderstråle för Asplund och fåtöljer av Antonio Citterio.

Zeilon gav bland annat huset en ny källarvåning som placerades i berget huset vilar på. För två år sedan genomgick huset ännu en omfattande makeover, denna gång av inredningsarkitekterna och möbelformgivarna Mats Broberg och Johan Ridderstråle. Duon är kanske mest känd för sin formgivning av möbler och accessoarer, till exempel ljusstakarna Gloria och Patina för Klong och Tati-serien för Asplund.

De träffades på Konstfack och envisades med att jobba tillsammans genom hela studietiden, och även om det inte var självklart att de skulle fortsätta att arbeta ihop efter examen har projekten avlöst varandra. I dag firar de 16 år.

»Vi startade en firma efter Konstfacks julmarknad första året, eftersom Asplund köpte in några av våra saker. Sedan dess har varje projekt lett fram till nästa.«

Matbordet i ek är från Arco och har matchats med Wegners Y-stolar. Bakom väggen finns ett modernt kök som lämnades orört under renoveringen.

Köksö med en gedigen bänk och sittplatser runt. Porslin från Mimou.

Vad många inte vet är att Mats och Johan lägger lika stor del av sin tid på inredningar som på möbeldesign. I år har de bland annat inrett butikerna Gabucci donna och Skoaktiebolaget, som båda ligger på Nybrogatan mellan Östermalmstorg och Dramaten i Stockholm. Förutom butiker och mässmontrar så inreder de även privata bostäder när det rör sig om projekt de båda går igång på. Ombyggnaden av skurknästet på Lidingö var just ett sådant – ett projekt som inte gick att tacka nej till.

»Det här är ett bra hus. Det är väldigt anonymt från gatan sett men när man kommer in har det en stegrande spänning«, säger Johan, och Mats fortsätter: »Man blir hela tiden överraskad – vilket är det som utgör ett bra hus. Ett annat bra exempel är museet Louisiana, där en helt ny värld öppnar upp sig när du går in.«

Spiraltrappan från entrén till ovanvåningen är ett arkitektoniskt mästerverk. På väggen bakom ett verk av Clay Ketter. Drinkvagn Julius Square av Broberg & Ridderstråle för Klong.

Reflektionen sammanfattar just det som är husets essens: spänningen och de överraskande elementen. När man kliver in på den vackra öländska kalkstenen slås man av ett inbjudande ljus från ovanvåningen, och vandringen genom huset är närmast zenaktig. Går man uppför trappan ökar ljuset successivt och när man kommer upp överraskas man av utsikten mot sundet mellan Lidingö och naturreservatet på Nackasidan, en magisk vy som inte ens kunde anas från gatan. Huset var fint redan från början, men opraktiskt.

»När vi var här första gången var det 480 kvadratmeter drinkytor. Jag ville bara gå runt här i kalsonger och dricka vin och röka cigaretter. Men det finns ingen marknad för sådana villor, kanske något excentriskt gaypar är intresserat men det blir ingen budgivning«, säger Mats. »Vår uppgift blev att anpassa huset för en barnfamilj. Det behövdes sovrum, badrum och förvaring«, säger Johan.

Familjerummet på undervåningen, som Johan kallar för gillestugan, har en platsbyggd väggförvaring som klätts i lärkfaner i samma kulör som oregon pine-träet som ursprungligen fanns i huset. Bord Plateau och soffa Baron, båda av Broberg & Ridderstråle för Adea. Även mattan har designats av duon, för Asplund.

Utmaningen för de två blev att göra om planlösningen utan att huset för den delen skulle kännas avstyckat eller fult. Exteriören är långsmal och längs den ena sidan finns den fantastiska utsikten. För att utnyttja detta maximalt placerades en lång rad garderober vid entrén som bildar en korridor. Bakom garderobsväggen ligger familjens sovrum, alla med samma magiska vy.

För skapa mer karaktär så har garderobsdörrarna i hallen klätts med mässingslaminat som ger en lugn, exklusiv känsla och som speglar ljuset från de stora fönstren mot husets framsida. Fortsätter man längs korridoren på bottenvåningen finns ett stort familjerum med platsbyggda hyllor i lärkträ, en storbilds-tv och två soffor. Bortom det lyxiga familjerummet finns ett stort badrum och spa som skulle göra vem som helst avundsjuk.

»På bottenvåningen var renoveringen omfattande. Vi styckade om det helt för att göra det till ett bättre hus både vad gäller inredning och disponering. Här var det tvunget att bli ett hem i stället för bara tomma ytor«, säger Mats. Johan fortsätter:

Den ombyggda nedervåningen har fått ett golv i öländsk kalksten som matchar originalgolven. Alla väggar är vitmålade, fönster och dörrar utan foder.

»Men det ska kännas självklart. Och hänga ihop med resten av huset. Som riktigt bra filmmusik, är den bra så märker du den inte. Detsamma gäller detaljerna och materialvalen i ett sådant här projekt. I gillestugan, förlåt familjerummet, har vi platsbyggt alla möbler i lärkträ, som har samma färg som innertaket på ovanvåningen. I vissa projekt måste man även addera attityd men det här huset hade redan så mycket karaktär att vi bara behövde se till att behålla samma känsla. Där kommer det lyxiga spat och det hemliga sällskapsrummet in som båda har en viss tyngd.«

De har lyckats bra. Genom att använda samma byggherre som tidigare renoverat huset så kunde de kopiera alla snickerier så att de såg identiska ut med originalen. De valde också att använda material som såg likadana ut som de som fanns i huset redan innan.

»Det fanns jättemycket fina detaljer kvar som vi ville sammanlänka med. Vi ville vara respektfulla. Det är ett 60-talshus så alla husets beslag är i mässing, därför valde vi mässingslaminat på garderobsdörrarna och på en platsbyggd hylla på ovanvåningen.« säger Mats.

Badrummet har placerats på en kortsida av huset. För att inte störa det fina ljusinsläppet är en del av väggen i glas. Fåtölj Ägget av Arne Jacobsen och bord Tati, Asplund.

De liknar en ombyggnation av det här slaget med att lägga ett pussel. För varje beslut som tas måste man sedan förhålla sig till det.

»Det här huset är speciellt. Det har ett sluttande tak som liksom har en riktning vilket innebär att väggarna också får en riktning, de liksom gapar åt ett håll och då måste man väga upp det för att tyngden ska bli rätt i rummet.«

Förutom att omdisponera ytorna och addera förvaring och sovrum så har de även vägt in ägarnas stora konstintresse. De hade inblick i deras samling och ritade upp rummen och inredningen delvis efter var verken skulle kunna hänga.

Takfönstren och rymden på ovanvåningen ger en perfekt fond för de stora verken som nu hänger där.

De har ytterligare kunnat accentuera konsten och arkitekturen som de själva vill eftersom Mats och Johan inte bara har ritat om huset, de har även inrett det – självklart med mycket av deras egna möbler. Johan förklarar att det i Sverige är ovanligt att arkitekterna får vara med hela vägen och välja möbler och placering av konst.

»Det vanliga är att svenskar är med och petar i allting, särskilt inredningen – den vill de oftast göra själva även om man kan tänka sig ta in hjälp med att rita om hemmet.«

»Det var inget måste att använda så mycket av vår egen design men det är såklart väldigt roligt att få testa den i ett sammanhang.

Badrummet har placerats på en kortsida av huset. För att inte störa det fina ljusinsläppet är en del av väggen i glas. Fåtölj Ägget av Arne Jacobsen och bord Tati, Asplund.

 

 

Vi får annars aldrig se möblerna vi gjort på ett och samma ställe; på utställningar och mässor är de uppdelade i olika montrar efter producenterna. Jag har i och för sig en hel del hemma, men det är prototyper, så de är i papper!« säger Mats.

Broberg & Ridderstråles kännetecken, materialitet, minimalism och geometri, syns väl på inredningen. Alla möbler har ett sammanhang och hänger ihop med arkitekturen, konsten och de andra möblerna och accessoarerna i rummet. Inget är lämnat åt slumpen och inget onödigt står framme.

Johan berättar att han efter att ombyggnationen var färdig fick chans att låna huset. »Sina möbler kan man alltid prova men det händer aldrig att man får provbo ett hem man ritat om, så det var väldigt spännande. Och – det funkar verkligen! Det var under sommaren och jag hade poolparty, länken mellan poolen och spat var fantastisk.«

PS. Mats var bortrest så han fick aldrig chansen att gå runt i kalsonger och röka cigg. Livet är helt enkelt inte rättvist. 

Mats Broberg och Johan Ridderstråle

Ålder: Mats, 43 år , Johan, 38.
Gör: Formgivare och inredningsarkitekter som har arbetat ihop sedan de träffades på Konstfack 2001.  Arbetar återkommande med Röshults, Klong, Adea, Nola och Asplund. Duon har mottagit otaliga
stipendier och priser, bland annat Årets designer av Residence (2011).
Aktuella med: Två nya butiks-inredningar på Nybrogatan i Stockholm (Skoaktiebolaget och Gabucci donna), ombyggnad och inredning av 60-talsvillan av Gustaf Rosenberg och Olle Stål på Lidingö samt sofforna Baron, Basel och Bonnet för Adea och hallmöblerna Belle för Asplund. Till möbelmässan i februari kommer en rad nya möbler och accessoarer.

Foto: Erik Lefvander
Styling: Alexandra Ogonowski

Läs också:

Min inredningsstil: Art déco hemma hos grundaren av Ruth & Joanna

Blågrå toner och konst hemma hos skådespelaren Andreas Wilson

Kika in i de smakfullt inredda radhusen i Norra Djurgårdsstaden

Gilla Residence på Facebook
Viewing all 307 articles
Browse latest View live